האירועים האלימים ביציעי בית"ר ירושלים במשחק הליגה האחרון ממשיכים להסעיר את הכדורגל הישראלי. היום (רביעי), דיבר בתכנית 'חמש באוויר', יושב ראש ההתאחדות לכדורגל, אורן חסון, על האלימות במגרשים, וגם על נבחרת ישראל ונושא השיפוט בליגת העל.
ענייני האלימות במגרשים: "כולנו נמצאים תחת סירה אחת ובמצוקה. מדובר בדיני נפשות ויש גבול למה שניתן לצפות מהקבוצות, מבעלי הקבוצות ומההתאחדות. האמצעים שלנו מוגבלים, אני מוטרד שזה ייגמר עוד יותר גרוע ממה שכבר היה".
"לא מדובר בפתרון אחד, מדובר בשרשרת שלמה של דברים שצריך לעשות. הדבר הראשון שאנחנו מדברים עליו כבר קרוב לחצי שנה עם שר הספורט, שאתמול התחייב לעשות כל מאמץ בשביל להוביל את הדבר הזה, שינוי חקיקה של דבר אחד - אותם שוטרים שנמצאים במגרש הכדורגל יוכלו לאכוף בקנסות מנהליים במקום לכל אותם אוהדים שמתפרעים".
"לא מדבר על בנק או קופת ההתאחדות. כאשר רואים התפרעות של אוהדים, כמו שנותנים קנס למי שמדליק סיגריה באצטדיון, הוא יחזור הביתה עם 5,000 ש"ח קנס ויספר להורים. זה יהיה כלי ראשון לדבר הזה, כי יש גבול למה שאפשר לצפות מהקבוצות ומההתאחדות".
"צריך לזכור שיש לא מעט מקרים של אוהדים שרוצים לפגוע בקבוצה או בבעלי הקבוצה. זה לא קשור לתקנות של ההתאחדות, זה הרבה מעבר לזה. אין לנו את הסמכות לפעול נגד האוהדים. היו מקרים בעולם שברגע ששינו את החוק וברגע שהיה ניתן לפעול נגד אוהדים ביד קשה, זאת הדרך היחידה. דרך הקנסות והעונשים האלה".
האם אפשר להגדיר את לה פמיליה כארגון טרור: "אנחנו שלושה אנשים שמקיימים דיון. אין לי ספק שיש לא מעט רעיונות. אם המדינה לא תתערב, לא משנה איזה רעיון מעלים... מקור הבעיה זה שאין לנו סמכות בחוק. ככל שלא נשנה את החוק, ודיברתי עם שר הספורט, הוא יודע ומחויב לשנות את הדבר הזה".
"אם אני צריך לבחון את זה מול שר הספורט, התשובה היא כן. הוא יודע מה צריך לעשות והבטיח שיעשה כל מה שביכולתו. האירוע הבזוי והמכוער שהיינו עדים לו ביום ראשון הוא לא אירוע בודד. אנחנו רק במחזור השישי וראינו כבר כמה דוגמאות. אני מאוד חרד, יש פה מגמה. אבל זה לא רק בישראל, תראו מה קורה בצרפת, תראו מה היה במשחק בין פולין לאלבניה. הבעיה בארץ מטרידה אותי מאוד מאוד. הזילות שמתנהגים כלפי פורענות בספורט היא מזעזעת. אנחנו מוגבלים במשאבים שלנו, אנחנו יכולים לפנות למפכ"ל וליועץ המשפטי לממשלה".
האם צריך לשבות כמו במקרה המתמחים? "נשקול גם את זה. אני לא בעד להגיע למצב של השבתות. אבל אם לא תהיה לנו ברירה נצטרך להגיע גם למצב הזה. המתמחים זאת דוגמא מצוינת, אבל למשל מה שקורה בחברה הערבית זה כל הזמן על סדר היום ועדיין אין פתרון. צריך לפעמים לנסות לצלצל בכל הפעמונים האפשריים כדי לקבל את המעורבות של המדינה. יש מספר רעיונות ישימים. אנחנו צריכים לעשות כל מאמץ כדי לעשות את הדבר הזה, אני לא פוסל שום אפשרות. אם נצטרך לנקוט בצעדים קשים, ננקוט בצעדים קשים".
בנושא נבחרת ישראל אמר חסון: "בעוד חודש מהיום נהיה בסיום הקמפיין ונעשה הערכת מצב. נקבל החלטה מה נעשה. אני לא רוצה להתייחס למעמדו של המאמן. גם בשבוע הנבחרות האחרון או זה שלפניו, אמרנו שלא נפטר מאמן או נאריך את החוזה שלו באמצע. אמרנו שזה יומרני לדבר על העפלה למונדיאל, אז אמרנו שבמקרה הטוב ניאבק על המקום השני שזה פלייאוף. יחד עם זאת ידענו שזה בית יחסית קשה, עם סקוטלנד ואוסטריה שלפנינו בדירוג. אז שמנו יעד לסיים במקום השלישי".
"קרו כמה דברים טובים בקמפיין האחרון שלנו, וגם קרו דברים שהמשיכו קו לא מוצלח כמו מה שקרה עם ההגנה שלנו. הנבחרת בעיני משחקת כדורגל יותר התקפי, אבל לצערי אנחנו לא מספיק טובים, סובלים מבעיית ההגנה והתוצאות לא מספיק טובות. אנחנו ביישורת האחרונה במקום השלישי, והמשמעות היא שאוסטריה תסיים אחרינו, אז זה לא קמפיין כושל. הנבחרת הייתה במאבק אמיתי עד הרגע האחרון, וזה הישג. הדירוג יוכל להשפיע לטובתנו להמשך הדרך".
"כשאני הצטרפתי להתאחדות אמרתי שצריך להפוך את הפירמידה, כי לא העפלנו לשום טורניר 50 שנה, לא מכל סיבה אחרת אלא מסיבה אחת - אנחנו כנראה עדיין לא מספיק טובים. אם לא נחליט שהופכים את הפירמידה ונשקיע יותר בנוער, מתקנים יותר טובים ונשקיע יותר בגילאים הצעירים - הסיכויים שלנו להעפיל לטורניר גדול הוא כמו שהיה עד היום, אלא אם כן יסתדרו לנו הכוכבים בשמיים. לכן עשינו מהלך משמעותי: הקמנו אקדמיה, יש לנו מרכזי מצוינות, אנחנו רוצים לשפר את מערך הסקאוטינג ואת הכשרת המאמנים שלנו עם הילדים. רק בדרך הזאת נצליח ככל הנראה להגיע להישגים. זה ייקח זמן, ואני יודע שבתקשורת לא אוהבים לשמוע את המילה 'תהליך', אבל אין לי שום דרך אחרת לתאר את מה שאנחנו עושים".
השיפוט בכדורגל הישראלי: "אני חושב שאיגוד השופטים שעושה עבודה טובה נמצא השנה בנקודה הרבה פחות טובה. יש ירידה ברמת השיפוט. לפני שנה ושנתיים רמת השיפוט השתפרה בצורה משמעותית, יש לנו דרך לבחון את זה בהשוואה לחו"ל ויש לנו מנגנוני בקרה. יש ירידה ביכולת של חלק מהשופטים, ולצערי הרב זה לא קשור רק ל-VAR. יש סימן שאלה לא קטן לגבי אפקטיביות ה-VAR, יש ספק לגבי החלטות שם. תמיד אנחנו עדיין נתונים לטעויות אנוש. ה-VAR יכול לצמצם את זה, ובשנה שעברה ולפני שנתיים זה קרה. השנה מצבנו פחות טוב ונצטרך להשתפר".