הכדורגל המודרני הפך את תפקידו של הקשר האחורי לתפקיד כמעט כפוי טובה. מצד אחד לא שוער או אפילו בלם שמקבל את התהילה על פעולות הגנתיות טובות, אבל מצד שני שחקן שצריך לחבר בין כולם ולהפוך את הקבוצה לאחת ששווה קצת יותר מסכום חלקיה. לוקאס ונטורה, השחקן שמגיע להפועל באר שבע מפורטימוננסה, הצליח להתמודד עם הבעיות האלה בעבר.
לוקאס ונטורה גדל בקרוזיירו הברזילאית וסומן ככישרון גדול מאוד. הוא שיחק בנבחרת ברזיל עד גיל 17 ב-2014, וכמה שנים לאחר מכן דורג ברשימת 100 הראשונים של מגזין פור-פור-טו, מעל מויסה קן ופיקאיו טומורי. בזמנו, אז, הוא עוד כונה "נונוקה". ויניסיוס, אגב, דורג במקום ה-67.
"לקח לי זמן להתרגל לכינוי הזה", אמר לפור-פור-טו, ממגזיני הכדורגל הטובים בעולם, "אבל כשאתה מגיע מעיר קטנה כמוני אתה מקבל את הכינוי של אבא שלך. בהתחלה היה לי קשה עם זה, אבל אני אוהב את זה כי ככה מכבדים את אבא שלי", אמר הקשר שאיבד את אביו בגיל צעיר.
הדבר שבלט ביותר בשלב הזה, בדומה למה שקורה לקשרים אחוריים רבים בגיל מוקדם, הוא הפיזיות. "נונוקה קיבל את הופעת הבכורה שלו בגיל מוקדם. הוא ביישן, אבל הצליח ל`התבריין` על שחקנים אחרים בקישור", כתב עליו ג`ושוע ג`ונס.
הוא סומן אז כפוטנציאל גדול, אבל משהו בקפיצה לבוגרים לא עבר בצורה החלקה ביותר. לוקאס ונטורה איבד מאז את ה"נונוקה", קיבל בכורה בקרוייזרו והושאל ממנה לשורת מועדונים. הוא עבר בספורט רסיף, בואה אספורטה ואבאיי, והתקשה לתפוס מקום של קבע בהרכב בכל אחת מהן.
אבאיי תופקד כקשר אחורי ב-4:2:3:1 והפך לשחקן הרכב בקבוצה שירדה ליגה. הוא היה צריך להתמודד עם מועדון שלא שיחק עם הכדור וספג תקיפות פעם אחר פעם, אבל נתפס כדמות חיובית וכמנהיג שעמד על שלו. "אני קשר אחורי שאוהב את העמדה הזאת. אני אוהב ללחוץ ולמסור, אבל אשחק בכל עמדה". הקבוצה ירדה ליגה והשאלתו הסתיימה, אבל זה קרה אחרי עונה ששיפרה את מעמדו.
זמן קצר לאחר מכן, הגיע הטלפון מפורטוגל. הוא עבר לליגה הראשונה במדינה בהעברה חופשית כשפורטימוננסה פנתה אליו, והפך במהרה לשחקן הרכב, שעובר בין מספר עמדות בקישור.
הקבוצה נשארה ליגה בעונה העוקבת, והפעם ונטורה הפך לשחקן הרכב במשרה מלאה בקישור האחורי ובליגה חזקה. "הוא הפך לליבה של הקבוצה", נכתב עליו ברקורד לפני משחק ממנו הושעה מול בנפיקה ליסבון. הוא שיחק מעל 80 דקות ב-19 משחקים באחת הליגות הטובות באירופה. בסופו של דבר, גם זה נגמר בירידת ליגה.
זה לא עצר את ונטורה, שנשאר בפורטימוננסה גם לאחר ירידת הליגה וזכה למחמאות על פעולתו ההגנתית. הוא לא האריך את חוזהו בקבוצה שהסתיים בסוף 2025, מה שהוביל לכך שהפורטוגלים היו מוכנים למכור אותו להפועל באר שבע תמורת חצי מיליון יורו. הוא פתח בשלושה משחקים העונה ומגיע בכושר משחק, כשהוא אף הבקיע בהופעתו האחרונה במדי הקבוצה.
לוקאס ונטורה מגיע להפועל באר שבע אחרי הפציעות של רועי גורדנה ושי אליאס, מה שככל הנראה הביא אותו לקבוצה. הוא אמנם ירד ליגה בשתיים משלוש העונות האחרונות שלו בקבוצה, אבל כאן מדובר במעבר שונה. הוא עובר לאחת הקבוצות הגדולות בישראל, קבוצה שיכולה לסיים בשלישייה הראשונה בליגת העל העונה וקבוצה שאוהבת לשמור על הכדור.
ב"ש החזיקה בו ב-63.7% מהזמן מול קרית שמונה, וסביר שנראה אותו דבר גם מול קבוצות אחרות בהתחשב בשיטה של רן קוז`וך. יתר על כן, יש סיכוי לא רע שנראה אותו מתפקד לצד מריאנו בריירו בתפקיד דומה לזה שהיה לרועי גורדנה, או כקשר אחורי יחיד לצד קינגס קנגאווה ויוני סטואינוב שישחקו בתפקידים קדמיים יותר.
אחד הדברים הבולטים אצל ונטורה, לפחות לפי העונה שעברה עליה התבסס ניתוח זה, היה כיסוי השטחים. הוא היה בכל מקום, לא היסס להילחם על כדורים או לעשות פעולות הגנתיות אחרות ולהצטרף להגנה כשצריך כבלם שלישי. ב-2023/24 היו לו 4.8 קרבות מוצלחים על הכדור (58% הצלחה), 4.6 שחזורי כדור ו-2.9 תיקולים, ירידות לדשא של ממש, בערב. מדובר במספרים גבוהים.
הוא לא מהסס לבעוט מרחוק, "לקפוץ" על כדורים ולרוץ במשך תשעים דקות. הוא שחקן יחסית מהיר, גם אם לא אחד שמרבה בהכרח לכדרר אבל יכול לעשות כן. בגובה 1.80 מ` ובמשקל 82 ק"ג יש לו עליונות פיזית על רוב הקשרים בליגת העל, כשהוא גדול יותר מאנדרה פוקו (1.73 מ`).
כל זה הופך אותו לשש החדש של הפועל באר שבע. שחקן שמגיע כדי ללחוץ על הכדור, יכול לשמש כמעין מנהיג ודמות שמכוונת את ההגנה (דבר שימושי בטח בהעדרו של מיגל ויטור הפצוע), האם זה הופך אותו לפלסטר או לשחקן שיהיה באנקר בהרכב גם כשגורדנה ואליאס יחזרו? רק הזמן יגיד.