sportFive1337623 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5
"לא היה לי קל לקחת את האחריות הגדולה הזאת" | צילום: ספורט 5

למרות שמלחמת "חרבות ברזל" עדיין בעיצומה, שר התרבות והספורט מיקי זוהר הודיע היום שסיכם יחד עם פיקוד העורף הקהל חוזר למשחקי הכדורגל, ובראיון ל-5 באוויר הוא התייחס להחלטה: "ברור שהתהליך הוא הדרגתי ולא נוכל להחזיר את כולם במכה אחת. צריך לראות איך זה עובד ונפעל בזהירות. נכון שזה בעייתי, אבל מציע לקבוצות להתחיל להכניס את מי שסבלו הכי הרבה ושילמו את המחיר הכי יקר".

ומה יקרה אם תישמע אזעקה במהלך משחק? "ההנחיה תהיה כזו - במהלך משחק, אם אתה יושב ביציע ויש אזעקה, מה שצריך זה לשבת במקום ולהתכופף. כמובן שיש פה גם סיכון וכל אחד יחליט אם הוא רוצה לקחת אותו על עצמו. ישראל היא מדינה שצריכה לקבל החלטה ברמה האסטרטגית אם אנחנו לנצח את הטרור באופן שנמשיך להתקיים באופן הכי טוב שיכולים".

"ברור שאם יש נפילה מדויקת באצטדיון זה מסוכן מאוד", המשיך שר הספורט. "אבל בכר הדשא זה לא מסוכן. אנחנו יודעים מה היכולת של האויבים הנוראיים שלנו. במכלול הנסיבות, ולא היה לי קל לקחת את האחריות הגדולה הזאת, הגעתי למסקנה שכדורגל וספורט בכלל בלי קהל זה פחות מעניין ואטרקטיבי ויותר טכני כדי להראות שאנחנו משחקים".

השר זוהר המשיך להתייחס למניעים לחזור: "מהמידע שאני מכיר, גם עוד שבועיים-שלושה המלחמה תימשך ולא תסתיים בקרוב. אם נצטרך לחכות למועד אופטימלי, זה יקרה אולי בסוף העונה. כמובן שכל מה שאנחנו מדברים זה ברגע שהזירה הצפונית לא נפתחת, אחרת זה יחזיר אותנו לנקודת ההתחלה. אבל כרגע אם יכולים לבוא 1,000 אנשים שישמחו את הקבוצות, ובהמשך הכמות תגדל לאלפיים ושלושת אלפים, זה עדיף על להשאיר את האצטדיונים ריקים. זה לא מדהים כשיש אווירה של משחק אימון. הקהל עושה את המשחק, אין מה לעשות".

"אני הייתי מוכן לקחת את זה על עצמי מתוך הבנה שאנחנו צריכים להמשיך להתקיים גם במצב הנוכחי. אי אפשר להיכנע לטרור ואני קראתי לזה שהספורט יחזור כמה שיותר מהר כי אני מאמין שזו הדרך, אבל כל אחד יצטרך לקבל החלטה אם הוא לוקח את הסיכון הזה. התקהלות של 1,000 אש לפי פיקוד העורף מותרת, בכל אירוע. אמרנו שנתחיל להניע מהלך הדרגתי. יש כאלה שיכולים לחלוק על זה ואולי הם צודקים, אבל אני קיבלתי את ההחלטה".

ומה לגבי החלטת מנהלת הליגות לכדורגל? "בניגוד לכדורסל זה יותר בעייתי, כי אם חוזרים, הם מעדיפים שזה יהיה בכמה אלפים. אני בכל מקרה אקבל את החלטת המנהלת גם אם יחליטו שלא להחזיר את הקהל, אני לא אטיל וטו או משהו כזה. הם יישבו עם עצמם ויקבלו החלטה. כמו שאמרתי, אם הזירה הצפונית תיפתח, שיש לזה סיכוי לא רע, אנחנו נחזור לנקודת ההתחלה. אבל זה לא קורה, אז מתחילים תהליך הדרגתי".

על החוסר תחרותיות שיש בכדורסל, אמר: "ידענו שכשאנחנו מחזירים את הפעילות זה לא יהיה הכי ספורטיבי בעולם, ושחלק מהזרים לא ירצו לחזור. אמרתי במפורש שאנחנו מחזירים את הספורט כדי שתהיה פעילות שמאפשרת את המשך התקציבים שהבאנו, כי אנחנו רוצים לשרוד את העונה כדי שהקבוצות יוכלו להמשיך להתקדם. אחרת, בשנה הבאה לא יהיה פה כלום ונחזור אחורה בזמן. לכן היינו צריכים לחזור למרות הכל. אני מקווה שחלק מהזרים יוכלו לחזור, אבל ברור שזה לא הדבר הכי מדהים שראינו בספורט הישראלי בשנים האחרונות".

"הדרך הכי נכונה לדעתי להפוך את זה לספורטיבי היא לתמרץ את הקבוצות שמנצחות, אבל זה לא קרה. בנושא של גליל עליון הייתי מעורב והבנתי שאישרו להם דחייה של שבועיים. אני לא מבין בפוליטיקת הספורט, אבל התפקיד שלי זה לדאוג לספורט שימשיך לשגשג. ההחלטות הפנימיות זה גדול אפילו עליי. ניהלתי קבוצה בעבר, אבל עם זה כבר סיימתי".

עוד ציין השר: "הוגשו בקשות ב-57 מיליון ש"ח על אובדן הכנסות, ביחס של בערך 40-60 בין הכדורגל לכדורסל. הקבוצות לא נפגעו באמת כלכלית לאור המתווה שהבאנו, שזה הכי חשוב, כי הן יגיעו במצב טוב לשנה שהבאה. אני קורא להן לא לגבות כסף מהקהל שיגיע למשחקים. שיזמינו משפחות של חטופים ונרצחים, כדי שילדים שמגיעים ממקומות מוכי אסון שייהנו. אנחנו נמשיך לשלם חלק גדול מהנזק שנגרם".