זה כבר הפך לשגרה. מכבי תל אביב פותחת עונה עם מאמן שאמור לקחת אותה רחוק, אבל נאלצת להיפרד ממנו באמצע העונה ולהתחיל מחדש עם אחד אחר. ולדימיר איביץ' הפך למאמן השלישי ברציפות שלא מסיים עונה עם הצהובים רק שבניגוד לשניים הקודמים עשה זאת מרצונו. למועדון לא היה הרבה זמן להגיב ונראה שהתגובה שלו מרשימה מאוד - אייטור קראנקה, עוזרו לשעבר של ז'וזה מוריניו בריאל מדריד וכזה שאימן קבוצות צ'מפיונשיפ וגם כמעט שהציל את גרנאדה מירידה בעונה שעברה.
על הנייר, מדובר באחד המאמנים בעלי הרזומה המרשים ביותר שהגיעו לישראל בשנים האחרונות, אבל כזה שידע לא מעט רגעים מאכזבים ואף פוטר מגרנאדה לפני כחודשיים. בכתבה זו לא תקראו על הסיפורים מאחורי הדמות אלא בנקודות משיטת המשחק בה הוא דוגל ובדרך בה זה יכול לפגוש את מכבי ת"א.
אז נתחיל בבסיס. בדומה למוריניו, מורו ורבו, גם קראנקה דוגל במערך 4-2-3-1, אבל מדובר במאמן שיודע לשנות ולגוון. בבירמינגהאם, למשל, הוא שיחק לעיתים בקו הגנה של חמישה ושני חלוצים איתו הייתה מזוהה מכבי ת"א עד כה ובמידלסברו, אותה העלה לפרמייר ליג ב-2016, השתמש לפרקים גם ב-4-4-2 קווים - אם כי קשה להאמין שישתמש במערך הזה גם במכבי ת"א בהתחשב בכך שיש לו את אוסקר גלוך בסגל. בהנחה שישחק במערך המועדף עליו זה ככל הנראה ידרוש ממנו לבצע רוטציה בין ערן זהבי וג'ורג'ה יובאנוביץ' או להסיט את האחרון לעמדת הכנף כמו שעשה מלאדן קרסטאיץ' - מה שלא ממש סביר שיקרה.
ככה או ככה, אם מסתכלים על הסטטיסטיקה של השחקנים ששיחקו תחתיו, צצה נקודה חשובה ודי ברורה. השחקן שכבש הכי הרבה שערים תחת קראנקה הוא מירטו אוזוני - שחקן אגף שמאל - שמצא את הרשת 9 פעמים בתקופת הזמן הקצרה בה הוא הדריך את הקבוצה. השחקן שבישל הכי הרבה תחת המאמן במידלסברו (ובכל הקריירה שלו למעשה) הוא אלברט אדומה, שחקן כנף. זה אומר, אם לא היה ברור עד כה, שאחת המטרות החשובות של מכבי ת"א בחלון הזה היא צירוף שחקן אגף על אחת כמה וכמה אם המאמן החדש שלה שם דגש על כאלה.
קראנקה, בראש ובראשונה, הוא מאמן שנותן דגש על ההגנה. ב-2016/17 הוא עזב את מידלסברו כשהיא במקום ה-19 בפרמייר ליג עם 30 ספיגות - פחות מליברפול שמוקמה רביעית באותו הזמן ומתחת לארבע קבוצות בלבד (צ'לסי, סיטי, טוטנהאם ויונייטד). הקבוצות שלו לוחצות בבלוק מרכזי עם קו קישור שצמוד מאוד לקו ההגנה כדי לתת לשחקני ההתקפה של היריבה כמה שפחות שטח בין קווי ההגנה. משהו שדי שונה לעומת מכבי ת"א הנוכחית שמאפשרת מרווחים גדולים יותר.
קראנקה, בנוסף, שואף ששחקני ההגנה שלו יכנסו למאבקים ההגנתיים בעמדה גבוהה ולא מעוניין שקו ההגנה יידחק לתוך הרחבה שלו. השאיפה הזאת מצריכה בין היתר בלמים מהירים ופיזיים ואם נקביל זאת למכבי ת"א, אז דריק לוקאסן ושחר פיבן אמורים לענות על ההגדרה הזאת ועשויים להיות חשובים מאוד במשחק ההגנה של המאמן החדש.
אם כבר דיברנו על פיבן ולוקאסן, נעבור למשחק ההתקפה בו גם אמור להיות להם חלק רציני. אחת משיטות המשחק של קראנקה היא כדורים ארוכים שנשלחים מהבלמים לשליש הקדמי או לעבר האגפים - משהו שלוקאסן ופיבן יודעים לעשות לא רע בכלל. המטרה היא לא להגיע ליעד בדרך כלל אלא להרוויח את הכדור אחרי מאבק הגובה ע"י שחקני הקישור או ללחוץ את שחקני היריבה שמרוויחים אותו.
גם ניר ביטון אמור לעשות זאת לא רע בכלל, אבל בהתחשב בעובדה שלוקאסן ופיבן מהירים ממנו יכול מאוד להיות שקראנקה יעדיף להשתמש בו דווקא בתור אחד משני הקשרים האחוריים לצד דור פרץ. במשחקים גדולים זה בהחלט יכול להיות פתרון טוב עם קישור והגנה חזקים עם שחקנים שיודעים לקדם את המשחק.
שחקן נוסף שלוקח חלק בשליחת הכדורים הארוכים הוא השוער. בגרנאדה, למשל, היה זה ראול פרננדס בעל משחק רגל טוב, שהיה אחראי לעשות זאת. איך זה עובד? בזמן שהשוער שולח כדור ארוך, שחקני האגף מצופפים לכיוון האמצע והקשרים נצמדים לקשר האחורי כדי להרוויח את הכדור השני. כמו שאפשר לראות בתמונה שלפניכם.
עוד דרך בה הקבוצות של קראנקה יוצרות התקפות היא במשולשים התקפיים. ב-3-5-2 של איביץ', מכבי ת"א עשתה זאת עם המגן התוקף בתוספת הבלם והקשר באותו הצד מה שהפך את שיתוף הפעולה של אופיר דוידזאדה, אוסקר גלוך ואנריק סבוריט לקטלני במיוחד ואצל המאמן החדש שחקנים אחרים אמורים לעשות את התפקיד הזה כשהמטרה, בסופו של דבר, היא לשלוח כדורי רוחב. וכמה שיותר מהם.
בתקופת הזמן של קראנקה בגרנאדה, השחקן ששלח הכי הרבה כדורי רוחב הוא המגן הימני ריקרד סאנצ'ס - 52 - כמעט פי שניים יותר מהבא ברשימה והוא גם השחקן השני שמסר הכי הרבה אחרי הקשר האחורי יאן בודיגר. איך זה עובד? עם משולש התקפי שיוצרים המגן הימני, הקשר האחורי באגף שלו ושחקן הכנף, שמחליפים ביניהם מיקומים כדי למשוך את שחקני הגנת היריבה וליצור שטח פעולה לכדורי הרוחב של המגן.
למכבי ת"א יש את אנריק סבוריט בשמאל ובימין מאור קנדיל, שנמצא במקום השלישי בליגה בכדורי רוחב (60), כך שאין ספק שיש לה את הכלים לעשות זאת. גם הקשרים האחוריים אמורים להיות חשובים בשיטה הזאת וחשוב שיהיו כאלה שיודעים לתקוף שטחים פנויים עם וללא הכדור כך שדור פרץ יכול להתאים לכך מאוד.
ומעל כולם, יהיה אוסקר גלוך. איביץ' ספסל אותו מדי פעם, אבל הקשר הצעיר יהיה חיוני מאוד למה שקראנקה ינסה לעשות במכבי ת"א, יזכה גם להמון מרחב פעולה ומעמדת ה-10 יוכל להיות בכל איזור בחלק ההתקפי ויקבל גיבוי משני הקשרים שמאחוריו.
אבל עם כל הכבוד לניתוחים ולהשערות, קראנקה יצטרך להתמודד בסיטואציה בה הוא לא התמודד יותר מדי במהלך הקריירה שלו - אימון קבוצה יוזמת ששואפת לזכות בתארים. כשהיא בפער של שש נקודות ממכבי חיפה, למכבי ת"א אין יותר מדי זמן לתת לקראנקה על מנת להתרגל. הולך להיות מאוד מעניין.
Follow @AviG91