קרדיט: אלכסנדר בוך
על אף התיקו המאכזב במחזור האחרון של מכבי נתניה בליגת העל לנוער, אי אפשר יהיה להוריד מהעונה האדירה שעשתה החבורה של דן רומן. המאמן בן ה-40 אמנם התרחק מהמוליכה מכבי חיפה, ומחלום האליפות בכלל, ובכל זאת הצליח לתת פייט לירוקים בזכות קבוצה מוכשרת ומדויקת שנבנתה בקיץ האחרון. לצד השמות הבולטים כמו ניקיטה סטויאנוב, אושר אליהו ועומר יונס, אחד היהלומים ה"חבויים" בסגל הוא האיש במרכז השדה, ג'ואד קדח.
הקשר האחורי, אשר מכונה על ידי חבריו לקבוצה "אבו פאני של נתניה", גדל בכפר מנדא בצפון, ונולד למשפחה עם סבא ודוד שהיו כדורגלנים. בגיל 9 עבר ג'ואד לקבוצת בת של מכבי חיפה אשר ממוקמת בנהלל, ואחרי 5 שנים, ולאחר שהוחלט שלא לצרפו לקבוצה הראשונה במועדון, אביו החל לחפש את התחנה הבאה שלו. למזלה של משפחת קדח, היא ידעה להכיר את האנשים הנכונים.
"אח שלי חבר טוב של חאתם אלחמיד, הם מכירים מהכפר", סיפר אביו של הקשר, נידאל קדאח, "סיפרנו לחאתם על זה שאנחנו רוצים למצוא קבוצה לג'ואד, והוא קישר אותנו לסוכן עידן בן אבו. ככה הצלחנו לעשות את החיבור לבית''ר טוברוק". בגיל 14 ג'ואד הצטרף לקבוצה הנתנייתית, והפך לשחקני המפתח בטוברוק, שם שיתף פעולה במהלך תקופתו עם אחד השחקנים המבטיחים בארץ, עידן טוקלומטי.
אמנם הדרך מכפר למנדה לנהלל לא הייתה פשוטה, אך היא לא הייתה ארוכה כמו לנתניה, מה שאילץ את הילד המוכשר לסגל לעצמו שגרה לא פשוטה. "ג'ואד ילד מאוד עצמאי", סיפר אביו של הכדורגלן, "מגיל 14 הוא היה נוסע לבד מהכפר לרכבת המפרץ בחיפה, ומשם לנתניה. ככה חמש פעמים בשבוע, שעתיים לכל כיוון, וארבע שעות נסיעה ביום. אם אפשר לומר עליו משהו זה שהוא לא מפונק".
מי שליווה מקרוב את הקשר מכפר מנדא הוא "הבן של", והמאמן בעצמו, אדם לם. "בתחילת הדרך ג'ואד שיחק בלם כי הוא היה מפותח משמעותית יותר מרוב בני גילו", סיפר אדם, שאימן את קדח במשך שלוש שנים, "הדבר הראשון ששמתי לב אליו זה האגרסיביות שלו. ג'ואד ילד מאוד חזק, כזה שלא מפחד להיכנס למאבקי כדור, וזה מגיע עם רוח ווינרית שהוא מביא איתו. יצא לי לשחק כמאמן גם נגדו, והוא דמות שקשה לפספס. הוא מכוון שחקנים על המגרש, לא מפחד לריב אם צריך, ורואים שהחברים שלו לקבוצה מכבדים אותו".
ארבע שנים שיחק קדח כבלם בבית''ר טוברוק, עד שבקיץ האחרון מכבי נתניה החליטה לממש את הסכם שיתוף הפעולה בין המועדונים, ולצרף אותו יחד עם עידן ברנס. השניים הפכו העונה לשחקנים משמעותיים ברוטציה של דן רומן, והצלחתו של קדח מיוחסת לא מעט לזכות במקום ממנו הגיע.
ג'ואד, הילד השני מבין ארבעה אחים, הינו ילד למשפחה חקלאית, שהינה אחת מהמשווקות הגדולות בצפון לאבטיחים, ועוסקת בנוסף גם בגידול של בצל, שום ומלון. "היום זה כבר פחות קורה, אבל בתור ילד ג'ואד היה מגיע איתי לעבוד בקיץ בעסק", שיתף נידאל, "לעבוד בחקלאות זה אומר לקום כל יום ב-5, 6 בבוקר. ג'ואד היה עוזר בעבודה במפעל, עובד להיות על הטרקטור, רציתי שיידע מה אנחנו עוברים, שיילמד".
עם השנים הפערים הפיזיים בין קדח, שמתנשא ל-1.78 מ', לשאר בני גילו הצטצמו כאשר הגדילה שלו נעצרה. אחרי שתורגל לשחק כבלם במרבית הזמן, השנה עבר קדח מעט קדימה למרכז הקישור. למרות המקום הקבוע בהרכב של היהלומים, והדימיון בקשיחות לאבו פאני, עדיין ישנם פערים מקצועיים שעומדים בדרכו של השחקן כדי שיהפוך לשחקן שלם יותר, וכזה שיזכיר את הכוכב מחיפה.
אדם לם הסביר מה החיסרון המשמעותי במשחק שלו: "היום קשרים אחוריים לא יכולים להסתמך במשחק שלהם רק על הפיזיות וההצלחה שלהם בתיקולים, אלא לדעת גם לסכן את השער. לג'ואד כן יש יכולת לפרוץ קדימה, אבל הוא צריך לדעת להגיע לאזורים מסוכנים וגם לאיים על השער. זה עדיין לא בא מספיק לידי ביטוי, וזה גם ההבדל מאבו פאני לדוגמא, שהוא קשר מרכז שדה שמחפש להבקיע" הסביר המאמן, ולראייה הסטטיסטיקה של הקשר בן ה-19, שעומדת על שער בודד העונה.
קדח כבר ערך שיחות מול הנהלת נתניה לגבי אפשרות העלאתו לבוגרים בשנה הבאה, ומבחינת השחקן החלום יהיה להתחיל את דרכו המקצוענית בקבוצה הבוגרת של המועדון. "הוא ילד מאוד צנוע, לא מרים את האף", סיפר אדם לם, "ולמרות שהוא כבר לא משחק תחתיי נשארנו בקשר ואנחנו מדברים על הדברים שהוא צריך לעבוד עליהם. הוא ילד מאוד חכם, הוא מבין מה המגבלות שלו, וברגע שהוא יעבוד גם על החלק ההתקפי במשחק שלו, הוא יוכל להיות שחקן ליגת העל".
צפו במסירה המרשימה של קדח בנגן הוידאו למטה>>