תמונה: צילום מסך מהאינסטגרם של תומר חמד
חלוץ בן 35 חוזר לישראל אחרי שנים של נדודים ברחבי העולם בהן הגיע לשלל הישגים - המשפט הזה יכול להתאים, כמובן, גם לערן זהבי, אבל שבוע לאחר הקאמבק המתבקש, הגיע אחד המעברים המפתיעים של השנים האחרונות. תומר חמד, שעזב את הכדורגל הישראלי לפני 11 שנים, ארז את המזוודות, נפרד מסידני ושב ארצה, דווקא למדים האדומים של הפועל באר שבע.
חמד, כמובן, הוא חלק ממגמה של שחקנים שחוזרים לכדורגל הישראלי אחרי שנים מעבר לים. אלמוג כהן עשה זאת ב-2019, בירם כיאל עבר לבני סכנין אחרי עשור בכדורגל הבריטי ורק הקיץ גם ניר ביטון נפרד מסלטיק כאלוף סקוטלנד בפעם השמינית והחליף את הירוק-לבן בצהוב-כחול של מכבי תל אביב. לכל אלה היו סימנים מקדימים. אוהדי הקבוצות הללו כבר פיתחו ציפייה שיבואו, אבל חמד הוא, אולי, פיצוי על חלון קיץ ממנו קשה להגיד שאוהדי הפועל ב"ש מרוצים עד כה.
נכון, השנים היפות במאיורקה ובברייטון כבר מאחוריו, אבל אין ספק שחמד הוא תוסף מעולה לשאיפות של הפועל ב"ש לקרוא תיגר על מכבי חיפה העוצמתית ומכבי ת"א המתחזקת. החלוץ סבל מעונה לא מוצלחת, בלשון המעטה, בווסטרן סידני וונדררס, שסיימה במקום העשירי מבין 12 קבוצות בליגה האוסטרלית, אבל תאמינו או לא, היה מלך השערים שלה עם שישה בלבד (שניים בפנדל) וכבש למעשה חמישית מסך כל הגולים שכבשה (30).
בזכות סט האיכויות שלו, אין ספק שהפועל ב"ש מצאה לעצמה שחקן בסגנון שלא היה לה בסגל. חמד הוא חלוץ מאוד מגוון וכזה שיכול לעשות כאב ראש לשחקני ההגנה של היריבות בשלל דרכים. הוא אוהב לקבל את הכדור לרגל, עם הגב לשער, להסתובב על השומר שלו ולבעוט, משהו שמאוד לא אופייני לחלוץ הישראלי הממוצע. במקביל, הוא גם יעד מעולה להרמות, בעל משחק ראש מצוין וכזה שניחן במיקום מצוין ויודע למצוא את השטח הפנוי ברחבה בו יוכל לקבל כדור ולאיים מקרוב. 35 הבעיטות שלו העונה בווסטרן סידני התפלגו ל-19 ברגל ימין, תשע בשמאל ושבע בנגיחה, מה שמעיד על הדרכים המגוונות בה מאיים על השער.
אז מה בעצם קרה בווסטרן סידני? בניגוד לוולינגטון פיניקס, קבוצתו האחרונה של חמד בליגה האוסטרלית נאבקה בתחתית וסגנון המשחק שלה היה בהתאם. 30 השערים שכבשה מציבים אותה רק מעל שתי התקפות, והיא העמידה ממוצע של 4.8 בעיטות למסגרת למשחק, רק פרת' גלורי בעטה פחות. גם במדד מסירות המפתח המדוייקות, חמד וחבריו לשעבר נמצאו בתחתית שרשרת המזון האוסטרלית עם 83 בלבד - רק שתי קבוצות גרועות יותר היו בקטגוריה. בשורה התחתונה, ווסטרן סידני פשוט לא הרבתה להגיע לשער היריבה וגם כשעשתה זאת, הייתה מאוד לא מדויקת.
כמובן שאין בכל הכתוב בפסקה מעל תירוץ לתפוקה של חמד, ששלח רק 35 בעיטות לשער (11 פחות מבעונה בוולינגטון), כאשר חלק לא מבוטל מהן הגיעו ממצבים לא נוחים, מול שני קווי הגנה ומזוויות קשות, ועם הזמן איבד את מקומו כחלוץ פותח. בניגוד לתקופה בניו זילנד, בה שיחק לצד חלוץ תומך מהיר, לרוב ב-4-4-2, חמד היה חלוץ החוד של ווסטרן סידני ולא זכה להרבה סיוע מחבריו בכל הנוגע לפינוי שטחים מה שהוביל לכך ש"נתקע" פעמים רבות מול שחקני הגנה ללא אופציית מסירה או בעיטה טובה.
ברוך הבא @tomerhemed10 ️ pic.twitter.com/JcWDeTOLBa
— Hapoel Be'er Sheva (@HBS_FC) July 3, 2022
איפה כל זה פוגש את הפועל ב"ש? חמד, כמובן, אמור להיות החלוץ המוביל של אליניב ברדה, ויהיה מעניין מאוד לראות כיצד יגיע אחרי הירידה שחווה בסידני. מבחינה מספרית, הליגיונר החוזר כבש בעונה שעברה שער כל 5.8 בעיטות, מאזן פחות טוב משמעותית מניקיטה רוקאביצה אותו החליף (גול כל 4.9 בעיטות), אבל עדיף מזה של יתר שחקני ההתקפה של ב"ש. יוג'ין אנסה, לצורך העניין כבש שני שערים בלבד על 43 בעיטות, שכטר כבש שער כל 6.5 בעיטות ואפילו רמזי ספורי הזדקק למעל שבע בעיטות לשער כדי למצוא את הרשת.
הנתונים הללו מתחברים לאחד החסרונות הבולטים של סגנית האלופה, לפחות בתקופה של רוני לוי על הקווים: רעיונות מועטים בכל הנוגע לחלק הקדמי שלה. היא כבשה שישה שערים פחות ממדד השערים הצפויים שלה ונגעה 14 פעמים בכדור ברחבת היריבה בממוצע למשחק, הרחק ממכבי חיפה (20) וגם ממכבי ת"א (16). ברדה עדיין מנסה למצוא סגנון משחק שינחה את הפועל ב"ש שלו, אבל עם התנועה שמבצע בתוך הרחבה, הפיזיות, הניתור והמשחק עם הגב והפנים לשער, חמד יוכל לתת לו מגוון אפשרויות: כדורים ארוכים עליהם יוכל להשתלט ברחבה ולאתגר את שחקני ההגנה או הרמות של דור מיכה או ספורי מהן יוכל לעשות מטעמים.
אפשרות נוספת היא במצבים הנייחים, אותם הפועל ב"ש הפכה לאחד מכלי הנשק העיקריים שלה. היא כבשה בעונה החולפת שער בכל 6.5 קרנות או כדורים חופשיים - נתון מטורף לכל הדעות. במקביל, מתוך 35 האיומים של חמד, 12 הגיעו ממצב נייח ושניים מהם הוא גם הפך לשערים. עכשיו דמיינו את ספורי שולח קרן לרחבה בה מחכים מיגל ויטור וחמד ותבינו שישנו סיכוי טוב שאחד מסימני ההיכר של הפועל ב"ש ב-2021/22 יוכל להיות סימן ההיכר שלה גם במודל החדש, תחת ברדה.
ואחרי שדמיינו והבנו מה חמד יוכל לתת להפועל ב"ש, צריך לציין שתהליך הבנייה שלה, בעיקר בחלק הקדמי רחוק מלהסתיים. אמרנו שהעונה המוצלחת של חמד בוולינגטון הגיעה לצד חלוץ תומך ולברדה יש אכן כמה כאלה שיוכלו להשתלב לצד הליגיונר לשעבר, אבל בהתחשב בכמות השערים הדלה שסיפקו, סגנית האלופה תהיה חייבת חלוץ נוסף לצידו, כזה שגם יוכל לקחת על עצמו חלק מהנטל של הבקעת שערים. מצבו של לוקאש זוולינסקי לא ברור ובמידה שלא יגיע להסתמך על אנסה, שכטר ויחזקאל בלבד כצוות מסייע לחמד עלול להיות מעט בעייתי.
כך או כך, נראה שמלאכת הבנייה של הפועל ב"ש רחוקה מלהסתיים גם אם המשחק הראשון בקונפרנס ליג מתקרב לו בצעדי ענק. לפי הקיץ שעובר על מכבי חיפה ומכבי ת"א, נראה שהאדומים מבירת הנגב יצטרכו לעשות הרבה מאוד על מנת לאיים עליהן במאבק האליפות. תומר חמד הוא בהחלט כיוון מעניין מאוד בתוכנית ויהיה מעניין אפילו יותר לראות מה יהיה השלב הבא.
Follow @AviG91