המון סיפורים מרגשים סיפקה איטליה ביורו הזה. שירת ההמנון המרגשת, שמסמלת בתוכה גאווה של מדינה שלמה שעברה טרגדיה איומה בדמות הקורונה ולאט לאט מחלימה ממנה. השילוב המרגש, רוברטו מנצ'יני – ג'יאנלוקה ויאלי, ממש כמו בימים היפים בחוד של סמפדוריה, והפעם שניהם על ספסל הנבחרת בזמן שוויאלי מתמודד עם מחלה סופנית, ומנצ'יני כמאמן ראשי לא שכח את חברו הטוב וצירף אותו לסגל האימון, וכמובן פציעתו האכזרית של לאונרדו ספינצולה, אחד ממצטייני הטורניר, שקרע את גיד האכילס ונפרד מחבריו בדמעות.
בין שלל הסיפורים של נבחרת ומדינה שכולה לב ורגש, מסתתר סיפור קר יותר בדמות ג'יאנלואיג'י דונארומה, שוער הנבחרת הבלתי מעורער, גיבור הניצחון על ספרד (ציון 8 בגזאטה דלו ספורט ועצירת פנדל מכריע), וגם ילד מבולבל שעתיד לעזוב את הסריה A ואת מילאן, המועדון בו גדל, לטובת הכסף של פאריס סן ז'רמן בהעברה חופשית.
Generational #ITA #Donnarumma pic.twitter.com/P1Cy047V8Q
— Italy Propaganda ️ (@ItalyProp) July 7, 2021
עשרות אלפי איטלקים היו ביום שלישי בוומבלי במשחק מול ספרד. השחקן היחיד שזכה לקריאות בוז היה השוער דונארומה, שבאופן אירוני גם הביא את הניצחון במו ידיו. לאף אוהד איטלקי אין ספק שמדובר בשוער הטוב בעולם לגילו, 22, ואולי השוער הטוב בעולם בכל הגילאים, אבל העובדה ש"הילד של כולנו" כפי שכונה בעבר במילאנלו, אומר לפאולו מלדיני, מנהל מילאן והקפטן האגדי לשעבר שהוא מסרב לחתום על הסכם חדש במועדון בו גדל ופרח, ויעשה 'מה שמינו ראיולה, הסוכן, אומר לי לעשות' גורמת לתדמית של השוער הצעיר והנפלא להיפגע ולהיתפס כשכיר חרב נטול ערכים.
דונארומה הוא אחד שאולי יזכה בכל התארים האפשריים וירוויח כסף רב, אבל מעולם לא יהיה סמל, ובאיטליה, גם בשנת 2021, החשיבות לסמל גדולה מהרגיל. זאת מדינה שהוציאה מתוכה סמלים כמו פרנצ'סקו טוטי, פאולו מלדיני ופרנקו בארזי, אנשים שנחשבים עד היום לקונצנזוס, גם בקבוצות היריבות.
מי שיושב מהצד ובוודאי מגחך מהסיטואציה, הוא סוכן העל, מינו ראיולה, אשר הרס כל חלקה טובה בכדורגל העולמי ומעביר שחקנים על ימין ועל שמאל לפי כמות המזומנים שמעבירים לו לכיס. המו"מ עם מילאן נפל בגלל דמי המענק ההזויים שרצה ראיולה, כ-10 מיליון יורו, והסירוב המרשים של הנהלת מילאן לעמוד בדרישתו. הרוסונרי הבינו שהם מאבדים את השוער הטוב בעולם, ככל הנראה, אבל את הערכים ואת השפיות, פאולו מלדיני ושאר חברי ההנהלה מסרבים לאבד. דונארומה, אשר גדל במילאן וערך הופעת בכורה כבר בגיל 16 ושימש לעיתים כקפטן הקבוצה, יעבור למועדון אחר, אולי מצליח יותר ועשיר יותר, אבל יש מעט מאד קבוצות מפוארות באיטליה ובעולם כולו כמו מילאן, 7 פעמים אלופת אירופה להזכירכם, מועדון אשר חזר השנה לליגת האלופות ו'הילד של כולנו', שרוצה לשחק עד גיל 40, יכול היה להוליך אותו ולהיות פאולו מלדיני הבא.
הקהל האיטלקי עבר לכנות את השוער הצעיר בשם הגנאי 'דולר- רומה' ואף שלף לעברו שטרות יורו במהלך המשחקים בטורניר. דונארומה אולי חסון וחזק, אבל אחד שלוקח ללב, ובעבר אף בכה בחדר ההלבשה בגלל סיטואציה דומה. בנבחרת של מנצ'יני, בינתיים, מצליחים לנטרל רעשים ולשבור שיאים. 1,145 דקות, שיא ללא ספיגה, רשום על שמו של דונארומה, שהצליח לשבור את שיאו של דינו זוף האגדי. איטליה עלתה לגמר היורו, טורניר בו זכתה פעם אחת בלבד בתולדותיה, 1968, ונדמה שבאופן רשמי, היורו הזה הכריז שאיטליה מצאה יורש אמיתי לג'יאנלואיג'י אחר, בופון, אולי השוער הגדול בכל הזמנים.
Conte: “Donnarumma is one of the three best goalkeepers in the world. Bonucci & Chiellini? Even after a thousand battles, they still smell blood, winning mentality, character, strength. They are absolutely the top players in their role in dealing with difficult moments.” pic.twitter.com/fCe8YzyesQ
— Khaled Al Nouss (@khaledalnouss1) July 9, 2021
בופון עצמו חנך את דונאורמה בשער האזורי, והנסיעה הראשונה שלהם יחד הייתה בשנת 2016 לישראל, למשחק שהסתיים בתוצאה 1:3 לאזורי במוקדמות המונדיאל, אליו איטליה לא העפילה. בהתייחסות מפתיעה למסלול הקריירה של דונארומה, אומר בופון האגדי, סמל בעצמו של יובנטוס, אשר עבר הקיץ לפארמה בליגה השנייה, המועדון הראשון שנתן לו הזדמנות: "יש לדונארומה הזדמנות מיוחדת לכתוב את ההיסטוריה ולזכות בכל מה שהוא רוצה, עם כל מועדון. אני לא נכנס לשיקולים בהחלטה שלו. מניח שהיו לו את הסיבות שלו". גם בופון העדיף בשלהי הקריירה את הכסף הקטארי והעביר עונה בפ.ס.ז, אבל אחרי כל כך הרבה שנים ביובנטוס, כולל בליגה השנייה, אף אחד לא מפקפק בנאמנות של בופון ובתדמית המושלמת שבנה באיטליה ומחוצה לה.
קור הרוח של דונארומה, נסדק עם הפנדל האחרון של ז'ורז'יניו מול ספרד שהעלה את איטליה לגמר. השוער הענק לא יכול היה להביט בנעשה ועמד עם הגב למגרש, בעוד חבריו רצים לחבק את המבקיע ולחגוג את העלייה לגמר, הוא קרס על הדשא בבכי חסר מעצורים. הפנדל האחרון של ז'ורז'יניו נתן גם את האות למדינה שלמה לצאת מהבתים ולחגוג רגע אמיתי של אופוריה. למעלה מ-20 מיליון איטלקים, נתון חסר תקדים, צפו במשחק חצי הגמר מול ספרד, והנתונים עוד צפויים לעלות במשחק הגמר מול אנגליה. רבים ראו את המשחק יחד, בחום של יולי, בפיאצות, במסעדות ובברים, שהיו שוממים מאז פרוץ הקורונה וכעת מלאים שמחה ואושר. "הייתי שלו וידעתי לעשות" מתאר השוער בן ה 22 את רגעי המתח בפנדלים מול ספרד.
אם נגד ספרד זה הלך קשה, בגמר מצפה לאיטלקים משוכה גבוהה יותר בדמות הנבחרת הביתית, אנגליה, מגובה בקהל חם וכפי שראינו בחצי הגמר, עלולה גם להיעזר בשופטים. אחרי הפנדל השערורייתי שקיבלה אנגליה מול דנמרק, בזכותו עלתה למשחק הגמר, רצות באיטליה תיאוריות קונספירציה לא מופרכות על העזרה שנותנת אופ"א לנבחרת האנגלית. גם בלי השופטים, איטליה זקוקה לדונארומה בשיאו, בערב ההיסטורי הזה. הוא יודע ש-65 מיליון איטלקים עומדים מאחוריו, ודמותו מעוררת המחלוקת יכולה להירשם בספרי ההיסטוריה כגיבור לאומי של מדינה שלמה, כיורש העצר של בופון וכשוער הטוב בעולם.
הכותב משמש כמנהל שיווק, מכירות ונכסים של פארק עתידים תל אביב.