דיון חירום. אחרי הקיצוץ הצפוי בתקציב הספורט שעלול להטיל מכת מוות על שלל הענפים, התכנסו בכנסת כמה מהנציגים הבכירים של עולם הספורט, כולל שר התרבות והספורט מיקי זוהר, אחמד טיבי וסימון דוידסון שניהל אותו.
שר התרבות והספורט מיקי זוהר אמר: "אנחנו יודעים שלאגף תקציבים יש יכולת מאוד גבוה לעשות `הפרד ומשול`. הם הלכו לתרבות וסידרו להם כמה עניינים, כש`הספורט כבר יסתדר`. אלו שיטות ידועות, עליי זה לא עובד. אז אני אומר את הדבר הבא - הקיצוץ שיהיה למשרד התרבות והספורט הוא 15% - זו המציאות. מי רוצים שיוריד את הראשים עכשיו? השר כמובן".
"קבוצות ליגת העל נשים מתוקצבות ב-2 מיליון שקל, כשהתקציב שלהן הוא 3 מיליון שקל. המשמעות היא שאחרי הקיצוץ הזה הן פשוט יכולות לסגור. לא יהיו הכנות אולימפיות, מדליה? לא יודע אם נוכל להשתתף".
"ב-7 באוקטובר הגיעו אליי ממשרד האוצר ואמרו שיש אירוע מטורף, הייתי הראשון להיכנס מתחת לאלונקה ונתנו 250 מיליון שקלים מתקציב המשרד - החלק היחסי הכי גבוה ביחס לשאר המשרדים. אח"כ נתנו עוד 250 מיליון שקלים. עכשיו ביקשו מאיתנו עוד 250 מיליון שקל. אמרתי שיש גבול כמה אנחנו יכולים לשאת".
"החלטתי להצביע נגד תקציב המדינה, וזה לא דבר מקובל, כי הבנתי שזו גזירת מוות. ריינה לדוגמא לא ידעו להתקיים בלי 3 מיליון השקלים מהמשרד. במשרד האוצר רוצים קיצוץ רוחבי ושנתמודד. אין לנו אפשרות להתקיים. בנוסף, זו השנה הכי נוראית לתרבות ולספורט כי אין קהל. אנחנו גם מחייבים קבוצות לא לשחק עם קהל והן לא מארחות בישראל - על חשבונן, כי מאיפה אביא להן את התקציבים האלה? הייתי חבר כנסת הרבה מאוד שנים, הייתי חבר בוועדת כספים, ואם חברי ועדת הכספים יחליטו שהנושא הזה חייב להיפתר - הוא ייפתר. הדבר הזה הוא דבר שהכנסת צריכה להכריע בו - האם יש תרבות וספורט במדינת ישראל או שלא?".
ח"כ אחמד טיבי: "כל הדוברים אמרו שהתקציב הקודם היה תת-תקציב מבחינתם, ולכן הביצוע שלהם היה פחות ממה שהם יכולים פוטנציאלית. עכשיו אתה כבוד השר אומר שיש קיצוץ של 15% נוספים. זה פוגע גם בפריפריה, וגם בפריפריה של הפריפריה שהיא החברה הערבית. אין מתקנים. ועדת הכספים והכנסת היא מקום פוליטי - תקציב הכספים הקואליציוניים הוא 5.4 מילארד שקל - אפשר משם לקחת ולהציל את תקציבי הספורט, החינוך והבריאות. זה כסף שלא נגעו בו. לכן אלו החלטות פוליטיות".
יו"ר ועדת המשנה לספורט, ח"כ סימון דוידסון: ״חשוב לי שידעו מה הולך לקרות כשהתקציב הזה יעבור. איך זה הולך לחתוך את הספורט בארץ, בפריפריה, ספורט הנשים שהולך להיגמר. לא יהיה ספורט נשים״.
דוידסון המשיך: ״כולנו יודעים מה הספורט עשה למדינת ישראל מה7.10. ספורט ספורט ספורט, זאת הייתה הבקשה של כולם. הייתי בטוח שהמדינה תבוא ותגיד - הבנתי כמה שהספורט חשוב לחברה. אבל לא. ספורט לעשירים בלבד? ילד שאין לו לא יוכל להגיע לספורט מקצועני. אני רוצה לעצור את הדבר הזה, ואנחנו נעצור את זה, אין לי ספק. זה קואליציה ואופוזיציה. זאת ממש אמירה בבניין הזה״.
״ראינו בפריז במשחקים האולימפיים והפראלימפיים, 7 מדליות אולימפיות, 7 מדליות פראלימפיות. ראינו מה זה עושה למדינה. ב2028 לא יהיו מדליות במידה וזה יקרה. וינגייט, הבית של הספורט בישראל? לא יוכל לתפקד״.
״עצם זה שמבינים מה הספורט עשה במדינת ישראל - יש היום שגרירים טובים יותר מהספורטאים שלנו? יש מי שהביא יותר כבוד מהספורטאים שלנו שזכו במדליות?. דגל ישראל היה הדגל הכי פופולארי במשחקים. פתאום זה פחות חשוב ועושים קיצוצים?. עצם הדיבור על זה הוא פגיעה מאוד מאוד קשה כי אני אנחנו זקוקים ליותר כספים, אנחנו צריכים להגיע לפריפריה. בלי מחנות אימון ותחרויות בינלאומיות אי אפשר להצליח. זאת התורה״, אמר לוסטיג.
דנה סנדר, יו״ר מנהלת ליגת העל בכדורסל נשים: ״כדורסל הנשים סבל מחוסר תקציב. אין לנו בעלי בית, אין מי שיסחוב את זה, אין לנו כיסים עמוקים. התקציב שרוצים לקצץ הם בין 70-80% מתקציב קבוצה אחת. ההשלכות הכלכליות, התביעות והנגזרות שלהן - עדיף כבר לפרק את הליגה.
כדורסל הנשים אין לו את הפריווילגיה.
אגודה זה הכל - זה הילדות, הנערות והקבוצה הבוגרת״.
דודי גיל, גזבר ההתאחדות לכדורגל: ״התאחדויות לכדורגל במדינות אחרות בהלם מהמספרים הכספיים הנמוכים שיש לנו בבסיס, עוד לפני הקיצוץ הדרמטי. יש לנו תקציב של 120 מיליון ש״ח בשנה. הוא יפגע משמעותית. זאת מכת מוות לכל הספורט. זה הלב והנשמה. יש לנו כאן אחריות. אנחנו מייצגים בכדורגל את כל הנבחרות, גברים, נשים. אנו נאלצים לארח את האירועים של הנבחרות במדינה אחרת שמוכנה לארח אותנו. העלויות גבוהות על טיסות, העברות, אירוח וכו׳. התקציב לא יספיק לכלום״.
גיא אטיאס, מנכ״ל מכון וינגייט: ״אם יהיה קיצוץ של 15% יותר ממה שהיה, המשמעות היא שהמכון הלאומי בספורט בישראל לא יוכל לספק את אותם הדברים. פחות מתקן, פחות שעות אימון, פחות שעות טיפול וכו׳. כל ספורטאי שלא מתחיל את התהליך ללוס אנג׳לס 2028 עכשיו, לא יצליח, לא יגיע לפודיום. ספורטאי שיוצא מהמסלול, מהיכולת להתפתח, לא יוכל להצליח. כשיש פגיעה בתקציב והספורטאי, היכולת שלו להגיע לתחרויות בינלאומיות הולכת וקטנה. המשמעות היא ששם נפגוש פחות את דגל מדינת ישראל, ובסוף לא נראה את התוצאות שראינו באולימפיאדה״.