אם יש נושא אחד עליו אין חילוקי דעות בקרב עולם הכדורגל הישראלי לגבי עונת המשחקים החולפת היא העובדה שזו הייתה עונת השיפוט החלשה והגרועה ביותר בהיסטוריה של ליגת על.
אין סוף טעויות שיפוט מכריעות על כר הדשא שהשפיעו באופן ישיר על מאבקי האליפות, הירידה וגמר הגביע ודוגמאות לא חסרות. במשחק העונה הראשון בפלייאוף בין שתי הקבוצות המובילות של הליגה, במקום לדבר על כדורגל נושא השיחה לאחר המשחק היה ההרחקה המוזרה של דנילו אספריה מבאר שבע בשני צהובים שקיבל על מעורבות בעימות מינורי שקרה לפני ביצוע בעיטת הקרן.
בחצי גמר הגביע פנדל ברור לטובת מכבי תל אביב במשחק מול באר שבע במחצית הראשונה נעלם מעיני צוות השיפוט וצוות ה-VAR והכריע באופן ישיר את גורל הגביע. במשחק מכריע על הירידה בטדי בין הפועל ירושלים למכבי פ"ת שער שיוויון מכריע של פ"ת נפסל לאחר בדיקת VAR בטענה מפוקפקת ביותר לעבירת תוקף במהלך.
אלו רק דוגמאות קטנות ממשחקי ההכרעה וניתן היה להביא מהעונה הקודמת עוד עשרות טעויות קשות של השופטים במהלך העונה כולה. על חלק מהטעויות הוועדה מיהרה להודות והשעתה את השופטים ועל חלקם קולה של הוועדה לא נשמע. מעבר לנושא המקצועי אין סוף שערוריות מחוץ למגרש, התנהלות לא נאותה של שופטים שליוו את העונה באופן בלתי פוסק והתחושה של חוסר סדר, אנרכיה והעדר יד מכוונת הן ברמה המקצועית והן ברמה הניהולית.
מספיק שנזכיר את פרשת הדלפת קלטת השמע ממערכת ה-VAR שלאחריה הושעו שני שופטי ה-VAR לתקופה ארוכה, הרחקת אדי גוטליב שחקן הפועל תל אביב לאחר שאוהד תקף אותו, הרחקת אלחמיד מבאר שבע על לחיצת יד חזקה שבוטלה על ידי בית הדין של ההתאחדות, הרחקת שחקן מכבי חיפה, רז מאיר, לאחר שקילל במחצית, הופעת צוות שיפוט למשחק בלי דגלים וטענה שהוכחה כלא נכונה שהם נגנבו, ועוד פרשות שערורתיות, השעיות וכותרות שליליות שליוו את העונה הקודמת.
אם ראשי הקבוצות, האוהדים והשחקנים חשבו שאירועים אלו יגרמו למי מראשי האיגוד לעשות בדק בית, לשנס מותניים ולערוך שינוי מקצועי הם צפויים לאכזבה קשה. למרבה התדהמה, איכות השיפוט הנמוכה, בעיות השיבוץ, טעויות ה-VAR הקשות ובעיות בניהול המקצועי שצפו במשך כל העונה לא גרמו ולא לשינוי אחד באיגוד השופטים, אלא להיפך - למרות הכשלון המקצועי והניהולי כל המעורבים בעונת הכשל של השופטים ובראשם הצוות המקצועי שאמון על ביצועי השופטים, לירן וקסברגר יושב ראש הוועדה, חיים יעקב, מאמן השופטים ב-15 שנים האחרונות, איתן תבריזי משבץ השופטים ושמואל שטייף, מאמן שופטי ה-VAR נשארו בתפקידם.
השופטים עצמם שלא סיפקו את הסחורה וכתוצאה מכך גם לא קיבלו משחקים, כמו גם עוזרי השופט, כולם נשארו וגם בעונה הבאה נראה אותם בליגת העל. למעשה, באיגוד אומרים שכל האחראים לעונת הכשל קיבלו חסינות וחוזה מובטח לעונה הבאה. אם לא היו שני שופטים שפרשו העונה בשל גיל לא היו עולים בכלל שופטים חדשים לליגת העל. "איזה מוטיבציה תהיה למישהו באיגוד להתקדם ולהשתפר כשהוא יודע שמקומו מובטח בלי קשר לרמת הביצוע שלו במגרש או בתחום הניהולי", אמר אחד השופטים לערוץ הספורט.
שופטים כמו נאאל עודה, אוהד אסולין, ארז פפיר ואביעד שילוח לא שובצו כשופטים ראשיים בליגת העל במשך 10 מחזורים ויותר. כאשר יושב ראש הוועדה נשאל באמצעי התקשורת על פשר ההשעיות הוא לא היסס לבקר את רמת השיפוט בצורה חריפה. בסופו של דבר, נגמרה העונה והחליטו להשאיר בסגל את השופטים שלא האמינו בהם במשך העונה על חשבון שופטים צעירים שהוכיחו את עצמם בליגות הנמוכות וציפו להתקדם.
מספרים באיגוד שבמשך שלוש שנות תפקיד של לירן וקסברגר כיו"ר הוועדה, בכל סיום עונה הוא הזמין את נאאל עודה לשימוע לפני ירידת ליגה והציג בפניו שהפגין יכולת נמוכה. עודה טען בשיחות מהסוג הזה במשך השנים שלא קיבל מספיק הזדמנויות להוכיח את עצמו (שפט כ 6-7 משחקים בעונה בליגת העל) ולירן החליט להשאיר אותו שנה נוספת. למעשה, בכל תקופת כהונתו, שרצופה בבעיות מקצועיות, אף שופט ליגת על לא ירד ליגה.
אם כך מי אחראי לעונת הכשל הזאת? כנראה שאם תשאלו את ראשי האיגוד מדובר רק במזל רע, אחרת אין הסבר לעובדה שלא מנסים לשנות כלום ומשאירים בתפקידים שופטים שהם עצמם לא רוצים שישפטו. בעלי תפקידים שכבר זמן רב בתפקידם ולא נותנים תפוקה, לדוגמא, באיגוד השופטים יש מדריך מקצועי לשופטי הסגל ושמו חיים יעקב, שנמצא בתפקיד כבר מעל עשור ולמרות התוצאות נראה שאין שינוי במעמדו.
לאיגוד השופטים הגיע יושב ראש חדש (גיורא ענבר) במהלך העונה החולפת. בניגוד לקודמתו בתפקיד הוא בחר עד כה במשך חמישה חודשים בתפקיד להתעלם לחלוטין מהתקשורת, אלא שגם באיגוד השופטים עוד לא מכירים או יודעים מה התוכניות שלו ואיזה שינוי הוא מתכוון להביא לאיגוד.
השופטים עצמם פגשו אותו פעם אחת בלבד כשהגיע לכנס מקצועי ודיבר בקצרה בסיומו. הכנס היה לאחר ההרחקה של אספריה מבאר שבע במשחק העונה בפלייאוף, עליו מתחה הוועדה המקצועית ביקורת נוקבת. ענבר בחר להגיד לשופטים שהוא אהב את ההרחקה הזאת ומול כל השופטים הוא הכריז שגרינפלד יקבל גיבוי מלא וכזה שהוא לא היה רגיל לקבל עד היום, ואף הגדיל לעשות כשמול העיניים הנדהמות של השופטים בחר לחבק אותו מול כולם.
גיבוי? אחרי המשחק הזה והבטחת הגיבוי הפומבית של ענבר, גרינפלד לא שובץ לליגת העל במשך שמונה מחזורים רצופים (המשחק היה במחזור 28 וגרינפלד שפט את המשחק הבא שלו בליגת העל במחזור ה 36).