סערה בהתאחדות לכדורגל. יממה לפני ישיבת ההנהלה, הקבוצות הבכירות בליגת העל דורשות לתקן מידית את תקנון המשמעת, לבטל את עונשי הרדיוס ולבטל את האפשרות של בית הדין לסגור יציעים. בנוסף, הן מבקשות להורות על אי כניסת קהל חוץ במקרים מסוימים, דבר שיפגע, מן הסתם, בקבוצות הקטנות שעבורן מדובר בהכנסה גבוהה, מה גם שקיים ספק באשר לאפשרות האכיפה בעונש זה (באופ"א מדובר במשחקים בין מדינות שונות).
המהלך יגביל משמעותית את ארגז הכלים של בית הדין המשמעתי בזמן שהאלימות נוסקת במגרשי הכדורגל, ואופ"א לא מוותרת ומענישה את המועדונים בצורה קשה. רק לאחרונה ספגו מכבי חיפה ומכבי ת"א עונשים כבדים.
מדובר בדריסה של ועדת התקנון של ההתאחדות לכדורגל מול החלטות ועדת דויטש, אותה הקימה ההתאחדות לכדורגל ובה השקיעה עשרות אלפי שקלים. ערוץ הספורט ביקש את הפרוטוקולים של ועדת היישום של התקנון ויו"ר הוועדה שמעון מיימון אמר בתגובה שלבקשת אחד הנציגים, לא יהיו פרוטוקולים בוועדה, אלא סיכום תמציתי. "לא ברור לשם מה הוקמה ועדת יישום אם מדלגים על מסקנותיה", אמר גורם בהתאחדות.
רק ביום חמישי האחרון פרסמה הוועדה לבדיקת אירועי הגמר, שהוקמה על ידי ראשי ההתאחדות לכדורגל, כי יש לקדם במהירות את יישומן של החלטות ועדת דויטש וכעת אותה הנהלה מבקשת לבטל עונשים שהוועדה קבעה כי הם הכלים לטפל באלימות האוהדים.
לפי השינויים המתבקשים, קבוצה לא תהיה אחראית למעשי אוהדיה אם תוכיח שהיא נקטה בכל האמצעים האפשריים למניעת עבירות כמו רגולציה עצמאית, מינוי איש קשר, הצבת מצלמות ופרסום אזהרות. בהמשך לכך, יוסר עונש סגירת הרדיוס ויוחלף באיסור כניסת קהל חוץ, יוסר עונש סגירת היציעים והפחתת הנקודות על פירוטכניקה. כחלק מהעתירה שהוגשה נגד השינוי, נכתב כי "גישה זו הנה לא חוקית ואף משליכה לפח את עבודת הוועדות החיצוניות שהוקמו לתיקון תקנון המשמעת".
היועץ המשפטי לשעבר של ההתאחדות, עו"ד אפרים ברק, המשמש כיום כשופט בכיר לערערים בשוויץ והיה חלק מרכזי בכתיבת ועדת דויטש, מתח ביקורת על רצון ראשי ההתאחדות להתעלם מכך שוועדת התקנון טרם סיימה את עבודתה. גם עו"ד אייל יפה, חבר וועדת התקנון ועו"ד אבישי איפרגן מהוועדה ליישום המלצות ועדת דויטש שלח מייל לאחרונה, בו ביקר את ההתנהלות והעברת הנושא להנהלת ההתאחדות.
"ראשי ההתאחדות לכדורגל דילגו על ועדת היישום מאחר שאין להם הסכמה שם והם רוצים להעביר את הנושא להנהלה ישירות. זו הזייה", אמרו גורמים בוועדת התקנון. בהתאחדות מספרים שמי שלקח את הנושא צעד קדימה, הוא עו"ד שמעון טננבלט, יו"ר ועדת ביקורת, שמתכוון להגיש עתירה בנושא.
בישיבת התקנון האחרונה לפני מספר ימים נשיא בית הדין המשמעתי, ישראל שמעוני, ביקורת על הדרישות הללו מתוך חשש כי ביטול העונשים יובילו לקריסת מערכות כוללת ופגיעה בחיי אדם במגרשים. גורמים בהתאחדות ציינו כי אחת הסיבות לכך שאמנון סטרשנוב העדיף לעזוב את תפקידו שנה לפני תום כהונתו, היא התחושה כי הוא מבין שיש אנשים שרוצים למנוע מבית הדין להיות ישות בלתי תלויה ובעלת כוח לשנות.
יש לציין כי המערכת המשפטית בהתאחדות לכדורגל כרגע בסימן שאלה גדול. מנהל המחלקה המשפטית, אמיר נבון, שמשמש כדיין בבית הדין המשמעתי באופ"א יעזוב אחרי החגים לתפקיד חדש בקונפדרציית הכדורגל של אוקיאניה ולא נמצא בשלב זה מועמד להחליפו. תובע ההתאחדות, עו"ד ניר רשף, יסיים את תפקידו וכמו גם היועץ המשפטי, עמית פינס. ההתאחדות הקימה ועדה לבחירת יועץ משפטי.
אלה התיקונים שמציעים הקבוצות הגדולות, בראשן מכבי ת"א, כפי שהועברו במייל לקבוצה מצומצמת של אנשים:
קבוצה לא תהא אחראית למעשי אוהדיה אם תוכיח כי היא נקטה בכל האמצעים האפשריים למניעת עבירות ולטיפול בהן, באופן קפדני ויוצא דופן וביצעה את כל הפעולות הבאות:
1. קיום רגולציה עצמאית ונאותה מול המתפרעים.
2. מינוי על ידי הקבוצה של איש קשר פעיל בין האוהדים להנהלה, המקיים באופן קבוע שיח מול האוהדים למניעת התפרעויות.
3. הצבת מצלמות במגרש בהתאם לדין.
4. פרסום אזהרות בולטות בכרטיסים, בשלטי הכניסה למגרשים בדבר איסור התפרעויות והצעדים שהקבוצה תנקוט כנגד מתפרעים.
5. נקיטת אמצעים משפטיים כנגד המתפרעים.
נטל ההוכחה בדבר קיום האמצעים הנ״ל יוטל על הקבוצה הנאשמת.
עוד תיקון שרוצים להעביר המועדונים הגדולים קשור בקנסות שיופעלו אוטומטית, מבלי להגיע לבית הדין. להלן המחירון שהוצע בגין התפרעות אוהדים:
הרשיע בית הדין קבוצה בעבירה לפי סעיפים 20 (יא) ו/או 20 (טו) לתקנון זה, שלא גרמו נזק לגוף ו/או לא גרמו להפסקת המשחק טרם סיומו ו/או לא נזרקו אמצעים פירוטכניים בין יציעים, יטיל עליה את העונשים הבאים:
*שימוש באמצעים פירוטכניים ביציע ו/או זריקת חפצים שלא גרמה לעצירת המשחק - 1,500 ש״ח בגין שימוש בכל אמצעי ו/או חפץ (לקבוצה מקצוענית. 750 ש״ח בגין שימוש בכל אמצעי ו/או חפץ (לקבוצה לא מקצוענית).
*זריקת אמצעים פירוטכניים למגרש ו/או זריקת חפצים למגרש - 3,000 ש״ח בגין כל חפץ (לקבוצה מקצוענית). 1,500 ש״ח בגין כל חפץ (לקבוצה לא מקצוענית)
*התפרצות אוהד או אוהדים שלא גרמה לעצירת המשחק - 1,500 ש״ח בגין כל אוהד שפרץ (לקבוצה מקצוענית). 750 ש״ח בגין כל אוהד שפרץ (לקבוצה לא מקצוענית)
*התפרצות אוהד או אוהדים שלעצירת המשחק - 3,000 ש״ח בגין כל אוהד שפרץ (לקבוצה מקצוענית). 1,500 ש״ח בגין כל אוהד שפרץ (לקבוצה לא מקצוענית).