sportFive1227322 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5
פנטסיל. האיש והדגל (Nick Potts - PA Images/PA Images via Getty Ima (צילום: ספורט 5)
פנטסיל. האיש והדגל (Nick Potts - PA Images/PA Images via Getty Images) | צילום: ספורט 5

בשנים האחרונות לא רק הגיעו לישראל לא מעט זרים ששידרגו את הכדורגל הישראלי, אלא גם הפכו לחלק משלנו - לישראלים. צ'ארון שרי, מיגל ויטור, אנריק סבוריט, עלי מוחמד, יוג'ן אנסה ואחרים הפכו את המדינה לבית השני שלהם, אם לא הראשון. אז לכבוד ראש השנה, אנחנו מעלים על נס כמה מהזרים הגדולים ביותר ששיחקו בארץ, ובוחרים את שחקן החיזוק הטוב ביותר מכל מדינה. ב-3 החלקים הראשונים נשארנו באירופה, הפעם אנחנו מרחיקים לאפריקה ולדרום אמריקה. חלק רביעי ואחרון.

גאנה
ישמעאל אדו - הגולר קטן המידות. החלוץ בילה את רוב הקריירה שלו (לפני וגם אחרי) בגאנה, עד שבשנת 2002 הגיע למכבי נתניה, ואחרי עונה ראשונה מוצלחת בה הוביל את הקבוצה למקום הרביעי, היה שותף לירידת הליגה בעונה שאחרי. היו לו 13 שערים ב-48 הופעות בסך הכל בנתניה, בקיץ 2004 הוא עבר למכבי תל אביב של ניר קלינגר, והוביל אותה לפסגת הישגיו - הגעה לשלב הבתים של ליגת האלופות, כשמסביבו חבורת צעירים, וזכייה בתום העונה בגביע המדינה.
דרק בואטנג - יהיו שיגידו: אחד הבלתי מוערכים. בתוך קריירה שסבבה בין גרמניה, ספרד ואפילו אנגליה - הוא גם היה כאן, בבית"ר ירושלים, אליה הגיע בקיץ 2006, והוביל את המועדון בעידן גאידמק לשתי אליפויות דורסניות ועוד גביע אחד, שהשלים לדאבל היסטורי. רק בינואר 2009 הוא נמכר בעקבות הקריסה הכלכלית, אחת מיני כמה, אבל עד היום הוא בלתי נשכח בטדי.
ג'ון פנטסיל - האיש והדגל. המגן הימני מגאנה הפך לאחד השחקנים האהובים - ודוגמא נדירה לשחקן זר ששיחק בשתי הקבוצות של תל אביב. הוא הגיע למכבי בקיץ 2002, כחיזוק של ניר קלינגר, וסיים את העונה עם אליפות - זו של עונת 2002/03. הוא המשיך לעוד שנתיים בצהוב, כשבדרך הוביל את הקבוצה לזכייה בגביע המדינה ולשלב הבתים של הצ'מפיונס, אבל ב-2005 עבר לצד השני - להפועל תל אביב, שם שיחק עוד שנתיים וזכה גם שם בגביע. בסוף אותה עונה, במונדיאל 2006 שבו השתתף כשחקן נבחרת גאנה, הוא חגג כששלף את דגל... ישראל. ב-2012 הוא חזר לסיבוב נוסף ופחות מוצלח בהפועל ת"א.
סמואל יבואה - אחד החלוצים הזרים הטובים בכדורגל שלנו. ראשית דרכו היתה ב-2005, כאשר אלי טביב הביא אותו להפועל כפר סבא. הוא היה שותף להישרדות הדרמטית של כפ"ס בעונת 2005/06, וגם סיים כמלך השערים של הליגה בעונת 2007/08 - אבל בעונה ההיא, כפר סבא דווקא ירדה ללאומית. אז, הוא נשאר בליגת העל, ועבר להפועל תל אביב - שם הוא המשיך להבקיע, בין היתר מול בית"ר ובדרבי, ורק בדצמבר 2009 (שנייה לפני הדאבל הגדול) הוא נמכר לגנק הבלגית. אחר כך הוא חזר לבית"ר ירושלים, רק כדי לכבוש שער נגד הפועל תל אביב - שבמידה רבה, חיסל את סיכוייה לאליפות נוספת בעונת 2010/11.
פטריק טוומאסי - סיפור מההווה, של "בינגו". שחקן הכנף ששיחק בקבוצות כמו אסטנה, אלאבס והאנובר נרכש באמצע העונה שעברה ע"י מכבי נתניה, בעזרתו האדיבה של המנהל המקצועי אלמוג כהן. טוומאסי לא רק היה חלק חשוב בשובה של מכבי נתניה לאירופה, אלא גם הרשים במשחק בטורקיה מול בשאקשהיר. בינתיים יש לו 7 שערים ב-12 הופעות ליגה במדי היהלומים.

הצביעו בסקר למטה >>

הגיע הכי רחוק (Koepsel/Bongarts/Getty Images) (צילום: ספורט 5)
הגיע הכי רחוק (Koepsel/Bongarts/Getty Images) | צילום: ספורט 5

ניגריה
וינסנט אניימה - יש הטוענים, גדול השוערים שהיה כאן. שוער שנוחת כאן אחת למיליון. הגיע לבני יהודה בקיץ 2005, ותוך עונה הוביל אותה לגמר גביע המדינה. אחרי שנתיים בכתום, עבר להפועל ת"א - שם היה שותף לקבוצה שתזכה בדאבל ותשחק בשלב הבתים של ליגת האלופות. ואם זה לא היה מספיק, אז אחרי קפיצה קצרה לליל הצרפתית - הוא חזר למכבי תל אביב, איתה שוב זכה באליפות. שתי אליפות, שני גביעים וזכייה אחת בתואר שחקן העונה (2008/09). אה, והוא גם עצר את מסי בגביע העולמי.
טוני וואקמה - בהתחלה לא ידעו איך קוראים לו, והיום הוא שם דבר. הקיצוני נחת בהפועל רעננה בקיץ 2013, ואחרי שנתיים עבר להפועל באר שבע - שם הוא שיחק שלוש שנים, זכה בשלוש אליפויות, והיה שותף לקמפיין אחד בלתי נשכח בליגה האירופית, וגם לשתי הגעות לשלב הפלייאוף של מוקדמות ליגת האלופות. שחקן בלתי נשכח בטרנר.
ג'ון אוגו - ואם כבר שחקנים בלתי נשכחים בבאר שבע... חמש שנים הקשר הניגרי היה בטרנר, חמש שנים עם שלוש אליפויות, הצלחות גדולות באירופה ושליטה מוחלטת במרכז השדה. בטוויסט מוזר של ההיסטוריה, היום הוא משחק בישראל - במדיה של מכבי קביליו יפו מהליגה הלאומית.
איגביני יעקובו - ככל הנראה, הזר שהגיע הכי רחוק. בארץ, ומחוצה לה. הילד שהגיע למכבי חיפה כשהיה בן 17, תחילה שיחק בהפועל כפר סבא - אבל את הפריצה האמיתית עשה במכבי חיפה, שם הוא זכה בשתי אליפויות (2001 ו-2002), והוסיף על זה העפלה היסטורית לשלב הבתים - עם לא פחות מחמישה שערים בשלב הבתים נגד אולימפיאקוס ומנצ'סטר יונייטד. וזו היתה רק ההתחלה...

הצביעו בסקר למטה >>

קולאוטי. הגיע גם לנבחרתישראל (Barrington Coombs - PA Images via Ge (צילום: ספורט 5)
קולאוטי. הגיע גם לנבחרתישראל (Barrington Coombs - PA Images via Getty Images) | צילום: ספורט 5

ארגנטינה
רוברטו קולאוטי - שתי קדנציות, והרבה שערים. החלוץ שהגיע מבוקה ג'וניורס חתם במכבי חיפה בקיץ 2004, שם שיחק שלוש שנים, זכה בשתי אליפויות עם רוני לוי והיה שותף לקמפיין מוצלח בגביע אופ"א, תוך כדי זכייה בתואר מלך השערים בעונת 2004/05. בהמשך, הפך גם לשחקן נבחרת ישראל, לאחר שהתאזרח בארץ. בסיבוב השני, הוא חזר למכבי תל אביב - וגם שם שיחק שלוש שנים, ועזר לה גם לקחת אליפות בעונת 2012/13 - אחרי עשר שנים ללא תואר.
פדרו גלבאן - מלך השכונה החדש. השחקן שבגילאים הצעירים זכה עם ליאו מסי ב"מונדיאליטו", הגיע לבני יהודה בקיץ 2008 - וגרם לאוהדים להתאהב. ברבות השנים, הפך גם למלך השערים הזר בליגת העל. 11 שנה הוא היה כאן, רובן המוחלט בבני יהודה - אבל שיחק גם במכבי פ"ת, הפועל אשקלון, הפועל תל אביב, הפועל מרמורק והפועל ראשון לציון. יש לו זכייה אחת בגביע, עם הקבוצה שאהב, בעונת 2016/17.
דאריו פרננדס - קשר רכש, שהפך לבן בית. הגיע לבית"ר ירושלים בעידן המזומנים של גאידמק בקיץ 2008, ושיחק שלוש שנים במדי הירושלמים, כולל זכייה בגביע המדינה בעונת 08/09. היה שותף גם לקריסה, חזר אליה בקיץ 2012, אבל נפרד אחרי שנה אחת בלבד ועבר להפועל חיפה, שהיתה תחנתו השנייה והאחרונה בישראל.

הצביעו בסקר למטה >>

דה סילבה. מגדולי הבלמים (Lars Baron/Bongarts/Getty Images) (צילום: ספורט 5)
דה סילבה. מגדולי הבלמים (Lars Baron/Bongarts/Getty Images) | צילום: ספורט 5

ברזיל
גוסטבו בוקולי - סיפור אהבה שהתחיל ב"מכתש". הברזילאי הגיע לארץ (בהתחלה למכבי פ"ת, שם לא עבר מבחנים), והגיע עד הפועל רמת גן - משם עבר גם להכח, למכבי אחי נצרת ובסופו של דבר למכבי חיפה, שם שיחק 11 שנה, זכה בלא פחות מארבע אליפויות, וגם פרש במדיה ב-2015.
דגלאס דה סילבה - אחד מגדולי הבלמים. הגיע ב-2004 להפועל כפר סבא, שם שיחק ארבע שנים עד שנפרד עם ירידת הליגה ב-2008. עבר משם להפועל תל אביב, שם הפך לאחד השחקנים האהובים, היה שותף לזכייה בדאבל של 2009/10 ולהעפלה לליגת האלופות, עד שעזב בינואר לרד בול זלצבורג.
גבריאל לימה - הוא הגיע לבני סכנין בשנת 2002, שם הפך לחלק מהטריו הבלתי נשכח - שכלל אותו, את ליאור אסולין ואת רפי כהן, תחת אייל לחמן, והוביל את המועדון לזכייה היסטורית בגביע המדינה. כמו כן, שיחק כאן גם בבני יהודה ובהפועל רעננה.
ברונו הייס - שיחק שלוש שנים במכבי תל אביב, וזכה איתה באליפות בעונת 2002/03. כבש 11 שערים ב-77 הופעות ליגה.

הצביעו בסקר >>