לכל אדם יש את הסיפור שלו, ובינינו, לא כולם מעניינים באותה הרמה. זה רלוונטי גם במקרה של כדורגלנים: חלק מגיעים לישראל אחרי סיפור חיים מרתק, חלק אחרי שהרשימו בליגות לא רעות ורוצים להתקדם בקריירה, חלק נפלטו מקבוצות גדולות ורובם סתם מגיעים לישראל כעוד תחנה בקריירה. אלה החיים, זה הענף.
סיפורו של פרד פריידיי, החלוץ החדש של בית"ר ירושלים שחתם היום (רביעי) לשנה עם אופצייה לעונה נוספת, שונה בנוף. אין הרבה שחקנים שמשתווים לסיפור המרתק שלו: להשאיר את ואוט וחהורסט (הרכש המרכזי של מנצ'סטר יונייטד בינואר) על הספסל, להגיע לאלקמאר תמורת מיליון וחצי יורו, להיות בלי קבוצה במשך שנה ואז לחזור. רגע לפני שהוא עושה את המעבר מנורבגיה לבית וגן, מעבר מעניין כשלעצמו, בואו נצלול פנימה.
פריידיי (27, 1.87 מ') נולד וגדל בפרברים של לאגוס, העיר הגדולה בניגריה. הוא נחשב לילד שקט ומסודר שרצה להגיע לכדורגל האירופי, ועבר בכמה קבוצות בליגות הנמוכות במדינה. ב-2013 הוא עבר לקצה השני של העולם, וחתם בלילסטורם הנורבגית.
המעבר בגיל 18, לבד, יכול להיות מרתיע, אך פריידיי לקח את הסיכון. "בכדורגל אתה תמיד חייב להילחם, לכן מצאתי את עצמי משחק בקבוצות שבמרחק 9 שעות נסיעה מהבית שלי. לא נשארתי במקום אחד לאורך זמן", העיד בעצמו. סקאוט איתר אותו והביא אותו לליגה הנורבגית, ללילסטורם, בה שיחק בעבר גם נוסא איגיבור.
למרות המרחק מהבית, פריידיי התעלה והפך לאחד החלוצים הטובים בליגה המקומית. הוא הבקיע 11 שערי ליגה ב-26 משחקים בגיל עשרים, ובעונה העוקבת הבקיע 8 ב-14 לפני שנרכש בידי אלקמאר, אחת הקבוצות הגדולות בהולנד.
אלקמאר שילמה לא פחות ממיליון וחצי יורו תמורת פריידיי, שהיה אמור להכנס לנעליו הגדולות של וינסנט ינסן לאחר שזה נמכר לטוטנהאם תמורת 20 מיליון יורו. באותו חלון, יחד איתו, נרכש ואוט וחהורסט בן ה-23 מהרקלס בסכום זהה.
פריידיי קיבל את ההזדמנות בהרכב של אלקמאר כבר בתחילת העונה, והתקשה להרשים כשהקבוצה עצמה לא נראתה טוב. היתרון הפיזי שלו לא הספיק מול המגנים בליגה ההולנדית, בעוד וחהורסט השתלט על העמדה. ההולנדי הבקיע 13 שערים ב-29 משחקים עבור אלקמאר והפך למרכז ההתקפה שלה, ופרידיי איבד את מקומו.
הוא עוד הספיק לפתוח בהפסד 2:1 מול מכבי ת"א בליגה האירופית, במשחק בו דרק לוקאסן ויוריס ואן אובריים פתחו בקישור של אלקמאר (וברק יצחקי ישב על הספסל של מכבי ת"א), אבל אלקמאר מצאה את החלוץ שלה. לא היה מקום לפריידיי, והוא לא היה מספיק טוב כשההתקפה לא עברה דרכו.
אלקמאר ניסתה להשאיל את פריידיי לקבוצות אחרות בליגה ההולנדית. אחרי תקופות רעות בספרטה רוטרדם (ארבעה שערים ושלושה בישולים ב-18 משחקים) ובטוונטה (בישול ב-11 משחקים), הוא שוחרר מהקבוצה, ואף הוכתר כ"אחת הרכישות הרעות ביותר שלה בכל הזמנים". הוא שוחרר בינואר, וחודשיים אחרי זה התחילה הקורונה.
הכדורגל, כמו שאתם בוודאי זוכרים, קפא. פריידיי לא הצליח למצוא קבוצה בחלון ההעברות של קיץ 2020 העוקב, והחליט לחזור לכדורגל הנורבגי. "אני מאוד שמח לחזור לליגה הנורבגית. האווירה פה נהדרת ובחרתי בסטרומגודסט כי הכרתי את המועדון מלפני כן". ההחתמה הוגדרה כמוזרה בידי התקשורת הנורבגית, שהאמינה שפריידיי משתמש בה כדי לקפוץ חזרה לאירופה.
בסופו של דבר, כמו בהרבה מקרים אחרים בחיים, האמת הייתה באמצע. הוא לא מספיק טוב בשביל לשחק בכדורגל האירופי, אבל הוא היה חלוץ ליגה לא רע בכלל בנורבגיה. בעונתו הראשונה הוא הבקיע שבעה שערים ובישל שלושה נוספים, בעוד בעונתו השנייה תרם 5 שערים עם 3 בישולים. עם זאת, הקבוצה בחרה לא לחדש את חוזהו של החלוץ.
השאלה היא מה הוא מביא לבית"ר ירושלים, ולא פחות ממנה, לאן הוא מגיע בבית"ר ירושלים? יש ליוסי אבוקסיס את שלישיית ההתקפה, אולי, הטובה ביותר בליגת העל עם ירדן שועה, דנילו אספרייה ואיאון ניקולסקו. יכול להיות שפרידיי מגיע לספסל, כבק-אפ לניקולסקו. הקבוצה משחקת גם בגביע ולא מחזיקה בעומק אמיתי מאחורי שלושתם, והנוכחות של פריידיי פותרת בדיוק את זה. במקביל, הוא מאפשר לבית"ר לשחק בסגנון נוסף.
הדבר הבולט ביותר בקשר לפריידיי, קצת כמו פרנטזדי פיירו, אלה הנתונים הפיזיים. יש לו גובה של שוטינג גארד (1.87 מ') ועליונות שמאפשרת לו להתמודד עם כל בלם בליגת העל. פריקי פריידיי, אם תרצו. בעונה האחרונה בנורבגיה הוא השלים 5.4 כדרורים למשחק, מספר לא רע, ב-55% הצלחה. הוא מספיק חזק בשביל להכנס למאבקים על הכדור בתדירות גבוהה, גם אם לא מצליח בהם במיוחד, ותואר בנורבגיה כ"שחקן שאי אפשר לחלץ לו את הכדור מהרגל".
יחד עם אספרייה (68 כדרורים מוצלחים העונה, חמישי בליגה) וירדן שועה (60), הוא משלים שלישייה מהירה במיוחד. ניקולסקו, לשם השוואה, עם 23 בלבד ב-44 ניסיונות. הנוכחות שלו בהתקפות מעבר יכולה להיות חשובה, גם אם הוא משמעותית פחות מדויק מניקולסקו.
Dette er ingenting å jazze seg opp for. Bare «a normal goal» ifølge Fred Friday ️ pic.twitter.com/TDwxMLVd7k
— Vegard Flemmen Vaagbø (@RBVegard) July 4, 2021
המולדובי הוא אחד החלוצים הבולטים והמדויקים בליגה המקומית, בעוד פריידיי רשם מספר החמצות גדולות וממעט למסור מסירות מפתח. בשנה שעברה, למשל, היו לו 1.61 בעיטות ל-90 דקות, כמות נמוכה יחסית לחלוץ, והוא עלול לעתים למצוא את עצמו מחוץ למשחק. כל עוד ניקולסקו בכושר טוב, הוא יפתח לפניו כחלוץ המרכזי, וקשה לראות את אבוקסיס מוציא מישהו מהטריו ההתקפי שלו מחוץ ל-11. פריידיי עשוי לשמש כמעין מחליף קבוע, סוג של שחקן שישי בכדורסל.
במקביל, הוא עשוי להעניק לבית"ר מימד נוסף במצבים הנייחים. ירדן שועה מרים מצוין שיכול למצוא את פריידיי בקרנות או בחופשיות ולסייע לירושלמים גם בתחום זה, כאשר שיתוף הפעולה בין השניים יכול להפוך למבטיח במיוחד. פריידיי עצמו לא מעורב בהנעת הכדור או מוסר גדול, בלשון המעטה, אבל עשוי להיות מפצח הבונקרים של בית"ר.
הירושלמים הפכו לאחת הקבוצות הלוהטות בליגה, וככזאת, הם יודעים שיריבות ינסו להסתגר מולה, בטח במשחקים שנשארו לפני הפלייאוף העליון. הקבוצה מהבירה כרגע במקום השישי, מרחק נקודה מאשדוד החמישית ונקודה מהפועל חיפה התשיעית, כשנשארו לה משחקים מול מ.ס. אשדוד, הפועל חיפה, הפועל תל אביב ובני סכנין (לצד עירוני קריית שמונה ומכבי חיפה).
בהתחשב ממה שראינו מהן העונה, סביר שנראה את היריבות של בית"ר מנסות לצופף שטחים ברמת האפשר. שחקן כמו פריידיי, בטח מהספסל, יכול להיות שובר שוויון. ההתקפה הירושלמית הייתה טובה מאוד גם לפניו, אך הוא עשוי להיות הטאץ' שחסר בשביל שהקבוצה מהבירה תגיע בסופו של דבר לשישייה הראשונה.
Follow @Roi_Weinberg