עומס בכל תחום הוא דבר מסוכן, ובטח בכדורגל. שחקנים מותחים את שריר הירך, הפעולות המהירות הופכות לקצת פחות מהירות והקבוצה הופכת לקבוצת כדורגל פחות טובה. שחקנים מהספסל מקבלים דקות שהם לא היו מקבלים במצב רגיל, חלק "שומרים רגליים" והקבוצה מאבדת נקודות.
לכן אחד האתגרים הגדולים ביותר הוא לשחק באירופה במקביל לליגה, בפרט בישראל. מעולם לא הייתה קבוצה שזכתה באליפות בשנה בה שיחקה בליגת האלופות, למרות שראינו במפעל הגדול מכולם חלק מהקבוצות הישראליות הגדולות ביותר כמו מכבי חיפה של יעקובו או הפועל תל אביב של שכטר וגילי ורמוט. אך כמה העומס באמת משפיע, וכיצד הוא עשוי להשפיע על מכבי חיפה של ברק בכר? יצאנו לבדוק.
המצב בליגה: צמודות לפסגה
עד היום היו חמש ישראליות שהשתתפו באלופות לפני מכבי חיפה: מכבי תל אביב (2015/16, 2004/05), הפועל תל אביב (2010/11) וכמובן מכבי חיפה עצמה (2002/03, 2009/10). בהשוואה הבאה נסתכל עליהן רגע לפני המחזור השישי והאחרון של שלב הבתים בצ'מפיונס.
מכבי ת"א של יוקאנוביץ' (2015/16), מכבי חיפה של אלישע (2009/10) ומכבי חיפה של שום (2002/03) היו במקום הראשון בליגה ברגע בו עלו למגרש בפעם האחרונה בשלב הבתים של ליגת האלופות, וכך גם מכבי חיפה הנוכחית. יש לציין כי מכבי חיפה של שום סיימה את שלב הבתים במקום השלישי ושיחקה שני משחקים נוספים בגביע אופ"א.
הצהובים של יוקאנוביץ' החזיקו ביתרון שהתבסס על הפרש שערים ואיבדו אותו במהלך מאבק האליפות מול הפועל ב"ש. בעונת הקיזוז הירוקים איבדו יתרון בפלייאוף העליון אחרי שכמות הנקודות של כל קבוצות הליגה קוזזה במחצית, בעוד אלה של שום היו חלק ממאבק משולש עד לסיום העונה. שלושתן, ללא יוצאת מן הכלל, היו חלק ממאבק האליפות עד לסיום העונה.
קבוצות אלו, אגב, הן היחידות שהיו עם קצב צבירת נקודות גבוה מזה של חיפה הנוכחית. בעונה השנייה, מכבי חיפה צברה 2.75 נקודות למשחק ערב המשחק השישי, בעונה הראשונה 2.625. מדובר בכמות גבוהה מזאת של מכבי של זהבי (2.23) וגבוהה משמעותית מהפועל תל אביב (2) או ממכבי ת"א (1.6). הפער מהפסגה משתקף בצורה בולטת בטבלה הבאה. פער חיובי במקרה בו הקבוצה במקום הראשון, פער שלילי במקרה בו היא רודפת אחרי המוליכה.
ההמשך: דעיכה
קצב צבירת הנקודות של 4 מ-5 המועדונים הקודמים, להוציא מכבי ת"א ב-2015/16, ירד משמעותית אחרי ליגת האלופות. יכול להיות שזאת ירידת האנדרלין, יותר סביר שמדובר בעומס מצטבר. מכבי חיפה של 2009/10, למשל, קרסה מ-2.75 נקודות ל-1.63 למשחק אחרי פתיחת עונה חלומית והקמפיין המאכזב באלופות, בצל הביקורת על אפס השערים ואפס הנקודות, בעוד בעונה של יעקובו הקבוצה ירדה מ-2.625 ל-1.92 נקודות למשחק.
ב-2004/05 מכבי ת"א יצאה ממרוץ האליפות והייתה בפער דו ספרתי מהמוליכה עוד לפני המשחק האחרון בשלב הבתים של ליגת האלופות. היא סיימה אותה במרחק של 31 נקודות ממכבי חיפה של רוני לוי. מהבחינה הזאת, לכל הפחות, המצב של חיפה של בכר לא מזהיר בלשון המעטה.
ב-2009/10, יריבתה של מכבי חיפה על האליפות (הפועל ת"א) שיחקה במפעל אירופי משלה ועברה את שלב הבתים בליגה האירופית. זאת השנה היחידה בה קבוצה שיחקה בשלב בתים אירופי במקביל לישראלית אחרת בליגת האלופות, להוציא את הפועל באר שבע של השנה שמשחקת בקונפרנס ליג.
לכן, קצת בדומה למכבי ת"א של השנה, היריבות של חלק מהקבוצות היו יכולות להתמקד בליגה. במקרים כמו 2015/16, 2009/10 ו-2002/03, בהן האליפות הוכרעה במחזור האחרון, העייפות הזאת הייתה קריטית.
היתרון של מכבי חיפה: חצי הפגרה
מדובר במדגם קטן של חמש עונות בלבד והן שונות מאוד אחת מהשנייה. ב-2009/10 ו-2010/11 היה קיזוז, שכבר לא קיים היום, בעוד ב-2002/03 מכבי חיפה שיחקה שני משחקים נוספים במסגרת גביע אופ"א. שלבי הבתים האירופאיים, לרוב, נגמרו באמצע דצמבר (וכך גם העונה האירופית של חיפה ההיא).
השנה מכבי חיפה מסיימת את משחקיה בשלב הבתים של ליגת האלופות ב-2 בנובמבר. אם תדהים ותסיים במקום השלישי, אז יהיו לה שני משחקים נוספים אחרי המונדיאל ב-16 וב-23 בפברואר. לרוב הקבוצות נשארה כמות משחקים דומה עד לסיום העונה, אך יש הבדל משמעותי במקרה של מכבי חיפה: המונדיאל.
עונת 2022/23 היא העונה הראשונה שמופסקת באמצע לחודש בגלל גביע העולם בכדורגל. אחרי הסיבוב הראשון וליגת האלופות העונה תעצר כליל, ולמעשה תתחיל מחדש בסוף דצמבר. כך, למעשה, יהיו למכבי חיפה 29 ימים בין המשחק האחרון בליגה לחזרה מהפגרה בגביע (לאחר משחק על המקום החמישי בגביע הטוטו). לשם השוואה, בין גמר גביע המדינה לבין המשחק הראשון מול אולימפיאקוס היו לה 57 ימים.
בשונה מהפגרה בין העונות, הפעם הירוקים לא מחתימים שחקנים אלא ימשיכו עם אותו הסגל לפחות עד לחלון ההעברות של ינואר. השחקנים מכירים אחד את השני ויכולים לנצל את הזמן הזה להתאושש מהעומס ולהתמודד עם נפילת המתח המנטלית אחרי המשחקים בצ'מפיונס.
וזה עשוי להפוך את המשימה של חיפה לקלה יותר. אמנם המעבר מהליגה לאירופה וההפך קשה במיוחד, אך הפגרה הזאת נותנת להם הזדמנות לעשות ריסטארט לעונה. אם הירוקים יוכלו לעלות עם דילן בטובניסיקה, דניאל סונדגרן, פייר קורנו, צ'ארון שרי, עומר אצילי ופרנטזדי פיירו בכל משחק ליגה, כשהעייפות המצטברת משנית וכשאין רוטציה לקראת אירופה, מאבק האליפות עשוי להראות אחרת.
Follow @Roi_Weinberg