בוקר אחד, כשהקיץ ירדן שועה מתוך חלומות טרופים, ראה את עצמו והפך לסקורר ענקי. שחקן הכנף של בית"ר ירושלים היה אחד הפליימייקרים הטובים ביותר בליגת העל בשנה שעברה, כשמסר לא פחות מ-16 אסיסטים בעונה אחת. מדובר בכמות הגבוהה ביותר מאז 2009/10.
עומר אצילי, צ'ארון שרי, ערן לוי, מאור מליקסון, מאור בוזגלו, מהראן רדי ומיכאל זנדברג, הפליימייקרים הגדוים ביותר שהיו כאן, לא הגיעו ל-16 בישולים בשנה אחת. הוא ראה את דנילו אספרייה ויון ניקולסקו רבע שנייה לפני היריבים, בין אם בקרנות או בהתקפות מעבר, והניע התקפה כיפית במיוחד. בסיום אותה עונה ניקולסקו מצא את עצמו בליגה ההולנדית, אספרייה עזב ובית"ר מצאה את עצמה עם קבוצה שונה.
במקום השלישייה הקדמית של שועה-אספרייה-ניקולסקו, כזאת שמורכבת משני סילונים וחיית רחבה, קיבלנו את פרד פרידיי ומירון ג'ורג'. שני שחקנים טובים, אבל כאלה שמשחקים בסגנון דומה מאוד אחד לשני ופחות יעילים מניקולסקו. טימוטי מוזי התקבע בעמדה השלישית ובעיצומה של עונת פריצה, אבל הוא פחות מסוכן מהתנין הבית"רי. ניקולסקו ואספרייה הבקיעו בשנה שעברה 32 שערים. פרידיי, ג'ורג' ומוזי כרגע עם 6 שערים, ואם יגיעו ל-18 זה יהיה הישג גדול.
בית"ר עדיין הייתה צריכה התקפה, והיא הייתה צריכה משהו אחר מירדן שועה. לכן, במקום לחפש את חבריו לקבוצה, הוא התחיל לאיים בעצמו. לאחר שבעט בכל העונה שעברה 46 פעמים לשער ו-16 למסגרת, השנה אחרי שליש עונה הוא עם 26 בעיטות לשער ו-11 למסגרת. כמות השערים, הנתון החשוב ביותר, הכפילה את עצמה משלוש לשש. לכן, רגע לפני המשחק המרכזי וכשהוא הבקיע ב-4 מ-5 משחקיו האחרונים, בואו נדבר על הגלגול של ירדן שועה.
שומר ת'אנרגיה
ההבדל הגדול ביותר, בטח במשחקים האחרונים, הוא הדיוק של שועה. בשנה שעברה 34.7% מבעיטותיו (16 מ-46) היו למסגרת, לעומת עלייה קטנה של 42.3% השנה (11 מ-26). ההבדל הגדול הוא בכמות בה הן נכנסו לרשת, אחוז המרה של 18.75% מקרב הבעיטות למסגרת ב-2022/23 לעומת 54.5% ב-2023/24. תכל'ס? הוא פשוט מסיים הרבה יותר טוב מול השער.
זה מושפע גם ממיקומן הממוצע של הבעיטות, כשהשנה הוא בועט יותר מתוך הרחבה מאשר ב-2022/23, אך גם השנה הוא הבקיע פעם אחת מחוץ לרחבה. במקביל, הכדורגל עצמו שונה. הוא מכדרר הרבה פחות (5.3 ניסיונות בשנה שעברה לעומת 3.2 השנה), מה שמאפשר לו להגיע עם קצת יותר אוויר לשער או לנוע בלי הכדור.
בית"ר, ברמה מסוימת, עשתה קפיצה התקפית במשחקים האחרונים. גם ב-0:3 מול מכבי נתניה בו שועה כבש ובישל, גם ב-4:4 מול ב"ש בו שועה שועה כבש את השער שהעלה את בית"ר ל-1:2, הקבוצה עצמה טובה יותר כמכלול. לא רק כי שועה עצמו מבקיע, ועכשיו ההגנה של מכבי ת"א (ברוטציה קצרה ולאחר ששמרה על שער נקי אחד מאז המלחמה, מול הפועל ב"ש בטרנר) תצטרך להתמודד עם יכולת ההבקעה של שועה.
מתמצא ברחבה
השנה, במה שמעיד ברמה מסוימת על חוכמת המשחק שלו, הוא נכנס לתפקיד של ניקולסקו ואספרייה. השער הראשון מול נתניה למשל הוא דוגמה קלאסית לזה. בית"ר הניעה את הכדור במרכז המגרש, בן ביטון קלט את שועה מתחיל לרוץ לעומק וזה הסתיים ברשת, בדיוק באותה דרך בה שועה מצא את ניקולסקו ואספרייה אשתקד.
ראינו משהו דומה גם בדרבי בתחילת החודש (כשהשער מול מכבי חיפה היה בפנדל). טרזי תומא רץ לתוך הרחבה כשבית"ר ביתרון מספרי, שועה ממש סימן לו לאן למסור. שועה אולי לא היה בעמדה הטובה ביותר להבקיע, אבל כפי שניתן לראות זה הסתיים בכדור שנכנס לרשת.
המהלך הזה, אולי, מראה חלק מהשינוי של שועה. גם בשנה שעברה הוא היה מספיק חכם בשביל לעשות את הפעולה הנכונה, אבל לא בטוח שבשנה שעברה הוא בהכרח היה בועט מהמצבים האלה. השנה הוא עושה את זה ובועט בצורה קשה לרשת של נדב זמיר, שיצא לעברו. צפו במהלך שמתחיל ב-4:03 >>>
הוא הבקיע שלושה פנדלים השנה (כמות שווה ל-2022/23), שני שערים הודות לתנועה הזאת ברחבה ושער אחד מחוצה לה. הוא אמנם שחקן של שער במשחק במשחקים האחרונים, אבל לא בהכרח שער למשחק ברחבה. הוא שחקן שיכול לייצר יותר משער במשחק, גם פשוט בזכות זה שהוא נמצא על המגרש.
דוגמה טובה לכך היא השער האחרון שלו, מול הפועל ב"ש, הראה כמה שועה שחקן מסוכן. הוא קיבל את הכדור מעדי יונה ושלח פצצה לחיבורים מכ-20 מטר, כזאת שאין שוער (בישראל ואולי בכלל) שיכול לעצור. היכולת להבקיע משום מקום משנה את כל הדרך בה היריבות יתמודדו איתו, וגם היום. שועה עדיין מבשל העונה - 3 שערים הפעם לעומת 16 בשנה שעברה - ואם קבוצות ינסו לסגור אותו עם שני אנשים הוא פשוט ימצא אנשים פנויים.
במקרה של מכבי ת"א, הערב, זאת תהיה שאלה מעניינת אבל לא השאלה הגדולה של המשחק. בהתחשב בכך שבית"ר ספגה רביעייה במשחקה האחרון, בהתחשב ביכולת האדירה של ערן זהבי ושל ההתקפה של מכבי תל אביב, סביר שהצהובים פשוט יצליחו להבקיע שער אחד יותר. זה, כנראה, לא יהיה משחק שההגנות ינצחו. מה זה אומר מבחינתנו? שהולכים להיות כאן המון המון שערים. תבלו.