sportFive1331501 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5
המאבק על היורו חי ובועט (GETTY) (צילום: ספורט 5)
המאבק על היורו חי ובועט (GETTY) | צילום: ספורט 5

נבחרת ישראל קיוותה לצאת מקוסובו עם ניצחון, אך היא לא הצליחה לעשות את זה. החבורה של אלון חזן נכנעה 1:0 משער של מילוט ראשיצה, מה שפגע בסיכויי ההעפלה שלה ליורו. עם זאת, הכל עדיין בידיים של ישראל.

המצב בטבלה:
1. רומניה, 16 נקודות
2. שווייץ, 15 נקודות (משחק חסר)

--------------
3. ישראל, 11 נקודות (משחק חסר)
4. קוסובו, 10 נקודות
5. בלארוס, 6 נקודות
6. אנדורה, 2 נקודות

מה נשאר לכל אחת?
שוויץ:  15/11 - ישראל (חוץ),  18/11 - קוסובו (בית), 21/11 - רומניה (חוץ).

רומניה:  18/11 - ישראל (חוץ), 21/11 - שוויץ (בית).

ישראל: 15/11 - שווייץ (בית), 18/11 - רומניה (בית), 21/11 - אנדורה (חוץ)

ההסבר על תמונת המצב
ישראל תלויה בעצמה ותאורטית עוד יכולה לסיים במקום הראשון. למעשה, אם רומניה תפסיד לשווייץ בבית, ישראל ככל הנראה תצטרך 6 נקודות כדי לעבור אותה, כך שמלבד אנדורה, היא תהיה חייבת לפחות עוד ניצחון ובנוסף לא להפסיד במפגש הישיר מול רומניה. יש לציין שהדבר הראשון שקובע במקרה של שוויון נקודות הוא מאזן הראש בראש בין הנבחרות כך שהמשחק הביתי בנובמבר מול הרומנים יהיה קריטי לאחר התיקו במפגש הראשון.

כמה נקודות ישראל צריכה בשביל לעלות ליורו מבית המוקדמות?
אז ככה: 9 נקודות בשלושת המשחקים יספיקו לה, מבלי להיות תלויה במשחק בין רומניה ושווייץ במחזור הסיום. ניצחון רק על שווייץ או רק על רומניה (ותיקו עם האחרת), לא יבטיח עלייה, אך עשוי להספיק. לצורך העניין, גם 6 נקודות יכולות להספיק לנבחרת - אם ננצח את רומניה ואנדורה, כשבמקביל רומניה לא תנצח את שווייץ.

מקומה של שווייץ בפסגה רחוק מלהיות מובטח
איבוד הנקודות של שווייץ מול קוסובו, רומניה ובלארוס טרף גם הוא את הקלפים והשאיר ובמקביל מותיר גם אפשרות קלושה אך קיימת עדיין לישראל לעקוף אותה. מלבד זאת, נותרו לשווייץ גם משחקים בישראל וברומניה, כך שמקומה בפסגה כלל לא בטוח. הולך להיות מעניין.

בהנחה שלא עולים דרך בית המוקדמות, אלו היריבות האפשריות בפלייאוף
הנבחרת יכולה להתנחם בכך שגם אם לא תצליח להעפיל דרך הבית המוקדם, מקומה בפלייאוף המוקדמות מובטח, לאחר שסיימה במקום הראשון בליגת האומות, מעל איסלנד, אלבניה ורוסיה, שלא השתתפה בשל המלחמה מול אוקראינה.

אלא שחצי הדרך, פחות או יותר, בתוך המוקדמות, מסתמן שבפלייאוף יחכו לנבחרת משוכות הרבה יותר גבוהות מאלה שהיא מתמודדת איתן כעת. כאלה שיעשו את הדרך אל הטורניר קשה מאוד ואולי יעניקו משמעות נוספת למשחקים שנותרו בשלב הבתים.

כזכור, ישראל סיימה את ליגת האומות במקום הראשון בדרג ב', כך שאם היא לא תעפיל אוטומטית ליורו, היא תשתתף בפלייאוף המורכב מחצי גמר וגמר בדרג שלה. על פי המסתמן כרגע, ישתתפו בו בוסניה, ושתיים מבין אוקראינה, איסלנד ופינלנד.

רק לשם השוואה, בעוד ישראל מדורגת 71 בדירוג פיפ"א, איסלנד (מקום 67), בוסניה (מקום 63) ופינלנד (מקום 62) אמנם לא רחוקות, אך אוקראינה (22) מדורגות גבוה בהרבה. בנוסף, איסלנד השתתפה ביורו ב-2016 ובמונדיאל ב-2018, אוקראינה הודחה רק ברבע גמר היורו האחרון ונורבגיה מחזיקה בסגל שלה את מי שנחשב לאחד החלוצים הטובים בעולם, אם לא הטוב שבהם.

וכל המלל הזה רק בשביל שורה תחתונה אחת: שבנבחרת לא יבנו על הפלייאוף. אם הם רוצים לעשות היסטוריה ולהעפיל ליורו, ההזדמנות הטובה ביותר תהיה בבית הנוכחי. מול דז'קו או מודריק, למשל, במשחק אחד, יהיה הרבה יותר קשה.