sportFive1414422 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5
אולי השחקן הטוב ביורו (Justin Setterfield/Getty Images) (צילום: ספורט 5)
אולי השחקן הטוב ביורו (Justin Setterfield/Getty Images) | צילום: ספורט 5

נבחרת הולנד, שתעלה היום (רביעי) לחצי גמר היורו מול אנגליה, מוצאת את עצמה בעמדה לא מוכרת. הם משחקים כדורגל לא טוב במיוחד, אבל הם מרחק שני משחקים, שלוש שעות, מזכייה ביורו ראשון אחרי כמעט ארבעים שנה. נבחרת עם ג`פרי סחאוטן בהרכב עשויה לעשות מה שיוהאן קרויף, ווסלי סניידר ורובין ואן פרסי לא הצליחו לעשות.

אמנם יש לאוראנג` מועמד ראוי לתואר השחקן הטוב ביורו בדמות קודי גאקפו, אבל הם ניצחו משחק אחד בלבד בשלב הבתים (מול פולין חסרת רוברט לבנדובסקי), פגשו בשמינית הגמר את רומניה וברבע הגמר את טורקיה נטולת מריח דמירל, אחד השחקנים החשובים ביותר שלה.

מרט מולדור הבקיע שער עצמי שהעלה את הנבחרת של רונאלד קומאן לחצי הגמר, בו הם פוגשים את אנגליה - לא בדיוק אימת היבשת. בזמן שבצד השני ספרד הייתה צריכה להדיח את גרמניה ואת צרפת (שבעצמה הדיחה את פורטוגל), ובזמן שבצד שלה אנגליה הדיחה את שווייץ שהדיחה את איטליה, הם קיבלו מסלול שמרגיש קל יותר. רחוק מאוד מהסטיגמה ההולנדית הקלאסית על נבחרת שמשחקת כדורגל מושלם ומתפוגגת בשמינית.

ג`יובאני ואן ברונקהורסט, האיש שחתום על אחד השערים הגדולים בתולדות הכדורגל ההולנדי, סיכם את זה בצורה נפלאה: "אם קומאן יפול על הרצפה, הוא יפגע בה ויגלה שנחת על רולקס. יש לו מזל מהרגע שבו הוא קם בבוקר". באנגליה מתעסקים בעיקר בבעיות של הנבחרת ובשיבוץ השופט, פליקס זוואייר שרב עם ג`וד בלינגהאם בקלאסיקר בו שפט, בזמן שלהולנד יש את הבעיות שלה.

ההגנה עושה עבודה לא רעה, ושמרה על שער נקי מול צרפת שהגיעה לחצי הגמר. גאקפו משחק כדורגל מצוין עם שלושה שערים, צ`אבי סימונס בישל שלושה משלו ונראה חי בהרבה כשהוא פותח במרכז הקישור. החלוצים, לעומת זאת, לא לגמרי שם. ממפיס דפאיי וסרט הראש הבקיעו שער אחד ומתמודדים עם צעקות "וחהורסט" מהספסל, בזמן שוחהורסט עצמו נגע בכדור 43 פעמים ב-95 דקות בכל הטורניר. יכול להיות שהגיע הזמן לשינוי מצד קומאן, בטח בהתחשב בהבדל בין אנגליה לבין רוב הנבחרות שהם פגשו, בעיקר הגנתית.


האיש שלו (Getty) (צילום: ספורט 5)
האיש שלו (Getty) | צילום: ספורט 5
לשמור על המוכר
רוב הסיכויים הם שממפיס דפאיי יפתח פעם נוספת. דפאיי שחקן בן 30 שמסתובב בכדורגל העולמי במשך שנים, אבל אף פעם לא נראה שמצא את עצמו. השנה הוא הבקיע תשעה שערים ב-31 הופעות באתלטיקו מדריד, שנה שעברה ארבעה שערים בחצי עונה. הקולצ`נרוס לא חידשו את החוזה שלו, ולא נראה שיש הצעות עד עכשיו. הדרך לערב הסעודית מעולם לא נראתה קצרה יותר.

למרות זאת, הוא ממשיך בהרכב. במדינה ביקרו אותו עוד מהמשחק הראשון על הסרט, וגם על הדשא. בסקר של ה-AD ההולנדי 74% מהמצביעים טענו שהוא לא צריך לפתוח נגד אנגליה, כשקומאן עצמו אמר ש"אני מעדיף לפתוח עם שלושה קשרים ועם ממפיס דפאיי מקדימה. אם אנחנו נעים נכון יש ארבעה שחקני התקפה. ממפיס יכול להיות טוב יותר, אבל כך גם השחקנים מסביבו".

במדינה כבר הספיקו לקרוא לו "כריסטיאנו רונאלדו ההולנדי", ולא כמחמאה. הוא בעט 17 פעמים לשער ביורו, ברוב המקרים ממצבים לא טובים. מצב ממוצע שלו היה עם 0.11xG, מה שאומר שהיו לו 11% כדי להכנס לשער. יותר מדי, נמהר מדי, לא מספיק טוב.

קומאן, בינתיים, ממשיך לגבות אותו: "ראיתי אותו משחק כחלוץ שהולך אחורה גם באתלטיקו מדריד וזה עבד לא רע, שחקנים יוצאי דופן היו צריכים להתעלות. הטורקים נאלצו לשמור על יתרון והם הלכו אחורה כשווחהורסט היה שם בצורה מסודרת". הוא מעדיף כדורגל דינמי יותר, לפחות על הנייר.

הנייר, בינתיים, עובד. הולנד הגיעה לחצי גמר יורו והפסידה בפנדלים לאלופת העולם ארגנטינה ברבע גמר המונדיאל, בשני המקרים כשממפיס דפאיי היה שחקן הרכב. הוא אמנם הוחלף בדקה ה-78 מול האלביסלסטה ובלי הצמד של ואוט וחהורסט כנראה היה מודח ב-90 דקות, אבל דפאיי רץ ומעסיק את ההגנה היריבה בשביל שווחהורסט יעשה את שלו.


המספרים היבשים בצד שלו. גם ההולנדים (Ibrahim Ezzat/Anadolu via Get (צילום: ספורט 5)
המספרים היבשים בצד שלו. גם ההולנדים (Ibrahim Ezzat/Anadolu via Getty Images) | צילום: ספורט 5
מגה ואוט
הולנד שיחקה כדורגל מגומגם במשחקה הראשון ביורו 2024, עד שואוט וחהורסט עלה מהספסל ובנגיעתו הראשונה בכדור, פחות או יותר, סיפק לאוראנג` ניצחון מול פולין. הצמד שלו מול ארגנטינה הפך אותו לגיבור לאומי, מעין מספר תשע מושלם לכדורגל הנבחרות, כזה שמתיש את היריבות וכל נגיעה שלו הופכת לשער.

האוהדים עצמם צועקים "וחהורסט" בתדירות גבוהה, בין אם מתוך שנאה לממפיס דפאיי או מתוך אמונה בשחקן ששיחק ולא הרשים העונה בבונדסליגה. יש לו 43 נגיעות בכדור ביורו, 3 בעיטות (ושער אחד), 17 מסירות ו-11 איבודים. לא מלהיב. הכדורגל, כשווחהורסט על המגרש, מזכיר הרבה יותר 10 מול 11.

ההולנדי הגבוה עצמו מאמין שהוא יכול לפתוח. "אני יכול להיות תוכנית א`", אמר לטלחרף. הדקות בהן עלה מול טורקיה היו מהטובות של הולנד בטורניר, כשלותר מתיאוס הגרמני אף אמר ש"אם הולנד תשחק ככה משחק שלם היא פייבוריטית ברורה מול אנגליה".

בהתחשב ביתרון הגובה שלו מול מארק גוהיי (1.82 מ`), קייל ווקר (1.83 מ`) ואפילו ג`ון סטונס (1.88 מ`), יכול להיות שזאת הגישה הנכונה. לזרוק כדורים לרחבה, אחד יגיע לראשו או לגופו של וחהורסט ויכריע את ג`ורדן פיקפורד, לא שוער כדורגל יוצא דופן. מצב בו וחהורסט הרענן יותר פותח, ובמקרה הגרוע יותר מוחלף בדפאיי שינצל את יתרון המהירות שלו מול הגנה עייפה, יכול להוביל לשלם שגדול מסכום חלקיו.

וחהורסט הביע ביקורת פומבית על תפקודו מהספסל לפני ובמהלך היורו, זוכה לתמיכת הרחוב ההולנדי ופער האנרגיה בינו ובין דפאיי עשוי להיות משמעותי בטורניר כה דחוס. אם הולנד יכולה להיות טובה יותר, מה עוצר אותה?


לטרוף את הקלפים
ההולנדים הבקיעו שני שערים אחרי הדקה השבעים מול טורקיה. דוניאל מאלן הבקיע צמד אחרי הדקה ה-80 מול רומניה. הפער בין היכולת שלהם בתחילת משחקים לבין היכולת בסיום משחקים משמעותי, לא מעט בזכות הגישה המכוונת של קומאן. בשני המקרים וחהורסט עלה מהספסל ושיחק לצד דפאיי.

אולי זהו הפתרון האידיאלי. דפאיי כמספר 9, החלוץ היחיד, רחוק ממיטבו ולא הצליח בתפקיד הזה לאורך כל הקריירה. וחהורסט כחלוץ היחיד לא מעורב מספיק בהגנה ובהנעת הכדור, והשילוב ביניהם כחלוץ גדול ואחד שרץ לידו, הפך את הנבחרת לשלם שגדול מסכום חלקיו.

רוב הסיכויים הם שנראה את קומאן מעדיף לשמור את הדקות האלה לסיום המשחק, בטח במשחק שיכול להיות 120 דקות. לכן הפתרון לפלונטר ההתקפי עשוי להיות שחקן שלישי - דוניאל מאלן, אחד האנשים היחידים שכבשו צמד ביורו.

הוא לא שיחק מול הטורקים, אבל היה אדיר מול רומניה וקנה את עולמו אחרי שפתח והבקיע עצמי ב-3:2 לאוסטריה. באותו משחק הוא הוצב לצידו של ממפיס, בזמן שקודי גאקפו קיבל את החופש לנוע באגף. השניים בתיאוריה יכולים להחליף מקומות זה עם זה, בדומה לתפקיד של מאלן בדורטמונד. יכול להיות ש-4:3:3 כשדפאיי עובר לאגף ומכסה שטח בזמן שמאלן נכנס פנימה יהיה משהו אחר שיפתיע את האנגלים, וישאיר לאוראנג` עוד הילוך כשווחהורסט מחכה על הספסל.