אסיסט זאת אחת הקטגוריות המעניינות ביותר בכדורסל. מצד אחד מדובר בקטגוריה אישית, כמו קליעת נקודות או לקיחת ריבאונדים, אבל מצד שני היא מתחברת למשחק הקבוצתי. שחקן מקבל אסיסט אם הוא מוסר לשחקן אחר (או אם השחקן סוחט עבירה וקולע מהעונשין, במקרה של ליגת ווינר). הרבה אסיסטים, על הנייר, זה נתון חיובי. ככל שקבוצה מוסרת יותר אסיסטים היא כנראה מניעה את הכדור בצורה טובה יותר ולכן גם ככל ששחקן מעורב יותר במשחק הקבוצתי יהיו לו יותר אסיסטים. אבל האם יש דבר כזה יותר מדי אסיסטים?
זהו סיפורו של די. ג'יי. קופר, הרכז המלהיב של נס ציונה. קופר, בתחנתו השנייה בישראל, הפך לשיאן האסיסטים לשנה שלמה של ליגת העל ומוסר 15.3 במשחק, כמות שלא רחוקה מקבוצה שלמה (גלבוע/גליל אחרונה בליגה עם 17.6). הוא עם המדד הגבוה בליגה, 25.2, ואולי השחקן המשמעותי ביותר בה. הוא מניע את ההתקפה ומתחיל הכל, גם אם זה נגמר בידיים של שאק ביוקנן או טיילר ביי. בחלק גדול מהמשחקים זה עובד.
מצד שני, קשה להגיד שבזמן האחרון הכדורסל של נס ציונה עובד. הקבוצה ניצחה 3 משחקים מ-11 האחרונים אחרי פתיחת עונה מדהימה, היא במקום השישי במאזן 9:9 ונאבקת על הפלייאוף העליון אחרי שהייתה במקום השלישי בתחילת העונה. קופר עצמו ירד מ-15.1 אסיסטים למשחק בעשרת המשחקים הראשונים ל-12.4 בשבעת האחרונים, מתוכם הקבוצה ניצחה רק שניים (מול אילת וגלבוע/גליל, החלשות בליגה).
קופר היה מעורב במספר תקריות, האחרונה בהן היא עימות שגלש לפסים פיזיים עם מאמנו אלעד חסין בפסק זמן מכריע, אחריו ירד ישירות לספסל והקבוצה הפסידה. הניגוד בין מספרי האסיסטים המדהימים להצלחה הקבוצתית והסיפורים מהמגרש יוצר תמונה מרתקת. ד"ר די ג'יי ומיסטר קופר, אם תרצו.
רכז ריכוזי
יש כמה סוגי שחקנים בהתקפה: רול פליירים שיזרקו בעיקר עם הם פנויים או שיחסמו לכוכבים, הכוכבים עצמם ומובילי הכדור. ברוב המקרים, מובילי הכדור הם גם חלק חשוב מההתקפה, אבל קופר לקח את זה כמה צעדים קדימה. לפי InStat המספקת נתונים עם משחקי ספורט, 379 מהזריקות של נס ציונה הגיעו ממסירה של קופר. 291 זריקות הגיעו ממסירות של כל שחקן אחר, והוא אחראי ללא פחות מ-63% מהאסיסטים של נס ציונה. הקבוצה מלב המושבה מסתמכת על קופר באופן כמעט בלעדי, כפי שאפשר לראות במשחקים עצמם, בהם רוב ההתקפות מתחילות בידיו. הוא הריץ 244 פיק-נ'-רולים, כשרובם נגמרו בזריקה של מישהו אחר. שחקני נס ציונה אולי כוכבים, אבל די ברור מי השמש.
במקרה של הכתומים זה שונה וחריג בהרבה מקבוצות אחרות. בהפועל חולון למשל ג'ו רגלנד (8.5 אסיסטים למשחק) מסר ל-322 מהזריקות של הקבוצה, בעוד 428 הגיעו ממסירות של השאר. במקרה של ג'ייקובן בראון (6.1 במשחק) בהפועל תל אביב 234 מהזריקות הגיעו ממסירה שלו בכל המסגרות ו-669 ממסירות של השאר. קופר מוסר יותר אסיסטים בערב משניהם ביחד. הריכוזיות הזו לא בריאה לקבוצת כדורסל.
למרות זאת, קשה לבוא לקופר בטענות. הוא עושה הכל כדי לעזור לקבוצה לנצח, מוביל את ההתקפה וגם בתקופה הרעה בה הפסידו ב-7 מ-9 המשחקים האחרונים, הם קולעים 90 נקודות במשחק. לנס ציונה אין את הכלים או העומק של הקבוצות הטובות בליגה, ולכן גם אלעד חסין מאפשר לקופר לשלוט בהתקפה. בנס ציונה מאמינים שהם נלחמים על הבית העליון בזכות קופר, וקשה להתווכח איתם.
"קופר צריך להבין שהוא לא מעל הקבוצה הזאת"
הבעיות, אם כן, נמצאות בצד השני. נס ציונה סופגת 94.7 נקודות למשחק בתקופה הזאת, כשבחלק מהמקרים שחקניה – כולל קופר – לא מראים מאמץ יוצא דופן בהגנה. גם אם קופר חוטף במספרים מרשימים, הרמה של כל הקבוצה חייבת להשתפר בצד האפור של המגרש וזה מתחיל גם בשחקן עם אינטליגנציית הכדורסל הגבוהה ביותר שלה.
ואי אפשר לנתק את הבעיות בהגנה ממה שקורה בחדר ההלבשה ומאחורי הקלעים עם קופר. רז אדם וגולן גוט, שני הישראלים הבולטים של הקבוצה, הושעו אחרי תקריות עם מוביל הכדור. בנוסף לכך הוא התעמת עם רוני הארל ובמשחק האחרון עם אלעד חסין, כשהתקריות עם חסין ועם רז אדם קרו על הספסל, מול המצלמות, באמצע המשחק.
במקרה של אדם, קופר החל לבעוט בחפצים, בעוד במקרה של חסין נאלצו להפריד בין הרכז והמאמן ובשני המקרים קופר נלקח לחדר ההלבשה (כאשר הוא שב לשחק לאחר התקרית עם אדם). קופר עצמו מרבה לקלל, מה שאף הוביל לכך שמספר שחקנים אף התלוננו עליו בפני ההנהלה והציפו את הנושא.
אבל זה לא נעצר שם. קופר איחר לא מעט לאימונים והתמודד משינויים חדים במצב הרוח. לכן, בין היתר, בני הרצליה ויתרה עליו לאחר שהגיע אליה בעונה שעברה. קופר שיחק בתפקיד משני יותר אצל סגנית האלופה, בה קלע 9 נקודות עם 10 אסיסטים למשחק, והיה מתחת לכריס באב, קווינטון הוקר ומוריס קמפ בהיררכייה הקבוצתית.
לאחרונה אף נרשמה התנהלות חריגה יותר, לאחר שנס ציונה קיבלה הצעה עליו מבשיקטאש הטורקית ודחתה אותה. קופר איחר לצמד אימונים ואף נשלח הביתה. לוקמוטיב קובאן ופרטיזן בלגרד פנו גם הן והסכימו לשלם ביי-אאוט בגובה 150 אלף דולר, מה שהיה יכול להוביל את הרכז לליגות הבכירות ביותר שיש ליבשת הישנה להציע, אך בסופו של דבר הוא נשאר בקבוצה.
קופר בן ה-32 אוהב את ישראל ומעוניין להשתקע כאן. הוא במערכת יחסים עם ישראלית ואפשר לדמיין אותו מוביל קבוצות בליגת העל גם בשנים הבאות, אך השאלה היא לאן הן יכולות להגיע ומהי השליטה שהוא דורש, או מוכן לקבל (בין אם בנס ציונה או בקבוצות אחרות).