מדובר באחת התופעות הגדולות של הכדורגל הישראלי בשנים האחרונות: בעקבות מגבלת הזרים, קבוצות ליגת העל הלכו על כיוון אחר שבו הם יכולים להתחזק - המתאזרחים. המשמעות היא שחקנים שמגיעים מחו"ל, ומקבלים תעודת זהות ישראלית בדרכים שונות (בין אם מדובר בחתונה עם בת זוג ישראלית/יהודיה, דת יהודית או כמות מסוימת של שנים בישראל).
ואם בשנים האחרונות התופעה היתה מצומצמת יחסית - הרי שכעת, כך נדמה, התופעה עולה כפורחת. עד כדי כך, שממש ניתן לדמיין הרכב פותח של שחקנים המוגדרים ישראליים, שאפילו יכול לתפקד לא רע על הדשא. הנה 11 מתאזרחים שבולטים בליגה שלנו.
שוער: דניאל טננבאום (מכבי תל אביב)
מגן ימני: דניאל סונדגרן (מכבי חיפה)
בלם: מיגל ויטור (הפועל באר שבע)
בלם: ג'ואל אבו חנא (מכבי נתניה)
מגן שמאלי: דוד קופרמן (מ.ס. אשדוד)
קשר: עלי מוחמד (מכבי חיפה)
קשר: מריאנו בריירו (הפועל באר שבע)
קשר: יוריס ואן אובריים (מכבי תל אביב)
קשר התקפי: מאוויס צ'יבוטה (הפועל תל אביב)
חלוץ: אריק שוראנוב (מכבי חיפה)
חלוץ: גייב סגל (הפועל תל אביב)
מנגד, לצד אלה שכבר משחקים, יש לא מעט מתאזרחים פוטנציאליים - שחקנים יהודיים שמשחקים ברחבי העולם, ויוכלו גם להיות "מתאזרחים" בעתיד (בהינתן היכולות הכלכליות). הנה הרכב של כמה שמות מעניינים שיכולים להצליח.
שוער: ניית'ן בקסטר (בולטון)
בקסטר, כדרכם של ילדי פלא רבים, הגיע לצ'לסי בגיל 18 ומאז הושאל ברחבי אנגליה. בשנים האחרונות הוא שוער מחליף בהאל סיטי, והשנה עצר 65% מהבעיטות נגדו. קשה לראות אותו מתברג בצ'לסי, והוא יכול להיות אופציה לא רעה למספר קבוצות בליגת העל בהשאלה. כזכור, מכבי חיפה היתה קרובה להחתים אותו בקיץ האחרון - אבל ברגע האחרון, הוא החליט לסכם בקבוצה האנגלית.
הגנה: דיאנדרה ידלין (אינטר מיאמי)
אולי השם הבולט ברשימה, אחרי מספר שנים לא רעות בניוקאסל. לאחרונה עבר לאינטר מיאמי, שם משחק ליונל מסי, ול-MLS האמריקאי ואף קושר למכבי ת"א. הוא מחזיק בחוזה עד 2025 ושווה כ-2 מיליון דולר, מה שהופך את הסיכויים לצרפו לא גבוהים במיוחד.
הגנה: מיגל ברביירי (קוורטארו)
ברביירי משחק במשך כמה שנים במקסיקו אחרי הליגה הארגנטינאית, ומעולם לא שיחק בכדורגל האירופי כיליד בואנוס איירס. בכך הוא מעין אקס פקטור ברשימה הזאת, בהתחשב בפער הכדורגלני. למרות זאת, הוא בלם עם משחק ראש מצוין שניצח ב-65% מהמאבקים האוויריים שלו במקסיקו ויכולת מסירה לא רעה לפי התקשורת המקומית במדינתו. יכול להתברר כהברקה הגדולה של הקיץ, אם אכן יעבור.
הגנה: יונתן מולדר (טופ אוס)
מולדר גדל באקלמאר, עבר לדן האג ומצא את עצמו בליגה השנייה. הליגה השנייה בהולנד אמנם פחות טובה מליגת העל, אך הוא מצא את עצמו מעורב בצורה לא רעה בהתקפה ועם 20 מסירות מפתח, נתון טוב למגן שמאלי. בגיל 21 הוא רחוק מלהיות מוצר מוגמר ובכנות גם רחוק מלהיות שחקן הרכב בליגת העל, אבל יכול להיות הימור שישתלם לקבוצה בינונית-גדולה או אחת עם סבלנות. בקיץ האחרון הוא נבחן בכמה קבוצות בישראל, כולל בית"ר ירושלים, והיום משחק בליגת המשנה בהולנד.
הגנה: ג'ו ג'ונסון (לוטון)
לוטון טאון לא מוכרת במיוחד במחוזותינו, אך מדובר בקבוצה שמשחקת בפרמייר ליג. בעונה החולפת, ג'ונסון קיבל בה 37 דקות בלבד, אבל בגיל 17 נראה כמו מנייה מבטיחה לעתיד. "הוא עמד על המגרש בצורה טובה, יש לו הרבה ביטחון לשחקן נוער. חסרים לנו כמה מגנים והוא הרשים אותי מאוד בהגנה", אמר עליו מאמנו רוב אדוורדס אחרי שנתן לו לשחק באחת הליגות הפיזיות בעולם.
קישור: לורן אברג'ל (לוריין)
ברג'ל משחק באחת מ-5 הליגות הטובות באירופה, והיה חלק מהריצה המוצלחת של לוריין בחצי העונה הראשונה. הוא אחד המתקלים הטובים ביותר בכדורגל האירופי, עם 169 תיקולים העונה בליגה הצרפתית. אברג'ל אמנם לא הכי פעיל בהתקפה, אבל היה משמעותי בלוריין שהשיגה 47 נקודות ב-26 משחקים איתו ו-5 ב-9 משחקים בלעדיו נכון לעת כתיבת שורות אלה. כזכור, מכבי חיפה התעניינה בו בקיץ האחרון - אבל אברג'ל האריך חוזה בקבוצתו הנוכחית, מה שיקשה על הגעתו לישראל בעתיד.
קישור: בן לדרמן (ראקוב צ'נסטוחובה)
לדרמן, היהודי הראשון בנבחרת פולין מאז מלחמת העולם השנייה, קשר הגנתי טוב מאוד. בעבר הוא הוצע למספר קבוצות בישראל ונדחה, אבל הפך לשחקן שיכול להחזיק קישור אצל המאמן מארק פאפשון. קשה לדמיין את ראקוב מוכרת שחקן הרכב משמעותי, אבל מדובר בקשר הגנתי עם יכולת מסירה לא רעה (85% ממסירותיו הושלמו) ואחד שניצח ב-50% ממאבקיו. לדרמן לא כובש או מבשל, אבל מספר 6 מודרני טוב מאוד. כאלופת הליגה הפולנית ראקוב תתחיל את דרכה בסיבוב המוקדמות הראשון של האלופות, והדחה מוקדמת עשויה להפוך אותו למועמד מעניין למכבי חיפה או מכבי ת"א.
קישור: דניאל אדלמן (ניו יורק רד בולס)
אדלמן בתחילת הקריירה ושיחק במונדיאליטו האחרון. הוא שווה כמיליון יורו לפי "טרנספרמרקט", הראה ניצוצות בבוגרים ומתפקד בעיקר כקשר הגנתי. הוא הראה פוטנציאל בלי הכדור ומהירות יחסית לקשר הגנתי, גם אם לא תורם במיוחד בהתקפה. ראינו שחקנים עוברים מה-MLS לליגות שיכולות לקרב אותן לאירופה, ואדלמן יכול להגיע לשלב בתים אירופי דרך אחת הגדולות. גם אם הוא לא יהיה שחקן שתורם כאן ועכשיו, הוא יכול להיות שם מאוד מעניין בשנים הקרובות.
קישור: סמואל הולם (ברומפיוקרנה)
לוח השנה של הכדורגל השבדי שונה מזה הישראלי, ולכן הוא עם 21 הופעות, שער אחד וחמישה בישולים החוזה שלו, לפי Transfermarkt, מסתיים בסוף דצמבר כך שהוא יהיה שחקן חופשי בינואר. יש לו יכולת מסירה לא רעה ואיום מרחוק. יש לו ראיית משחק נאה והוא יכול להיות שם מעניין, אך מתקשה להרשים בליגה עם הישגים דומים לזו של ליגת העל בשנים האחרונות.
קישור התקפי: סמואל שעשוע (טנריפה)
כבר ראינו כמה שחקנים מגיעים מהליגה הספרדית השנייה לארץ, כמו פייר קורנו למשל. שעשוע לא שחקן הרכב בקבוצה סבירה (מקום 11 בספרד), ובגיל 24 יכול להיות שזה השלב הנכון עבורו למעבר לקבוצה משמעותית. הוא טוב עם הכדור ודריבליסט לא רע בכלל שיכול לעבור בין כמה עמדות, לפחות על הנייר, ויכול להיות משמעותי בקישור. כמי שגדל בטוטנהאם ועבר לטנריפה הוא כבר יצא ממדינתו פעם אחת, ועשוי להיות שם שמושך עניין ממספר קבוצות. בין אם כשחקן כנף או כקשר התקפי.
חלוץ: ניק בלקמן (ללא קבוצה)
החלוץ האנגלי בן ה-33 כרגע לא נמצא תחת חוזה, ולכן יכול לחתום בכל קבוצה שתרצה אותו - כאשר הוא במצב הזה מאז ששוחרר ממכבי תל אביב, בתחילת עונת 2021/22. בלקמן, כזכור, שיחק בשורות הצהובים בשתי קדנציות - אחרי שהגיע בהשאלה מדרבי קאונטי באוגוסט 2017. בעונת 20/21, האחרונה שלו בינתיים, הוא רשם תשעה שערים ובישול אחד. ייתכן וקבוצה אחרת שמחפשת חלוץ, תוכל להרוויח לא מעט.