180 דקות אדירות של נבחרת ישראל מול צרפת (0:0) ובלגיה (ניצחון 0:1) החזירו את נבחרת ישראל בכדורגל למרכז הבמה של הספורט הישראלי. לראשונה אחרי לא מעט שנים, ראינו מחויבות, דרך, התעלות מול יריב טוב יותר – ואפילו שני משחקים ברצף ללא שער חובה. על כל הדבר הזה ניצח ביד רמה המאמן רן בן שמעון, שרק לפני כחודשיים ספג ביקורות קשות על הפסדים של אותה נבחרת נגד אותן יריבות. כעת, אחרי אחד החלונות המוצלחים של השנים האחרונות, הוא התפנה לריאיון מקיף.

"קודם כל, הלכת רחוק. זה לא החלון הכי גדול של נבחרת ישראל", פותח בן שמעון בן ה-54, שרשם גם 34 הופעות כשחקן במדים הלאומיים. "זה היה החלון שבו למדנו הרבה מאוד, החזרנו קצת מהגאווה גם של השחקנים וגם של הקהל לנבחרת ושתלנו תקווה בלבבות של האוהדים. מפה נצטרך להמשיך ולהראות שזה לא נקודתי אלא שיש בנו משהו קצת מעבר".

נבחרת ישראל נגד בלגיה (צילום: reuters)
ישראל נגד בלגיה | צילום: reuters

מה צריך לעשות כדי שתהיה המשכיות?

"קודם כל אנחנו צריכים להמשיך להיות צנועים, לעבוד קשה ולהבין שיש לנו עוד דרך ארוכה. ב-3 חודשים שיש לנו עד הכינוסים הבאים אנחנו חייבים להמשיך לעבוד בתור קבוצה. אחת המטרות שלנו היא להפוך את נבחרת ישראל לקבוצה וכדי לעשות את זה צריך להיות בקשר תמידי גם כשאין כינוסים. הפיכת הנבחרת לקבוצה זה בדיוק מה שקרה בחלון הזה, אני חושב שכולם ראו את זה".

ספגת ביקורות לא פשוטות אחרי ההפסדים, עכשיו אתה מבין שמבינים מה הייתה הדרך שלך?

"קשה לי לדעת מה כל אחד אומר ומאיזו עמדה הוא מדבר. כמאמן נבחרת אני לא הראשון ולא האחרון שיקבל ביקורות. אנחנו צריכים לזכור שיש דברים שקורים שלא כולם רואים מבחוץ ויכול להיות שמי שביקר ראה דברים שונים ממה שאני ראיתי וזה בסדר. אני שלם עם הזימונים לאורך כל הקמפיין. שלם עם הדרך בה הנבחרת שיחקה, גם בהפסדים. הרבה מאלה שביקרו אותנו היו אלה שלפני הקמפיין אמרו שנספוג תבוסות בכל משחק ושאין לנו סיכוי להוציא נקודות. היינוו בתמונה בכל משחק עד הדקות האחרונות".

נבחרת ישראל נגד נבחרת צרפת (צילום: Reuters)
ישראל נגד צרפת | צילום: Reuters

אמרת גם במהלך הקמפיין ש-"80 דקות היינו בתמונה". זה מה שהכדורגלן הישראלי מסוגל?

"כדורגלן ישראלי יכול וצריך להיות בתמונה 90 דקות נגד כל יריב, אבל בנקודת הזמן שבה היינו, שרק הגעתי לנבחרת, זה מה שהרגשתי נכון לאותו רגע. אם מישהו רוצה להסתכל על זה בציניות זה בסדר. רציתי להעביר מסר אמיתי שהיינו שם לדקות ארוכות, נצטרך להיות שם למשך דקות יותר ארוכות בעתיד".

לא מעט שחקנים שהיו בכינוס המוצלח האחרון, בין היתר המבשל והמבקיע של שער הניצחון נגד בלגיה, לא היו בכינוסים הקודמים בגלל "סיבות אישיות". מה גרם לזה שהם יחזרו לסגל?

"אין סיבות אישיות מבחינתי. העניין הוא איך מתנהלים במסגרת ראויה שרוצה להגיע למשהו ואיך כל אחד רואה את חלקו. לפעמים כדי להגיע לדבר הזה יש תקלות בדרך. כמעט כמו בכל תקלה, אין אחד שאשם. יש כמה גורמים. אני צריך ללמוד את החלק שלי, השחקנים יצטרכו ללמוד את החלק שלהם. אין לי שום ספק שכולם צריכים לעשות לאורך הדרך שיפורים. כשאני מזמין שחקן לנבחרת והוא אומר לי שאם אין לו דקות משחק 'אני מעדיף לא להיות מזומן', אני צריך לחשוב ולהבין למה מדברים ככה לנבחרת ישראל וגם אני צריך למצוא את הדרך להבין לעומק ולא להתרגז ולקפוץ מיד. אז כל אחד לומד את החלק שלו וממשיכים הלאה".

אז הייתה התנצלות של אחד הצדדים?

"לא. לא צריך התנצלות. כל אחד מבין מה הוא צריך לעשות בהמשך".

ערן זהבי (צילום: רועי אלימה, פלאש/90 )
זהבי במדי הנבחרת | צילום: רועי אלימה, פלאש/90

עוד אחד שלא זומן בקמפיין הזה הוא ערן זהבי. אתה לא חושב שמגיע לו יותר כבוד מצד הנבחרת כלפי שחקן בסדר גודל שלו?

"אם תוכל להגיד לי מה זה לתת כבוד לשחקן אני אולי אוכל לעשות את זה. ערן עשה ועושה קריירה אדירה והיו לי איתו שיחות לפני הקמפיין הזה. המטרה של הנבחרת זה יורו 2028, שזה עוד 4 שנים וזה רחוק. הוא עדיין לא פרש מהנבחרת והוא יכול לעמוד לזכות הנבחרת. הוא הרוויח ביושר את האקסלוסיביות של היחסים שלי מולו. הדלת שלו לנבחרת פתוחה תמיד".

עוד אחד שלא פרש מהנבחרת אך לא זומן הוא מונאס דאבור. הוא יכול לחזור?

"קשה לי לדבר על כל שחקן. אבל כל שחקן שאני אחשוב שהוא מתאים וראוי – יהיה בנבחרת. כל אחד וסיבותיו. אין שום דבר שייקבע בספונטניות או עם רגש ואגו. אנחנו נקבל החלטה אישית לכל אחד. הסגל שמוזמן הוא הסגל הכי ראוי שאני חושב שצריך להיות מזומן".

נחזור לחלון האחרון. ציפית לכזאת יכולת מדניאל פרץ?

"ציפיתי ליכולת גבוהה מדניאל ואפילו הופתעתי. הופתעתי מהיכולת ומהאישיות שלו. הוא נמצא בארגון שאתה לא יכול להתקדם בו על בסיס יומי, אבל יש לו אישיות יוצאת מהכלל והוא מקצוען ענק".

הוא יהיה השוער הראשון גם בקמפיין הבא?

"אני לא יודע אם הוא יהיה השוער הראשון בקמפיין הבא, אני לא מבין למה אני צריך להתחייב על זה עכשיו, אני יכול לדבר על מה שהוא עשה עד עכשיו אבל מה שיהיה קדימה זה נתון להחלטות שיילקחו בעתיד. הוא, עמרי גלזר ועוד שוערים הם פרוספקטים אדירים לנבחרת. אנחנו נמצאים בתקופה של המון שוערים ישראלים טובים".

דניאל פרץ במשחק שייכנס לפנתיאון (אודי ציטיאט) (צילום: ספורט 5)
פרץ מול צרפת | צילום: ספורט 5

מה הסיכוי שלנו במוקדמות מונדיאל 2026?

"מבחינה מספרית ונתונים אנחנו מכירים הכול. מאירופה עולות רק 12, כך שהסיכויים הריאליים של כל נבחרת שהיא לא מהדרג הראשון, כמו ישראל, לעלות למונדיאל קלושים. אני בטוח שנבחרת ישראל תבוא לכל משחק נגד כל נבחרת ותנסה לנצח. ממוקדמות היורו הבא עולות 24 מתוך 52 כך שזה יותר ריאלי לצפות להעפיל משם לטורניר. אבל בישראל אף פעם אף אחד לא מסתפק רק בלהיות ריאלי, כך שגם במוקדמות המונדיאל ננסה לעשות הכול בכדי להעפיל. מבחינתי אני רוצה שהנבחרת הזאת תעשה את ההכי טוב שלה ומבחינתי זה אומר להיאבק על העלייה למונדיאל".

מה הדבר הראשון שחשבת שצריך לתקן כשהגעת לנבחרת?

"היו הרבה דברים שחשבתי שצריך לתקן ולעשות יותר טוב כשהגעתי לנבחרת. אני לעולם לא התייחסתי למורכבויות שהיו לפניי כי לא הייתי בתוך המערכת, כמו שלא אתייחס למורכבויות שיהיו לזה שיבוא אחריי. כל אחד רואה את המערכת כמו שהוא רואה אותה. לי היו הרבה מאוד דברים שחשבתי שצריכים להיות ברמה יותר טובה כדי שנהיה יותר תחרותיים. מבחינתי זה היה שיפור העמידה במצבים נייחים, התנהגויות ונפילות מנטליות בדקות מסוימות או אחרי שסופגים. איך לא לספוג גולים בדקות פחות טובות".

כשחקן נבחרת לשעבר, איך הרגשת כשפנו אליך בקשר לאימון הנבחרת?

"כשהתקשרו שאאמן את הנבחרת הרגשתי שבאותה שנייה שזה עלה שאני אהיה מאמן הנבחרת. לא שאלתי איך, כמה ולמה. לא שאלתי שאלות. בשנייה שהבנתי שרוצים אותי אמיתי, ידעתי שמתחילה דרך שהיא אתגר אדיר בשבילי. צריך להבין שזו תקופה אחרת. הגעתי לנבחרת באחת התקופות המורכבות של העם שלנו. אני לא הופך את הדברים להרואיים, אבל הגעתי בתקופה קשה וזה גרם לי יותר לרצות להיות המאמן".

נבחרת ישראל (צילום: ספורט 5)
נבחרת ישראל חוגגת | צילום: ספורט 5

בנבחרת משחקים יהודים וערבים, יש מתח בחדר ההלבשה בתקופה הזאת?

"אני חושב שהנבחרת היא מיקרוקוסמוס של העם שלנו והשילוב קורה בצורה מצוינת וזה גורם לי לגאווה. ככה אני רוצה לראות את העם שלי. אני חושב שבפועל זה מה שקורה גם מחוץ לנבחרת. בחלקת האלוהים הקטנה שלנו אני חושב שזה קורה בצורה מצוינת ואני חושב שאנשים מבחוץ מסתכלים מה קורה בנבחרת ומקבלים השראה. זו דוגמה מדהימה לחברה הישראלית. כשאני מזמן סגל אני לא מסתכל על תעודות זהות, גילים או עדות ומגזרים. אני מסתכל על בני אדם. אני שופט אדם רק על פי הטוב שבו ועל התכונות האנושיות שלו. זה מה שמנחה אותי וזה מה שאני רוצה להנחיל לילדיי".

אימנת גם את נבחרת קפריסין. אתה חושב שאתה יותר מתאים לאימון נבחרות?

"למה לשים הגדרה סביב כל דבר? אימון נבחרת הוא שונה לחלוטין מאימון קבוצה. בנבחרת מאמנים יותר למשימה ספציפית. ההתכוננות היא שונה לחלוטין. צריך לעשות שינוי מהיר בין קבוצה לנבחרת. רכשתי ניסיון באימון נבחרת קפריסין שמאוד עוזר לי בנבחרת ישראל".

 איזו נבחרת הכי היית רוצה לאמן חוץ מישראל?

"איטליה. אני חושב שהם מתאימים לי באופי".

מה יהיה ה-הישג שלך עם נבחרת ישראל?

"אני לא יכול להגדיר הישג אחד עם נבחרת. ההגדרות של הצלחה כאן זה העפלה לטורניר גדול. יש לנו דור מוכשר ויוצא מהכלל כדי להצליח לעשות את זה. אבל הכי חשוב לי לעשות הכול ולמצות את הפוטנציאל. אני מאמין שאם נעשה את זה, גם נעפיל לטורניר גדול. אני מאמין שאוביל את הנבחרת לטורניר גדול. כל מה שאני אומר הוא על בסיס אמונה".