sportFive1325327 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5
המאבק על היורו חי ובועט (GETTY) (צילום: ספורט 5)
המאבק על היורו חי ובועט (GETTY) | צילום: ספורט 5

המאבק על המקום ביורו 2024 חי ובועט. נבחרת ישראל אומנם לא שיחקה בחלון הנבחרות בגלל מתקפת הטרור הרצחנית מכיוון עזה והמלחמה שנכפתה עלינו, אבל התיקו של שווייץ מול בלארוס (3:3), יחד עם התוצאות האחרונות של רומניה, עשויות להשפיע על האופן שבו ישראל תגיע לחלון הנבחרות הקרוב. אז מה תמונת המצב העדכנית?

המצב בטבלה:
1. רומניה, 16 נקודות (משחק עודף)
2. שוויץ, 15 נקודות
--------------
3. ישראל, 11 נקודות (משחק פחות)
4. קוסובו, 7 נקודות
5. בלארוס, 6 נקודות (משחק עודף)
6. אנדורה, 2 נקודות (משחק עודף)

*לפני המשחק בין רומניה לאנדורה

מה נשאר לכל אחת?
שוויץ:  15/11 - ישראל (חוץ),  18/11 - קוסובו (בית), 21/11 - רומניה (חוץ).

רומניה:  18/11 - ישראל (חוץ), 21/11 - שוויץ (בית).

ישראל: 15/11 - שוויץ (בית), 15/10, 18/11 - רומניה (בית),  קוסובו (חוץ, טרם נקבע), אנדורה (חוץ, טרם נקבע).

ההסבר על תמונת המצב
יש לציין שהדבר הראשון שקובע במקרה של שוויון נקודות הוא מאזן הראש בראש בין הנבחרות כך שהמשחק הביתי בנובמבר מול הרומנים יהיה קריטי. במידה רבה ההתכנסות הבאה, שני משחקי הבית יהיו דרמטיים.

רומניה תלחיץ את ישראל?
לנבחרת ישראל מחכים שני משחקי בית קשים בעוד כחודש (שוויץ רומניה). רומניה איבדה נקודות יקרות ב-0:0 מול בלארוס בחוץ, ואחרי שניצחה את אנדורה הפער גדל ל-5 נקודות, כשנותרו לה עוד שני משחקים עד סיום הקמפיין. במצב הזה, לישראל יהיה מעט מאוד מקום לטעויות, אך היא עדיין תהיה תלויה בעצמה, גם אם תאבד נקודות מול שווייץ בבית.

מקומה של שוויץ בפסגה רחוק מלהיות מובטח
איבוד הנקודות של שוויץ מול קוסובו, רומניה ובלארוס טרף גם הוא את הקלפים והשאיר אותה צמודה לישראל ורומניה, ומשאיר גם אפשרות לישראל לעקוף אותה. מלבד זאת, נותרו לשוויץ גם משחקים בישראל וברומניה, כך שמקומה בפסגה כלל לא בטוח. הולך להיות מעניין.

בהנחה שלא עולים דרך בית המוקדמות, אלו היריבות האפשריות בפלייאוף
הנבחרת יכולה להתנחם בכך שגם אם לא תצליח להעפיל דרך הבית המוקדם, מקומה בפלייאוף המוקדמות מובטח, לאחר שסיימה במקום הראשון בליגת האומות, מעל איסלנד, אלבניה ורוסיה, שלא השתתפה בשל המלחמה מול אוקראינה.

אלא שחצי הדרך, פחות או יותר, בתוך המוקדמות, מסתמן שבפלייאוף יחכו לנבחרת משוכות הרבה יותר גבוהות מאלה שהיא מתמודדת איתן כעת. כאלה שיעשו את הדרך אל הטורניר קשה מאוד ואולי יעניקו משמעות נוספת למשחקים שנותרו בשלב הבתים.

כזכור, ישראל סיימה את ליגת האומות במקום הראשון בדרג ב', כך שאם היא לא תעפיל אוטומטית ליורו, היא תשתתף בפלייאוף המורכב מחצי גמר וגמר בדרג שלה. על פי המסתמן כרגע, ישתתפו בו בוסניה, ושתיים מבין אוקראינה, איסלנד, נורבגיה וסלובניה.

על פי בדיקה שקיים מומחה הסטטיסטיקות והדירוגים, טומיסלב גלובן, ההסתברות הגבוהה ביותר היא שישראל תפגוש בפלייאוף את איסלנד (20%) (סיימנו מולה פעמיים בתיקו בליגת האומות). לאחר מכן נמצאות נורבגיה של ארלינג הולאנד (15%) ושלישית אוקראינה (10%).

רק לשם השוואה, בעוד ישראל מדורגת 76 בדירוג פיפ"א, איסלנד אמנם לא רחוקה (מקום 67), אך נורבגיה (44) ואוקראינה (24) מדורגות גבוה בהרבה. בנוסף, איסלנד השתתפה ביורו ב-2016 ובמונדיאל ב-2018, אוקראינה הודחה רק ברבע גמר היורו האחרון ונורבגיה מחזיקה בסגל שלה את מי שנחשב לאחד החלוצים הטובים בעולם, אם לא הטוב שבהם.

וכל המלל הזה רק בשביל שורה תחתונה אחת: שבנבחרת לא יבנו על הפלייאוף. אם הם רוצים לעשות היסטוריה ולהעפיל ליורו, ההזדמנות הטובה ביותר תהיה בבית הנוכחי. מול הולאנד או מודריק, למשל, במשחק אחד, יהיה הרבה יותר קשה.