קרדיט תמונה: מכבי חיפה, האתר הרשמי
איך ניתן לבחון הצלחה של מחלקת נוער? בהסתכלות פשוטה, ישנם שני מדדים מרכזיים: תארים, ומספר שחקנים שמצליחים בבוגרים. האלופה הטרייה בליגת העל לנוער, מכבי חיפה, עונה על המדד הראשון בענק, כאשר בשבוע שעבר חתמה עוד עונה מוצלחת, עם אליפות שלישית בארבע השנים האחרונות. החבורה בירוק אמנם חגגה עוד עונה נהדרת שהסתיימה עם תואר, אך אם וכאשר מסאי דגו יעלה מאימון הנוער לבוגרת, הספק שהתגבש יהפוך לנוכח יותר - האם ניתן לשלב צעירים בבוגרת של חיפה הנוכחית?
כפי שנכתב, האליפות העונה מתווספת לזכיות ב-2020 ו-2021, וסך הכול מדובר בזכייה חמישית בשמונה השנים האחרונות, יחד עם אלו ב-2016 ו-2017. מקבוצות האליפות המוקדמות מבין אלו שצוינו, עלו לבוגרים (לאחר תקופות השאלה) שחקנים כדוגמת מוחמד אבו פאני, מחמוד ג'אבר, עופרי ארד ומוחמד עוואד, שחלקם הפכו גם לשחקנים מובילים במועדון עם השנים.
העונה לצורך ההשוואה, ברק בכר שילב שלושה שחקני בית מתחת לגיל 23; מאור לוי, שחקן הבית האחרון שהצליח להפוך לחלק אינטגרלי בסגל הבוגרים, שרשם 8 הופעות ועזב בינואר למכבי פ''ת. בסאם זערורה ששב מהשאלה בהפועל עפולה ועלה מהספסל בשני משחקים, וכוכב קבוצת הנוער, זיו בן שימול, שרשם דקות בכורה בבוגרים במשחק גביע הטוטו מול בני סכנין.
ולפני שיזדרזו הקוראים להסיק מסקנות, חובה להבהיר שאי אפשר להאשים את חיפה כמועדון שמנותק ממחלקת הנוער שלו. אבו פאני הוא השם הבולט בחיפה בנוכחית שהגיע מתוך המועדון, ויחד עם הקשר, האלופה מתגאה בשנים האחרונות בעוד לא מעט שחקני בית; הקפטן לשעבר, נטע לביא, ג'באר, ארד ומאור לוי שצויינו קודם לכן, רז מאיר. כל אלה היו חלק מהותי בשושלת הנוכחית. ועדיין, הדקות המועטות שקיבלו הצעירים השנה הם חלק ממגמה חדשה.
"לטעמי, אנחנו לא נראה שחקנים מהנוער מקבלים דקות גם בעונה הבאה", טען מאמן מקבוצת נוער בכירה, "קבוצה בוגרת שרצה לאליפות שלישית ברציפות, משחקת בליגת אלופות, זו קבוצה שמתמודדת עם לחצים מאוד כבדים. כדי לתת הזדמנויות לשחקני נוער צריך להיות סבלני. עונה הבאה אין לי ספק שמכבי חיפה תעשה הכול כדי לחזור לצ'מפיונס, אז איך שחקן צעיר יכול להשתלב בקבוצה עם סטנדרט כזה?".
וכדי לעשות סדר בדברים, נסתכל על רשימה חלקית של שחקנים בולטים ששיחקו בנוער של חיפה בארבע השנים האחרונות, ואיפה הם היום. סתיו נחמני (20) הוא שחקן רוטציה בהפועל חדרה, רועי אלימלך (20), עילאי חג'ג' (21) ושריף כיוף (21) הושאלו להפועל עפולה, עימה יש לירוקים שיתוף פעולה, כשהאחרון חזר מהשאלה בינואר כדי לתגבר את מצבת השוערים בסגל. נהוראי יפרח (20) הושאל לעירוני טבריה, וטימוטי מוזי (21) שיחק השנה בהפועל ק''ש בעונת השאלה שלישית.
השם שסומן כמי שיהפוך לשחקן סגל לגיטימי השנה הוא סוף פודגוראנו. הקשר בן ה-21 שיחק שנתיים בספציה באיטליה, חתם הקיץ חזרה במועדון נעוריו, אך זמן קצר לאחר מכן הקאמבק בירוק נבלם עם הפציעה הקשה באכילס. אחרי הפציעה, פודגוראנו אמור להיות חלק מסגל הבוגרים בעונה הבאה.
אז על אף האליפויות, האם ניתן לייחס לנוער החיפאי אכזבה יחסית במדד השני לבחינתה? עדיין מוקדם להכריז. בשורה התחתונה, חיפה בעידן ברק בכר הצליחה לרשום הישג חסר תקדים כשהפכה לקבוצה הישראלית הראשונה לזכות באליפות בעונת צ'מפיונס, וזה לא דבר של מה בכך לאור המאבק הקשה שניהלה העונה מול הפועל ב''ש ומכבי ת''א. המרדף אחר ההיסטוריה יצר מרחב טעויות מצומצם יותר עבור הירוקים, ומכאן ייתכן וגם מיעוט ההזדמנויות שקיבלו צעיריה.
לצד זה, השדרוג המקצועי שעברה הקיץ הקבוצה מהכרמל, עם צירופם של שחקני ההגנה הזרים, ומאוחר יותר ההחתמה של דיא סבע, רק העלו את סף האיכות בקבוצה. יעיד על כך מקרוב גוני נאור, שהגיע בינואר מהפועל ירושלים ועדיין מתקשה לבוא לידי ביטוי אצל החיפאים.
אך למרות תמונת המצב, הקיץ הקרוב מסתמן כנקודת מפנה מעניינת. הידיעה המפתיעה על כך שמסאי דגו יירש את מקומו של בכר תוכל לשנות בצורה דרמטית את הדינימיקה בחדר ההלבשה הירוק. דגו רשם עונת בכורה מוצלחת שהסתיימה עם אליפות, אך מעבר להישג נוצר גם חיבור מצוין בינו לבין המערכת, ושחקני קבוצת הנוער.
יחד עם בן שימול שצוין, יש עוד שני שמות ש"דופקים על הדלת"; הראשון הוא עיליי פיינגולד, שכיכב בנבחרת הנוער בקיץ הקודם וקיבע את מקומו ב-11 של דגו. המגן הימני קיבל בקיץ הקודם הצעות מקבוצות באיטליה, אך בחיפה התעקשו להשאיר את השחקן הצעיר, מתוך תקווה לראות אותו עולה לבוגרת בעתיד. הכדורגלן השני הוא הקיצוני ההתקפי, ענאן חלאילי. בסביבת הקשר אמרו כי לדגו יש חלק לא קטן בהצלחתו של ענאן העונה, ו-15 השערים שכבש חלאילי בכל המסגרות הם הגושפנקא לכך. שני הצעירים נמצאים בימים אלה בארגנטינה עם נבחרת הנוער, ויקוו להוכיח את עצמם במחנה האימונים של חיפה לעונה הבאה.
במתח שבין הצלחה לסבלנות, מכבי חיפה עדיין לא בחרה צד מסוים, ובשנה הבאה נראה האם שני הערכים האלה יכולים להתקיים יחד. יכול להיות שהשושלת של חיפה תלמד אותנו שבנקודת זמן זו, מחלקת נוער של מועדון שאפתן בישראל יכולה להוות אמצעי להגדלת הכנסות דרך מכירת שחקנים, ולא תשתית לחיזוק הקבוצה בטווח הקרוב. האם המינוי של דגו יטרוף דווקא את הקלפים? קשה לקבוע בנחרצות, ואך הדרך שינסה להתוות המאמן החדש תספק את התשובה לשאלה המתגבשת.