במשך למעלה מ-20 שנה, חתומים השופטים בליגות המקצועניות (ליגת על ולאומית) על הסכמי מסגרת לתקופות של ארבע שנים. כל הסכם שדרג את תנאי העסקתם בהתאם למציאות המשתנה.
ההסכם האחרון נחתם בפתח עונת 2019/20 ונמשך לתקופה חריגה של חמש שנים, לבקשת האיגוד, כאשר השנה החמישית הייתה תחת אותם תנאים ללא תוספות.
עם תום ההסכם ובעת הכנות לעונת המשחקים הקרובה, 2024/25, טרם נחתם הסכם חדש, למרות שהשופטים הציגו לאיגוד מבעוד מועד את התנאים הנדרשים מבחינתם להסכם הבא. התנאים כוללים בחשבון את העלייה ביוקר המחיה, ההשתוללות של מדד המחירים לצרכן ואת ההקרבה שהשופטים הציגו בעונת הקורונה בהפחתת שכרם ב-15%.
השופטים גם לקחו בחשבון את ההשקעה והעבודה המוגברות הנדרשות מהם בקרב ליגות המקצועניות, עם תקציבים גדלים ורמת שחקנים המשתפרת מעונה לעונה.
למרות הדרישות ההגיוניות של השופטים, הגמישות והנכונות למצוא פתרון הוגן מצידם, המשא ומתן עם האיגוד נקלע למבוי סתום, ולמעשה האיגוד לא הציע כל מתווה רציני לשיפור תנאי העסקת השופטים. בעקבות כך, הודיעו היום (רביעי) נציגות שופטי הליגות המקצועניות, באמצעות ראש חטיבת הספורט בהסתדרות, ניר אלון, על סכסוך עבודה. על פי החוק יש לנצל את 15 הימים עד הפעלת הסכסוך למו״מ מתקדם במטרה להגיע להסכם חדש.
בהודעה הרשמית שנשלחה לאיגוד נכתב: "אנו תקווה, שיהיה בכך כדי לקדם השגת הסכם חדש בתנאים המתאימים ל העסקת שופטי הליגות המקצועניות בעת הזאת, וזאת בהמשך לדרישות השופטים שהועברו לאיגוד זה מכבר, וללא כל צורך בנקיטת אמצעים ארגוניים, אשר בלית ברירה, השופטים ייאלצו לנקוט בהם כפי זכותם על פי הדין, ככל שיוותר המבוי הסתום".
יו"ר איגוד הכדורסל, עמוס פרישמן, הגיב בהודעה: "בימים בהם ישראל נמצאת כבר שנה במלחמה, מילואימניקים איבדו ומאבדים את עבודתם ועשרות אלפי משפחות עדיין ללא בית - השופטים החליטו שזה בדיוק הזמן לפתוח את ההסכם. וכן הם קיבלו הצעה - אך זו נדחתה. האיגוד בראשותי לא יסחף אחרי איומים וניתוק מהמצב הכללי והכלכלי בו כולנו נמצאים. בו נמצא המשק כולו. הליגה תיפתח - גם אם נאלץ להקים איגוד שופטים חדש!".