כשאנחנו מדברים על כדורגל, לרוב, אנחנו מדברים על אותם דברים. היכולת של שחקן כזה או אחר, מערכים, שינויים תוך כדי משחק, החלטות שיפוט ועוד. בחלק גדול מהמקרים אנחנו יכולים לפספס את הדברים עצמם, ובמקרה של יורו 2024 יכול להיות שאנחנו מפספסים את הכדור.
הטורניר ראה 16 שערים בארבעה משחקים, הכמות הגבוהה ביותר מאז 1976, ולא פחות מכך ראה 16 כובשים שונים. הרבה סקוררים בפרופיל גבוה עוד לא נכנסו אבל קיבלנו משחקים התקפיים במיוחד, וברחבי העולם טוענים שזה קשור לכדור עצמו. בזמן שאחוז ההמרה הממוצע, החלק מהבעיטות למסגרת שנכנסות לשער, הוא באזור ה-20%, ביורו יש לנו 45.7%. כמעט חצי מהבעיטות.
ברחבי אירופה מחפשים את הסיבה לכך, ומצאו אותה דווקא בכדור. כמו כל טורניר גדול, יורו 2024 קיבל כדור מיוחד משלו כשמדובר ב"Fussballliebe", הכדור הרשמי של אדידס. הוא אמנם מצויד במצלמה כחלק ממערכת הנבדל החדשה, אך בכדור שמצויד במערכת יעודית שתשפר את ה"דיוק, העקביות ויצמצם את התנגדות האוויר".
אדידס הגדירו את המערכת הזאת כמערכת פורצת דרך, שנכנסת לראשונה לשימוש ביורו הקרוב. "הכדור מורכב מ-20 חתיכות בחלקו החיצוני שנבחנו על המעבדה ובכר הדשא כדי לצמצם את התנגדות האוויר כמה שיותר, מה שהופך את הטכנולוגייה לפורצת דרך", נכתב באתר הרשמי של אדידס. כעת, כש-16 אנשים שונים מצאו את הרשת תוך יומיים, התוצאות מרשימות במיוחד.
ההסבר הפיזי מעניין במיוחד. ברגע שהכדור עשוי מחומר שמצמצם את התנגדות האוויר, הוא עף בצורה שונה מכדור רגיל ולכן שוערים יכולים להיות מופתעים מהדרך בה הוא עף לעבר השער. לכן, גם אם לא ראינו שערים שבהכרח נראים כמו "שערים של שוער" בצורה יוצאת דופן, שוערים טובים כמו דומיניק ליבאקוביץ` הקרואטי או פיטר גולאשי ההונגרי התקשו לעצור את הכדור. יכול להיות שהם היו עוצרים כדורים אחרים.
סיפורים על הכדור מלווים אותנו ממונדיאל ליורו במשך שנים, והשיא היה ב-2010 כשפיפ"א השיקה את כדור הג`בולאני המושמץ. רוביניו טען בזמנו ש"מי שעיצב אותו לא שיחק מעולם כדורגל", והחלוצים טענו שהוא נע בצורה לא צפויה. כך, למשל, הכדור של ניקולס פולקרוג מול גרמניה הגיע למהירות מדהימה של 110 קמ"ש ממרחק של 15 מ` מהשער, מה שנחשב למהירות גבוהה במיוחד. אותה מהירות, אגב, נמדדה בידי הכדור עצמו.לפי מה שאמר בזמנו מזכ"ל פיפ"א, ג`רום ואלקה, יכול להיות הבדל גדול בין הכדורים מעבר לגודל ולמשקל עצמו. דושאן ולאחוביץ`, חלוץ יובנטוס, אמר ש"היום הכדור מקשיב לי. מחר לא בטוח. תלוי בדרך בה אתה בועט". בינתיים זה בצד של החלוצים, לא מעט בזכות התנגדות האוויר. כשהיו עד עכשיו 12 שערים צפויים, כמות השערים שהיו אמורים להיות מובקעים בהתחשב במצבים, לעומת 16 בפועל, מדובר בהבדל משמעותי אך במדגם קטן.
הארי קיין אמר: "אני אוהב את הכדור. הוא מהיר, טוב לחלוצים. הוא שונה מהכדור של הבונדסליגה או מכדורים רגילים שמשתמשים בהם באירופה. עבורי, אישית, הוא טוב יותר לחלוצים או לכובשי שערים מאשר לשוערים. אני לא אתלונן". בשני משחקים ביורו הנוכחי קבוצות הובילו ב-3 שערים במחצית, כמות שווה לכל 16 המשחקים הקודמים של הטורניר.
למרות זאת, יש לא מעט שמבקרים את הכדור החדש. "הוא רגיש יותר מכדורים אחרים", טען העיתונאי פרנסיס וואקדה, וזה משפיע. ולאחוביץ`, קפטן נבחרת סרביה שיפגוש את קיין הערב, אמר ש"זה כדור מוזר. זה תלוי בדרך בה אתה בועט בו". התקשורת האנגלית כבר הספיקה להשוות אותו לכדור הג`ובליאני ממונדיאל 2010, גם בו היה ממוצע שערים גבוה. השוערים עד עכשיו לא התייחסו באופן משמעותי לכדור, אך השילוב בין תקופת האימונים הקצרה של חלקם וקצב השערים הגבוה יכול לספק להם את הקרקע לתירוץ טוב.
אותו כדור ספג לא מעט ביקורת, כאשר ג`אנלואיג`י בופון אמר ש"מביש לשחק עם כדור כזה". דיוויד ג`יימס, שוער אנגליה באותו מונדיא, אמר ש"מדובר בכדור נוראי". בהמשך השוערים התרגלו, וראינו את כמות השערים יורדת בהדרגה.
בשלושת אליפויות אירופה הקודמות היו תשעה שערים במחזור הפתיחה, והיורו היחיד שמתקרב היה יורו 2000 שנחשב בעיני רבים לטוב בכל הזמנים. ביורו 2016 היייתה דעיכה אחרי ארבעת המשחקים הראשונים (מ-2.25 שערים למשחק ל-2.1), בזמן שב-2020 הייתה עלייה מ-2.25 שערים בארבעת המשחקים הראשונים ל-2.8 במשחקים שאחריהם.
האם נראה משהו דומה גם ביורו 2024? רק הזמן יגיד, אבל בינתיים התוצאות יוצאות דופן. מתוך 35 בעיטות למסגרת, 16 נכנסו לשער - 45.7% גבוה במיוחד. בהתחשב בכך שלא ראינו משחק יוצא דופן או כוכבים גדולים כמו קיליאן אמבפה, הארי קיין וכריסטיאנו רונאלדו על הדשא, יכול להיות שהכדור הולך לשנות את המשחק.