קצת לפני שלושה חודשים נפגש אמנון סטרשנוב עם יו"ר ההתאחדות לכדורגל, שינו זוארץ, והודיע לו כי החליט לסיים את תפקידו כנשיא בית הדין העליון של ההתאחדות לכדורגל, שנה לפני סיום הקדנציה. מי שמכיר את סטרשנוב, הופתע. הוא לפעמים עזב תפקידים לפני הסיום, אבל התחושה אצל כולם היתה שמי שכיהן הכי הרבה זמן כנשיא בית הדין העליון והצליח לשנות לא מעט, יפנה את מקומו רק אחרי 8 שנים.
לא מעט שאלות נשארו פתוחות מאז עזיבתו. איך מי שעמד בגבורה בראש בית הדין העליון מ-2016 ונלחם מול לא מעט גורמים אינטרסנטים, החליט לקום וללכת? האם העובדה שאוהדים חיכו לו מתחת לבית וניקבו את מכוניתו סייעו להחלטה? האם החשש שבית הדין לא יהיה עצמאי כמו פעם, לאור הרצון של ראשי ההתאחדות להקשות את ידי הדיינים בהחלטות לא פופולריות באשר לעונשים, או שאולי באמת כבר הגיע הזמן לעבור הלאה לתפקיד אחר? היום, בחדות האופיינית לו, הוא מדבר לראשונה על הכל.
מה תרצה שיזכרו מהקדנציה שלך? בכל זאת, עבדת עם שלושה יו״ר ב-7 שנים
"עם עופר עיני, אורן חסון ושינו זוארץ, ולכל אורך הדרך העיקרון המרכזי היה לשמור על עצמאות ואי תלות בית הדין העליון ובתי הדין המשמעתיים. החשיבות העליונה היתה לא להיכנע לשום לחצים והערות והוראות. היתה לי תחושה שאנחנו שומרים על עצמאות, לא מתכופפים ולא נכנעים לגחמות למיניהן".
סטרשנוב אחראי, בין השאר, על מהפכה נשית בהתאחדות. בתקופתו מונו דיינית מהמגזר הערבי, וופא זועבי-פאהום, יושבת ראש הבקרה התקציבית, סיגלית סייג, יושבת ראש העברת זכויות חני הורוביץ' ויושבת ראש איגוד השופטים רונית תירוש, ולצד זאת הוא גם חתום על מינוי מחליפה, גיורא ענבר, ליו"ר איגוד השופטים הנוכחי.
אז מה קרה שאמרת די לפני סיום הקדנציה?
"הרגשתי שמיציתי".
אין לזה קשר לעובדה שכל המערכת המשפטית התחלפה. יועץ משפטי ותובע שמחפשים להם מחליף, סמנכ"ל ומנהל אגף משפטי שעזב?
"לא סוד שלא הייתי בעד ביטול העונשים הקולקטיביים. זה לא הוביל לשינוי. אני לא קורא לזה קולקטיביים, אלא עונשים סביבתיים. אם המשטרה סוגרת מועדון לילה כי מישהו נדקר, אז אני לא יכול ללכת לשתות בירה במועדון. אם הורסים בית שנבנה בצורה לא חוקית, אנשים אחרים נפגעים. אדם שנכנס לבית סוהר, הוא לא הנפגע היחיד, כי יש את המשפחה, הפרנסה והילדים. אי אפשר שיהיה אחרת. אני חושש שאם לא יהיו עונשים ויוסרו מספר החוקים והתקנון כפי שמסתמן, גם המוטיבציה של הקבוצות שקיימת היום למנוע את האלימות תרד משמעותית".
האם לדעתך הרצון של ראשי ההתאחדות לקצוב קדנציות לדיינים זה דבר נכון?
"בוודאי שלא. כמו שלשופטים אין קדנציות. זה פוגע בעצמאות הדיינים. הם יחשבו כל הזמן 'יאריכו לי כהונה או לא יאריכו לי' וזה דבר פסול בעיני. אמרתי לשינו זוארץ, 'למה לתקן מה שלא התקלקל?' תגיד לי מינוי אחד לא טוב של דיינים ואנחנו הראשונים שמעוניינים שתהיה ביקורת, אבל אני לא מקבל שצריך ועדה שבה יהיו חברי ההתאחדות. יכול להיות מצב שנותנים לחתול לשמור על השמנת והנאשמים הפוטנציאלים ימנו שופטים? זה לא הגיוני".
חברך מיגל דויטש עומד בראש הוועדה הזו. אותו אדם שכתב דו"ח שלם וחשוב וחלקו לא יושם
"תשאל אותו. לא התלהבתי, בלשון המעטה, מהוועדה שהתמנתה לבדוק קדנציות של דיינים. זה לא במקום".
היום כשאתה בחוץ, איך אתה רואה את ההחלטה בהוראת השעה להמשיך שלא להעניש את הקבוצות במשחקים ללא קהל וברדיוסים?
"טעות שלא תביא לשיפור המצב במגרשים. לצערי, זה לא הביא לתוצאות המקוות".
אוהדי בית״ר ירושלים הפגינו מתחת לבית שלך, ניקבו את צמיגי הרכב שלך. אתה אדם לא צעיר, שאלת את עצמך מדוע הגיעו דווקא אליך ולא לראשי ההתאחדות שהם אלה שמחוקקים את התקנון? מדוע דווקא אליך ולדיין הראשי?
"שאלה טובה. הם הגיעו לתובע ההתאחדות, ניר רשף, שהציג את העמדה הכי מקלה שיכולה להיות בדיון בעד בית"ר ירושלים, אז אתה מחפש היגיון אצל החוליגנים האלה? אין היגיון. הם רואים בי כראש המערכת וכנראה מתווה את המדיניות".
הרגשת שההתאחדות גוננה עליך מספיק? הרי בסוף אתם מוציאים לפועל את התקנות, ומה שאתם מקבלים זה הפגנות וניקוב צמיגים מהאוהדים וכל מיני ועדות שיש יגידו שמטרתן להבריח אתכם. איך אתה מסביר את זה? זה לא נראה לך ציני?
"יו"ר ההתאחדות גינה. ברק אברמוב שלח לי הודעה שהוא מתנצל ואם יתפוס אותם, אז ישלול את המינוי ולא שלל עד היום. אין לי בעיה עם גיבוי מהמערכת. לא צריך שיתערבו לי בשיקול הדעת ולא צריך שיאשרו לי את שיקול הדעת. הדיינים דנים על פי צו מצפונם ועל פי תקנון ולא טעו טעות נוראית. ואם כן, אפשר לפנות לבית משפט אזרחי. על החלטות שלנו היתה אולי פנייה אחת או שתיים, שגם הן נדחו".
לא פחדת מהאוהדים?
"לא, אפילו לא לרגע. יש לי ניסיון גם מתחום השפיטה האזרחית. בעבר היתה עליי שמירה צמודה, כמו בתקופת משפטו של הרב עוזי משולם ואחר כך היה מידע שרוצים להתנקם בי בתיק אחר ונאלצתי לנסוע ברכב משוריין שהוצמד לי. מה שהמנוולים האלה עשו הרגיז אותי".
מה דעתך על ההחלטה של האסיפה הכללית לפני 5 שנים לבטל את עילת הזיקה לאחר ששינו זוארץ נפסל בגללה חודש לפני?
"יש בעיה שממנים אנשים מתחום הכדורגל והספורט, כי אתה לא רוצה להביא אנשים מהירח שלא עוסקים בספורט ומצד שני, לא להביא אנשים שיש להם אינטרס מובהק. אני רוצה אנשים בקיאים בספורט ואין אדם שבקיא בספורט שאין לו עבר ספורטיבי כזה או אחר. במגבלות מסוימות, התיקון של ביטול הזיקה לא נראה לי בעייתי. הוועדה למינוי היו"ר צריכה לבדוק ואנחנו קבענו כי לא נמצא פגם".
אמרת בעבר שאתה רואה פסול בכך שחברי הנהלת התאחדות מופיעים כמייצגים בפני בית הדין?
"רואה בזה פגם אתי בזה שחברי הנהלת ההתאחדות, שיש להם השפעה על הארכת מינויים של הדיינים, והמינויים מגיעים אחת ל-4 שנים לאישור האסיפה הכללית... שהם יופיעו בפני הדיינים או כנגד התובע כשבסופו של דבר יכולה להיו להם השפעה על מינויים".
הובלת מהלך להחליף את משרדו של עופר אורליצקי כיו״ר הבקרה, למרות שניסה, באמצעות שותף ממשרדו, להתמודד שוב. אורליצקי עשה טעויות
"הערבויות שלקח לא היה דבר תקין. הקדנציה היתה 9 שנים והאריכו לו בשנה נוספת, תוך כדי סיכום שיסיים את כהונתו בתום עשר שנים, וזה מה שקרה".
היו שמועות שבכירים כמו ארז כלפון, מורן מאירי ואייל סגל פנו אליך באופן אישי. זה נכון?
"ראשי ההתאחדות והמנהלת קיימו איתו שיחות כלליות בלבד ובשום אופן לא על מקרה ספציפי. אינני רואה בכך כל פגם".
אתה לא חושב שזה פסול? אתה רואה מצב ששר בממשלה פונה לאסתר חיות שלא בהליך משפטי? אולי זו אחת הבעיות, שבכדורגל מרגישים שהכל מותר
"לא היתה לי בעיה עם זה. בבית הדין העליון מכהנים שלושה שופטים בדימוס. מכהנים פרופסורים באוניברסיטה ועורכי דין מנוסים, ואין סיכוי שתהיה להם השפעה זרה".
ראית את עבודתם של דייני בית הדין המשמעתי בשנים בהם כיהנת כנשיא בתי הדין. האם הייתה לך הרגשה בשנות כהונתך כי לעיתים חלק מחבריך לערכאת ביה"ד העליון אינם מבינים את המטרייה של הכדורגל ולכן ניתנו החלטות שהיו די תמוהות ונגדו את דעתך?
"לא. אני חושב שחברי בית הדין העליון הם משפטנים מעולים. חלקם בקיאים יותר בתחום הספורט והכדורגל בפרט וחלקם פחות, אבל מגלים הבנה והתמצאות בכל תיק ותיק שמופיע בפניהם. אל תשכח שגם שופט בית משפט אזרחי לא מתמצא בכל תחומי המשפט".
שמעת בוודאי שיש כעס על שחקני מכבי חיפה שלא החזיקו שלט. היו כאלו שקראו להעמידם לדין אפילו. מה היא דעתך?
"הנושא הזה של אי החזקת שלטים הוא בעיני רוב מהומה על לא מאומה. שחקנים זרים ומאמנים זרים באים כדי לשחק כדורגל ואין לדרוש מהם לגלות פטריוטיות למדינה שבה הם באים למטרות ספורטיביות וכלכליות. השחקנים עמדו עם סרט שחור, עמדו דקת דומיה, אז מה נורא בזה שהם לא החזיקו בשלט? אולי מצפים מהם גם בפעם הבאה לנופף בדגל ישראל ולשיר את התקווה".
גם רובי קין לא גינה ואוהדים רבים של הקבוצה שמשלמת לו נרצחו
"אירלנד היא אחת המדיניות האנטישמיות ביותר בעולם. באו אליו בביקורת כשהוא בא לאמן בישראל ועדיין יש עליו ביקורת קשה. אתם שוכחים, אבל הוא צריך לחזור יום אחד לאירלנד. הלוואי והייתי מוצא דרך להפריד בין ספורט ופוליטיקה".
היית מציע להם להחזיר את העונשים הקולקטיבים?
"צריך להשאיר את העונשים כפי שהם מובאים היום בתקנון בלי הוראות השעה, אבל כן להשתמש בהם בזהירות רבה. סגירת יציעים ורדיוס נראים בעיני לגיטימיים. מה שטוב לאופ"א ופיפ"א נראה לי טוב גם לכדורגל הישראלי".
אתה לא מרגיש שמנסים לכבול את ידי הדיינים?
"שופטים לפי תקנון והדיינים לא קובעים תקנון, רק מפעילים אותו. הכנסת מחוקקת חוקים והשופטים במדינה צריכים לפעול לפי החוקים. זה המצב החוקי גם במדינה".
האם אתה חושב שהעונש שנפסק בסופו של דבר לבית"ר הוא הראוי ביותר?
"כך פסק בית הדין העליון, ברוב דעות, אז נראה לי שהעונש הוא ראוי. אפשר היה לפסוק כך, אפשר היה אחרת כפי שסברה דעת המיעוט. אבל בסופו של דבר זו היתה ההחלטה והעונש שהוטל על בית"ר ירושלים במקרה זה היה מספיק חמור ואני מקווה שגם מרתיע".
איך אתה חי עם סיפור ג'קי בן זקן?
"הבעתי את דעתי לא אחת. לא רק כנשיא בית הדין, אלא גם כחובב ספורט וגם כאזרח שומר חוק במדינה. אנשים בעלי עבר פלילי לא צריכים להיות מעורבים בניהול קבוצות כדורגל או בתמיכה בקבוצות ספורט ולכן מבלי להיכנס לדמות זו או אחרת, כי יש יותר מאחת כשאתה שואל על בן זקן והוא לא היחיד, אני חושב שזה לא ראוי".
כחובב כדורגל, אם היית צריך לתקן משהו, מה הוא היה?
"יש מקום לתיקוני חוק המשחק בשני תחומים הנבדל והפנדל. לא ייתכן שכשהציפורן של האצבע הקטנה של השחקן התוקף או הבלורית שלו מבצבצת מעבר לקו הנבדל, יש מקום לשרוק ואני חושב שזה בטיפול הוועדה בראשות ארסן ונגר ובקרוב תהיה המלצה לתיקון המצב. המצב יותר חמור לגבי בעיטת עונשין מ-11 מטרים. כל פנדל הוא כמעט 100 אחוז שער. על השופט לחשוב פעמיים לפני שהוא מצביע על הנקודה הלבנה. יש המון מקרים. ראיתי את המשחק של ניוקאסל נגד פ.ס.ז' והכדור פוגע בחזה ומשפשף לו את היד, לא משנה כיוון, ויש שריקה לפנדל. זה אבסורד בעיני".
איך אתה רואה את הבחירה בעדי זרנקין למחליפך?
" אני מסיים את תפקידי בהרגשת סיפוק והכרת תודה ומאחל למחליפי, השופט בדימוס עדי זרנקין הצלחה רבה בתפקידו הקשה ושימשיך לשמור על עצמאותם של בתי הדין של ההתאחדות לכדורגל".
אין יועץ משפטי קבוע, אין תובע קבוע בינתיים, רק ועדות, מנהל משפטי עזב וגם אתה
"עצם העובדה שכל כך הרבה אנשים במערך המשפטי והשיפוטי עוזבים בעת ובעונה אחת באמת מעוררת דאגה. מצד שני, אין אנשים שאין להם תחליף. זו פריבילגיה של הנהלת ההתאחדות לעשות שינויים במערך התביעה והייעוץ המשפטי וכולי תקווה שיעשו המינויים הראויים".
אתה בעד שופט ייעודי לספורט
"לא חושב שמערכת בתי המשפט בנויה לשופטים ספציפיים. הצעתי את זה לארז כלפון והנהלת בית המשפט שבכל בבית משפט ימונה שופט מתוך המערכת שהוא שופט פלילי ומתמצא בספורט או יעבור הדרכה והשתלמות ויעסוק בתיקי ספורט. אין כל כך הרבה תיקים, אולי ארבעה או חמישה בשבוע. לדעתי אין צורך בשופט מיוחד לספורט, במיוחד כשלא ממנים בכלל שופטים במדינה בשנה האחרונה".