מכבי תל אביב חיה, כמעט במקביל, בשני צירי זמן. בציר הזמן הראשון מדובר במועדון כדורגל עצום שמתחרה על כל התארים, נראה טוב בליגה ועלה, בסטייל, לשלב בתים אירופי. בציר הזמן השני, מדובר במעצמת פיתוח שחקנים. אחת שמכרה את אוסקר גלוך בן ה-18, דניאל פרץ בן ה-23 וג'ורג'ה יובאנוביץ' בן ה-24 ב-15.2 מיליון יורו בפחות משנה.
על התפר ביניהם, נמצא דור תורג'מן בן ה-19. מצד אחד, הוא עבר קיץ חלומי אחרי שהגיע לחצי גמר המונדיאליטו ולחצי גמר יורו הצעירות, בשני טורנירים בהם שיחק כמעט ברציפות. הוא הבקיע את השערים הראשונים של הנבחרת בכל אחד מהטורנירים, הדיח את ברזיל עד גיל 20 והרשית מול גרמניה עד גיל 21. הוא נראה כמו חלוץ העתיד של נבחרת ישראל, ואף קיבל זימון לסגל של אלון חזן.
מצד שני, הוא בקושי משחק בהווה. בזמן שפרץ, סתיו למקין, גלוך, תאי עבד ואפילו יואב הופמייסטר וזיו מורגן מצאו את עצמם באירופה, תורג'מן בחר לחתום על חוזה חדש במכבי תל אביב ל-4 שנים, בלי סעיף יציאה. "אנחנו מצפים שיהיה לו תפקיד משמעותי בעונה הקרובה. דור אחד הכישרונות המבטיחים בישראל ומעבר לה", אמר מנכ"ל הצהובים בן מנספורד.
אז בזמן שרבים מחבריו לנבחרת באירופה, וענאן חלאילי פתח בשני משחקים בקמפיין המוקדמות של מכבי חיפה בליגת האלופות, התפקיד של תורג'מן נשאר בעיקר על הנייר. החלוץ שיחק 75 דקות עד כה באירופה, כשעלה מהספסל ביתרון גדול מול פטרוקוב ובשני המשחקים מול צליה (הראשון מהספסל והשני כשפתח ב-1:4), ו-19 במחזור הראשון מול אשדוד.
המשבצת של ערן זהבי
תורג'מן אמנם פתח ושיחק 90 דקות מול סכנין בחצי גמר גביע הטוטו, אבל הוא עם 94 דקות במפעלים משמעותיים בלבד עד כה ורובן, כאמור, בדקות לפרוטוקול. רגע לפני שמכבי ת"א מתחילה לשחק בשני מפעלים בשבוע, תורג'מן יכול להפוך לאחד השחקנים החשובים ביותר שלה. זה מתבטא, כמובן, גם בטווח הארוך כמי שקושר לבנפיקה ליסבון ולמועדוני פאר נוספים, אבל לא פחות מכך בטווח הקרוב.
לצהובים-כחולים יש את החלוץ הטוב בישראל. ערן זהבי עדיין יכול להבקיע בכל משחק, אבל הוא כבר בן 36. לא בטוח שהוא יכול וצריך להשלים 90 דקות בשני משחקים בשבוע, למרות העובדה שהוא בכושר פיזי יוצא דופן, ולו רק בהתחשב בעומס שמחכה לצהובים-כחולים העונה. תורג'מן, על הנייר, יכול להחליף אותו כחלוץ ב-4:3:3. הוא מספיק פיזי כבר בגיל 19 ובגובה 1.86 מ' יכול להעסיק את שחקני ההגנה, כשהמהירות שלו הופכת אותו למסוכן, במיוחד במתפרצות.
במשחק מול סכנין, בו פתח כחלוץ מרכזי, ראינו את התרומה שלו בתפקיד הזה פעמיים תוך דקות. בפעם הראשונה הוא משך אליו שמירה כפולה כשיונתן כהן נשאר חופשי והבקיע את ה-1:2, ובפעם השנייה השאיר להגנה אבק במתפרצת כדי להעלות ל-1:3. שני שערים שהכריעו את המשחק הזה ולא היו קורים בלי תורג'מן, גם אם זה היה מול קבוצה חלשה בהרכב חסר ובעשרה שחקנים.
מגזין הכדורגל הנחשב Total Football Analysis התייחס בין היתר לזה, בכתבה מקיפה על תורג'מן. השילוב בין הניידות שלו והיכולת למשוך את ההגנה הופכות את החיים של שחקני הכנף לקלים יותר, יחד עם דריבל שיכול להכריע משחקים. גם אם הוא עדיין לא השחקן המדויק ביותר (בשונה מזהבי), וגם אם יכול להיות שהוא עדיף כחלוץ שני בשלב הזה, היכולת הזאת נראית כמתאימה לשיטה של רובי קין.
המערך של ולאדן איביץ' ואייטור קראנקה בשנה שעברה נכשל והצהובים יראו פחות טוב אם ישחקו ב-4:4:2, טקטיקה שכמעט ונעלמה מהעולם. תורג'מן עוד לא מספיק טוב בשביל "להכריח" את רובי קין לשחק איתו ועם זהבי בכל משחק. למרות זאת, ראינו לא מעט דקות של שניהם ביחד.
הולך לאיבוד בכנף?
89 מ-94 הדקות של תורג'מן בליגה ובאירופה היו לצידו של זהבי על המגרש, לצד 28 בגביע הטוטו. זהבי הבקיע 4 שערים ובישל אחד נוסף במשחק הראשון מול צליה ובמחזור הראשון בליגת העל ונמצא בכושר מדהים, כך שקין משאיר אותו על הדשא, ובצדק. בטח כשהוא לפני פגרה של שבועיים. לכן תורג'מן מוצא את עצמו באגף.
תורג'מן עלה לסירוגין בכנף השמאלי ובכנף הימני. כך למשל הוא עלה ביתרון של 0:3 מול אשדוד, אך היה על המגרש כשפליסיו מילסון הבקיע את השער הרביעי, ופתח בגומלין מול צליה אחרי 1:4 במשחק הראשון. השילוב של מילסון, ערן זהבי ודור תורג'מן מייצר שלישיית התקפה מסוכנת מאוד. קיקו בונדוסו שמגיע לקריית שלום כנראה יזכה לעדיפות בהרכב, אבל האפשרויות – כשיש גם את יונתן כהן ואושר דוידה – מגוונות.
ב-19 הדקות באותו המשחק מול אשדוד, לפי הנתונים הרשמיים של חברת אופטה, הוא איבד 6 פעמים ב-18 דקות במהלך ניסיונות דריבל. זה נתון לא טוב, אבל כשהוא עלה ביתרון 0:3 אין סיבה שלא יקח סיכונים על הדשא. הוא הספיק לייצר מצב אחד, אבל גם בזמן המועט הזה הייתה תחושה שהוא מרגיש פחות בנוח באגף. יכול להיות שמדובר בכאבי גדילה ושתורג'מן יהפוך לשחקן התקפה מסוכן יותר אם יעבור מעין "השתלמות" בכנף, בדומה לחלוצים שעשו זאת לפניו.
נגד צליה, יש לציין, תורג'מן שיחק 45 דקות בלבד ולא נראה טוב, כמו כל מכבי תל אביב. מדובר במשחק שפחות משליך על ההמשך בהתחשב בכך שמכבי עלתה אליו ביתרון של 1:4 מהמשחק הראשון בארץ, כשהוא פתח הפעם באגף הימני, והוחלף בידי יונתן כהן. בבירור, גם במשחק הזה וגם מול אשדוד, הוא לא מרגיש בנוח בתפקיד.
רובי קין, המאמן האירי של מכבי ת"א וחלוץ גדול בעצמו, אולי אוהב את זה ששחקנו לא מרגיש בנוח. דור תורג'מן לא צריך לקבל דקות רק כי הוא כישרון בן 19 וכי הוא יכול להכניס כסף למכבי תל אביב, אלא צריך להרוויח אותן כמו כל שחקן במועדון גדול. "אני לא צריך לתת הסברים לכך שהוא לא משחק", אמר בעבר. "כולם ישחקו". זה נכון שבעתיים במקרה של תורג'מן שמתחרה עם זהבי על חולצת ההרכב. הוא צריך להרוויח אותה באימונים.
אבל גם אחרי מטח הקלישאות הזה, וגם אחרי שהתייחסנו לכך שתורג'מן היה צריך מנוחה אחרי קיץ בו שיחק 11 משחקים ב-45 ימים, יכול להיות שהוא כן שווה את ההזדמנויות האלה על חשבון זהבי. אין תחליף לזמן משחק, וזה נכון בשני הכיוונים – אין דרך לפתור שחיקה ועומס פיזי ממשחקים, אולי מלבד מנוחה. מכבי ת"א, אם אכן תעלה, תשחק 8 משחקים ב-53 הימים לאחר החזרה מפגרת הנבחרות הקרובה. בתווך יש דרבי, מפגש מול מכבי חיפה במסגרת הליגה ו-4 משחקים בקונפרנס.
זה המון לכל שחקן, קל וחומר לחלוץ בן 36, גם אם הוא יזכה למנוחה של שבועיים קודם לכן בחסות הפגרה. זאת עונה ארוכה, ובמעט ההזדמנויות שקיבל בנבחרות הצעירות ובטוטו, תורג'מן הראה שהוא חלוץ מרכזי מספיק טוב בשביל לקבל צ'אנס כבר עכשיו בתפקיד טבעי יותר. בעת הצורך הוא יכול לעבור לאגף ולשחק ליד זהבי רענן. גם אם זה לא יקרה בהכרח הערב מול חדרה, במשחק האחרון של זהבי עד ה-17.9, זה יהיה חשוב במיוחד בתקופה העמוסה שמחכה לצהובים-כחולים.
Follow @Roi_Weinberg