"אנשים שרואים אותו משחק לא מאמינים שאפשר לשחק ככה". המשפט המפרגן הזה נאמר בבית משפט תומר, משפחה חולת כדורגל. יואב תומר בן ה-23, שכבר כבש בליגת העל, הוא דווקא המחמיא ולא המוחמא: אחיו הצעיר תומר, שכובש שערים מבלי לקום מהכורסא, כבר כמעט הגיע לליגת האלופות - בזריזות ידיים, תחכום וכישורים מפתיעים.
עד לפני כמה שנים המילה "גיימר" הייתה נאמרת בלעג על האנשים שנמצאים שעות רבות מול המסך ומשחקים בקונסולות השונות. את כל התהילה והבמה היו מקבלים השחקנים שנמצאים על כר הדשא. אבל המגמה הזו מקבלת תפנית חדה בעולם בשנים האחרונות, תפנית שמגיעה אט-אט לישראל והפכה את התחרות במשפחת תומר לגדולה במיוחד - גם על התהילה וגם על הכסף.
"טים פיינסט" הפכה בשנה האחרונה לקבוצת הגיימרים הראשונה שמקבלת מימון, מגייסת שחקנים, משלמת להם ובכך בעצם הופכת לקבוצה מקצועית לכל דבר. את המימון התקדים, על סך כ-2 מיליון שקל, עשתה "טים פיינסט" בזכות סוכנות "ראדאר זירו". 15 השחקנים שחתומים ב"טים פיינסט" מקבלים תשלום, מתאמנים כ-6 שעות ביום, כל יום, חיים אורח חיים ספורטיבי וזו לחלוטין העבודה שלהם.
להתמודד על ליגת האלופות - בלי לטוס
בשונה ממה שהיה מוכר עד כה בישראל, "טים פיינסט" הוא ארגון הגיימינג הראשון להעסיק כ-20 עובדים מהארץ ומחו"ל במשרה מלאה, ולמעשה מתנהל כחברת סטארט-אפ לכל דבר עם משרדים, הנהלה, צוות מאמנים וכ-15 שחקנים מקצועיים בתשלום המתחרים במגוון משחקים בתחרויות ברחבי העולם. על מנת להתקדם ולפתח את כשרונם, הארגון מעמיד לטובת שחקניו את כל הכלים והתנאים הנדרשים להצלחה - בין אם מדובר בציוד הטוב ביותר, ליווי על ידי צוות מקצועי של מנהלים ומאמנים, שגרת אימונים מקצועית ועד לתשלום משכורות על מנת שאותם גיימרים יוכלו לעסוק בזה כמקצוע לכל דבר.
אחד מהשחקנים של "טים פיינסט" הוא אסף תומר, בן 21, שנמצא כבר מספר שנים בטופ של שחקני הפיפ"א בארץ. כמו כל כדורגלן – גם הוא חולם לפרוץ ולהצליח באירופה. רק שהוא לא צריך לארוז מזוודות, לנסוע לנתב"ג ולהחתים דרכון בשביל זה (נכון, בימים אלה הוא בכל מקרה לא יכול לעשות את זה, אבל אנחנו מדברים על ימי שגרה) – הוא פשוט לוקח את השלט של הפלייסטיישן, מדליק את הווי-פיי ומתחיל לשחק מול שחקנים מכל העולם.
"השבוע למשל הייתה תחרות מקדימה לטורניר להעפלה לליגת האלופות", מספר אסף. "מתוך כ-2,000 שחקנים, רק 64 עלו לשלב הבתים. הייתי מאוד קרוב לעלייה אבל לצערי הפסדתי שני שלבים לפני. הייתי קרוב וזה מאכזב, אבל אני אנסה שוב". כן, קראתם נכון, שחקן ישראלי היה רחוק שני משחקים מליגת האלופות – דבר שעל המגרש לא קורה לקבוצות הישראליות ברוב העונות.
אסף משחק בלא מעט טורנירים במשך השנה והוא מרוויח סכומים לא רעים בכלל - שנעים בין אלפי שקלים לעשרות אלפי דולרים. את ההיכרות עם עולם הכדורגל עשה אסף כמו לא מעט ילדים: "מגיל קטן הייתי משחק גם על המגרש וגם בפלייסטיישן עם חברים. האמת שהייתי די טוב והמשכתי לשחק בקבוצה עד גיל נוער, אבל אז היו לי כמה פציעות קשות שאילצו אותי להישאר בבית, דבר שנתן לי הרבה יותר זמן פנוי לפיפ"א".
הרגע שהאסימון נפל: "נתן לי מוטיבציה"
המשחק הפך ליותר מתחביב: "תוך כדי שאני משחק עם חברים, הבנתי פתאום שאני ברמה טובה. לאט לאט נרשמתי לטורנירים ותשלומים, ניצחתי בהם וגם הרווחתי כסף. זה נתן לי המון מוטיבציה. הייתי משחק ליגות בסופ"שים שבהם מתוך 30 משחקים הייתי מנצח באופן קבוע בין 27 ל-29 משחקים".
אבל אסף הוא לא היחיד במשפחה במשפחה שמרוויח את לחמו בזכות הכדורגל. את רוב הכותרות משך עד היום יואב תומר, חלוץ הפועל רעננה בן ה-23, שמוכר כבר מספר שנים לעכברי הכדורגל, אך עדיין לא עשה את הפריצה הגדולה שלה ציפו כולם – ואולי לא באשמתו.
"אני יודע שהרבה אנשים חיכו לפריצה שלי, בטח אחרי שבעונה שעברה בליגת העל היו לי כמה משחקים שבהם הבקעתי רצוף", אומר יואב. "אבל גם לי היה חוסר מזל עם פציעות שקצת עצרו לי את ההתקדמות. אפילו בקיץ האחרון הייתה לי הצעה מאוסטריה, אבל בסוף זה לא הסתדר ונשארתי ברעננה".
"נגיע למונדיאל לפני הנבחרת על הדשא"
למרות שאסף, האח הקטן, מתחיל לגנוב לו מהפוקוס, נשמע כי דווקא אין קנאה בין הצמד: "את האמת שאני רגיל לחשוב על אסף בכלל ככדורגלן. לפני שהוא נפצע ולא יכל להמשיך לשחק הוא היה שחקן ממש טוב, עם הבנה נדירה במשחק", נזכר יואב. "כנראה שאת ההבנה הזו הוא מביא היום לטורנירים האלקטרוניים. אני שמח לראות שהוא מצא את הפלטפורמה הזו ושזה המפלט שלו".
אסף לוטש עיניים לקרבות הגיימינג באירופה: "האומדן שאני משחק טוב ומתקדם מגיעה דרך הטורנירים שבהם אני משחק נגד שחקנים אירופאיים, שהם מקצוענים זמן רב יותר ממני. כשאני מנצח שחקנים משם – אני מבין שאני ברמה גבוהה. בטורניר השבוע למשל ניצחתי שני שחקנים מוכרים יחסית באירופה שמשחקים עבור מועדון 'שאלקה 04' בגרמניה".
ההצלחה באירופה היא ללא ספק חלומו של כל כדורגלן, כפי שאומר יואב: "נכון שאני ברעננה עכשיו, שזה המועדון שגדלתי בו ונתן לי את הכלים הכי טובים להצלחה, אבל ברור שהחלום של כל שחקן, וגם שלי, הוא לצאת לקבוצה בחו"ל ולהצליח בה". אחיו אסף כבר מגשים את אותו חלום, רק בדרך אחרת: הוא מצליח לנצח שחקנים מרחבי העולם וכבר מדבר על הצלחה לאומית, הצלחה שנבחרת ישראל לא עשתה כבר מעל 50 שנה.
"בחודש שעבר עלה מועדון ישראלי ראשון ל'איוונט' אירופאי (אירוע רשמי של ארגון פיפ"א), מדובר בהישג עצום שמראה על התקדמות", מספר אסף. "יש המון גיימרים כישרוניים בארץ וברור לי שבתוך זמן קצר גם יהיו שחקנים ישראלים בטופ העולמי. לכן אין לי ספק שבתחום האלקטרוני נבחרת ישראל תגיע למונדיאל או ליורו הרבה לפני הנבחרת על הדשא".
ומה לגבי ההתפתחות של "טים פיינסט" כקבוצה? בדומה לארגוני ספורט המאיישים מספר קבוצות בענפי ספורט שונים (לדוגמא קבוצות כדורסל, כדורגל וכדורעף) כך גם "טים פיינסט", שמנהלת מספר קבוצות המתחרות במשחקי מחשב שונים ומגוונים, בין אם מדובר במשחקי אסטרטגיה, לחימה או ספורט - המשותף לכולם הוא תחרות נגד גיימרים וקבוצות אחרות ברחבי העולם על פרסים בשווי מיליוני דולרים.
כיום הארגון מתחרה בארבעה משחקים ובנוסף ממשיך לבחון את השוק ולחפש אחר כישרונות נוספים על מנת להמשיך את המומנטום ולגייס לשורותיו את הגיימרים ויוצרי התוכן הטובים בישראל - בין אם מדובר בהתרחבות לכותרים חדשים או גיוס של כישרונות נוספים בכותרים קיימים.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות