sportFive1358093 (צילום: ספורט 5)
צילום: ספורט 5
תומאסון. עונה שנייה אדירה בגלבוע גליל (מאור אלקסלסי) (צילום: ספורט 5)
תומאסון. עונה שנייה אדירה בגלבוע גליל (מאור אלקסלסי) | צילום: ספורט 5

לחץ. כשיש דד-ליין על הפרק, אנחנו פועלים מהר יותר,  Sense of urgency קוראים לזה בלעז. מכבי תל אביב לא דמיינה את העונה הזאת כך. זוועות השבעה באוקטובר אילצו את המועדון לעבור לבלגרד, ללא אולם ביתי, עם תקופה של הורדת שכר לשחקנים. כחלק מכך, למרות הצורך המקצועי בחיזוק, הוא לא הגיע, עד שהגיע מועד סיום חלון ההעברות של היורוליג.

אחרי הטרחה בבאסקוניה, לאו דווקא מבחינת ההפרש בסיום אלא מכל הנלווה לאותו משחק, כנראה חל שינוי, וכשתאריך הסף, ה-7.2 בשעה 19:00 דפק על הדלת, הצהובים החליטו על חיזוק לסגל, והלכו עם שם מוכר. ג`ו תומאסון (30, 1.93 מ`). אז בסופו של דבר זה קרה, החיזוק (המיוחל?) הגיע אף על מי כן ולמרות הכל. אז מה קרה לתומאסון מאז העונה החלומית בגלבוע גליל, כמה הוא מתאים לסגל הקיים, האיכויות המקצועיות והאם הוא יוכל לקדם קבוצה לפיינל פור בליגה הטובה באירופה? נחפור כאן כהוגן.

התקופה בגלבוע גליל
תומאסון הגיע לישראל בעונת 2019/20, תקופת הקורונה, לשחק תחת ליאור ליובין ז"ל בקבוצה שלימים כבר ירדה לליגה הלאומית. בשונה מרוב הזרים בליגה באותה עונה ללא קהל באולמות, תומאסון נשאר בגלבוע גם בעונה שלאחר מכן.

עונתו השנייה במועדון, תחת אבישי גורדון וגיא קפלן הייתה אדירה. הוא היה הרכז המוביל של הקבוצה, יחד עם יפתח זיו וכששחקני הפנים היו קרי בלקשהיר, ג`הייבה פלויד ונתנאל ארצי. גם עמית גרשון, גיל בני, יותם חנוכי ואייזאה קאזינס היו חלק מאותה עונה אדירה, שהסתיימה בהפסד בגמר לקבוצתו החדשה, מכבי תל אביב, בסדרה של הטובה משלושה משחקים.

בעונת השיא הזו, העמיד הגארד מספרים אדירים של 14.2 נקודות, 4.4 אסיסטים, 2.9 ריבאונדים, 53% לשתיים, 41% לשלוש, 85% מהקו ב-30 דקות. השנה הזו נתנה לו את האפשרות לקפוץ מדרגה למועדון גדול יותר, וכן מצא את עצמו תומאסון במסע סובב אירופה בשנים שלאחר מכן.

במנרסה. קפיצת המדרגה הראשונה באירופה (Ricardo Larreina/Europa Pres (צילום: ספורט 5)
במנרסה. קפיצת המדרגה הראשונה באירופה (Ricardo Larreina/Europa Press via Getty Images) | צילום: ספורט 5

יורוטריפ
קפיצת המדרגה הראשונה אחרי הקבוצה מהגלבוע הייתה לליגה המקומית הטובה ביותר באירופה, לשחק תחת פדרו מרטינס במנרסה. בעונה חלומית, יחד עם צ`ימה מונקה שהעונה מכבב בבאסקוניה, הובילו השניים את הקבוצה עד לגמר ליגת האלופות של פיב"א, שם נכנעו למכונה המשומנת, טנריפה.

אחרי העונה האדירה במועדון הספרדי, תומאסון עשה מהלך שעורר לא מעט מחלוקת בשעתו, עם המעבר לזניט סנט פטרסבורג הרוסית, בסמוך לפלישה לאוקראינה. תחת צ`אבי פאסקוול, עם טרנט פרייזר ותומא הרטל על העמדה שלו, הרכש החדש של הצהובים לא הצליח להשתלב ועבר באמצע העונה לפרומיתאס היוונית.

גם ביוון הוא היה הדבק של הקבוצה שלו, שניצחה בלא מעט משחקים בזכות יכולת טובה שלו, והוא שוב עובר מועדון באמצע העונה, הפעם לגרנאדה הספרדית. הגענו כבר לעונת 2022/23, הקבוצה הספרדית נאבקת על ירידה, כשהוא מציל אותה במו ידיו ממעבר לליגה השנייה, שזיכתה אותו גם בחוזה לעונה הנוכחית.

והופ, הגענו לעונת המשחקים הנוכחית. את העונה פתח במועדון הספרדי, יחד עם יפתח זיו כשכבר שוחרר וחתם בסן קנטן הצרפתית. בשונה מכל העונות שלו אחרי השנים בגלבוע, העונה גרנאדה לא הייתה מנצחת. הקבוצה נאבקת על ירידה, במאזן שלילי של 14:6, אך הוא הכוכב הבלעדי של הקבוצה.

ואז, הגיעו הצהובים, ערב סגירת החלון ביורוליג, הרימו טלפון וגרנאדה וכנראה (ממש לא) אמרו את הדברים הבאים: "הלו, רבי ג`ו, לא הבאנו החתמה כל העונה וחייבים מישהו, אתה מתאים ויש לך סעיף יציאה, יאללה בוא יש ויטרינה בתל אביב". וכך היה.

מה מספרים המספרים?
*נבדקו כל המשחקים של תומאסון מעונת 2020/21 ועד כתיבת שורות אלו (147 משחקים)
*אופנסיב רייטינג (כמות נקודות שקולע ל-100 פוזשנים), דיפנסיב אותו הדבר רק ההפך.
*NET רייטינג - ההפרש בין האופנסיב לדיפנסיב - יותר גבוה, יותר טוב.

סטטיסטיקה יבשה בכל המשחקים הללו: 12.5 נקודות,  3.9 אסיסטים, 2.8 ריבאונדים, 50% לשתיים, 38% לשלוש, 88% מהקו, 0.97 נק` לפוזשן, 27 דקות. נתונים טובים, יש שיאמרו טובים מאוד, נתקדם.

נמשיך טיפה יותר לעומק, ה-NET רייטינג שלו עומד על 4.32, נתון לא רע בכלל שמשקף את היעילות ההתקפית אל מול ההגנתית, במכבי העונה ביורוליג, רק רפי מנקו, ג`יימס ווב ולורנזו בראון עם מספרים חיוביים בהיבט הזה.

נתון שמאוד חשוב לתפקיד שלו במכבי תל אביב, 22.5% USG (החזקה בכדור/מעורבות השחקן בהתקפה). כדי להסביר את החשיבות, בולדווין העונה עם 28% ובראון עם 24%. משמע, התומאסון צריך את הכדור בידיים כדי להראות מה שהוא יודע.

המהלך הכי שכיח בארסנל של תומאסון היא מן הסתם הפיק אנד רול, כשהוא עם הכדור בידיים, 35.5% מסך המהלכים שלו הם כאלה. מרובם המוחלט הוא מייצר לעצמו מצבי קליעה, לאחר מכן יציאה לפלואטר (גויאבה אם תרצו) ורק אחר כך חדירה לטבעת. בכל המהלכים הללו יחד, קולע 0.96 נקודות פר פוזשן, לא מדהים אבל לא רע בכלל.

בהתקפות מעבר, מהלכי קאץ` אנד שוט, יציאה מחסימה, כל אלה מאופיינים ביעילות גבוהה של הרכש, והיציבות שלו מחוץ לקשת לאורך הקריירה רק מוכיחה את זה. נעבור לחברה של האצ"ל והלח"י.

לא תומאס ווקאפ, אבל גם לא חור (Alex Camara/NurPhoto via Getty Imag (צילום: ספורט 5)
לא תומאס ווקאפ, אבל גם לא חור (Alex Camara/NurPhoto via Getty Images) | צילום: ספורט 5

הגנה. גם זה חשוב, בטח במכבי הזאת. לאורך כל המשחקים שנבדקו, תומאסון מחזיק את יריביו על קצת פחות מ-43% מהשדה. נהדר. הוא גארד ארוך ואתלטי, עם ידיים מאוד ארוכות ועבודת רגליים לא רעה, הוא לא תומאס ווקאפ, אבל גם לא חור. בקו האחורי הקיים של מכבי תל אביב, הוא יהיה שחקן הגנה טוב ביחס לשאר.

אחרי החפירה, מיני סיכום ואז נסכם. תומאסון מקבל הזדמנות שאולי לא תחזור בקריירה, איך פיני גרשון היה נוהג להגיד, "זה יורו-ליג". קבוצת היורוליג היחידה שלא ביצעה שינוי בסגל העונה היא ריאל מדריד אחרי שברצלונה צירפה את ריקי רוביו. כל השאר התחזקו ורובן גם לא רק בשחקן אחד. תומאסון מאוד מוכשר התקפית, יוצר לעצמו בקלות, אבל בכלל לא בטוח שהוא השחקן במכבי תל אביב צריכה.

רק כדי לסבר את האוזן, קבוצות היורוליג התחזקו במהלך העונה עם שחקנים שהשפיעו מיידית על הקבוצה, פנרבחצ׳ה עם אמין נואה, אולימפיאקוס עם מוזס רייט ופיליפ פטרושב, אנאדולו אפס עם מייק דאום ודניאל אוטורו, פרטיזן עם ברונו קאבוקלו, פנאתינייקוס עם קנדריק נאן ועוד לא נגענו בריקי רוביו וברצלונה. היו עוד חיזוקים בעוד קבוצות, אבל אלה המרכזיים, איפה תומאסון נכנס באמת ההשפעה בין כל אלה? הלאה, תהיות לסיום.

נקודות למחשבה ותהיות?

1. למה הוא מגיע דווקא עכשיו? הרי הסגל הקיים צועק חיזוק כבר מטורינירי ההכנה בקדם העונה, ולאו דווקא בעמדה הזו. הישורת האחרונה ביורוליג מעבר לפינה, האם זו החתמה שנובעת מלחץ? האם הוא מגיע בעיקר לליגה כדי לתת ללורנזו/בולדווין לנוח? מה זה אומר על הגב של השניים? (במובן הפיזי).
2. אז אוקיי, אנטוניוס קליבלנד הוא כנראה לא משהו לבנות עליו. ברוטציית הגארדים יש חתכ`ה לורנזו, חתכ`ה בולדווין, חתכ`ה תמיר וחתכ`ה ג`ונדי, איפה נכנס כאן תומאסון עם רוטציה של 80 דקות בין הגארדים?
3. ג`יימס ווב, אנטוניוס קליבלנד, חסיאל ריברו. שלושה חיזוקים שעדיין לא הוכיחו את עצמם העונה למעט משחקים בודדים טובים פה ושם. תמיר בלאט הוא שחקן הרכש היחיד שעומד בציפיות, תומאסון, בדומה לשלושה הראשונים, הוא עוד הימור. האם מה שלא עבד באוגוסט יעבוד בפברואר? התשובות, במחזור ה-34 בליגה הטובה ביבשת.