יום אחרי משחקן של מכבי ת"א והפועל חולון, הליגה עדיין נסערת לגבי האישור השנוי במחלוקת שאיפשר את החלפתו של אנטה ז'יז'יץ' בדריק וויליאמס. כמה ראשי קבוצות הביעו תרעומת כנגד ההחלטה, בטענה שנעשתה כאן הפרה ברורה של התקנון וכי למעשה לאף בעל תפקיד במנהלת לא היתה זכות לאשר את ההחלפה בניגוד לתקנון. חלק מראשי הקבוצות אף השוו את ההפרה למה שקרה בדרבי הירושלמי, אז הפועל ירושלים עלתה עם שישה שחקנים זרים בניגוד לתקנון, וקראו לנקוט באכיפה דומה בנוגע לאירועי אמש.
לאחר האירוע, פרסם מנכ"ל מנהלת הליגה, שלומי פרי, התנצלות בחשבון הטוויטר שלו: "טעיתי. טעיתי בשיקול דעת, טעיתי שלא התייעצתי עם שמואל פרנקל יו"ר המנהלת או עם היועץ המשפטי. פעלתי מתום לב מתוך רצון עז שהמשחק יתקיים כסדרו. כל האחריות עלי. נשב היום צוות המנהלת והיו"ר לחדד נהלים ולוודא שהתקנון יישמר ולא יופר שוב".
טעיתי. טעיתי בשיקול דעת, טעיתי שלא התייעצתי עם שמואל פרנקל יו"ר המנהלת או עם היועץ המשפטי. פעלתי מתום לב מתוך רצון עז שהמשחק יתקיים כסדרו. כל האחריות עלי. נשב היום צוות המנהלת והיו"ר לחדד נהלים ולוודא שהתקנון יישמר ולא יופר שוב.
— Shlomi Peri (@shlomiperi) January 30, 2022
מאז פרסום תקנון הקורונה המעודכן ב-6 בינואר, במנהלת טענו כי במקרה של שחקן זר שנמצא מאומת אחרי הרישום לסגל, הקבוצה יכולה לרשום זר אחר במקומו, ללא אישור הקבוצה היריבה. אלא שבדיקת התקנון מגלה שאין התייחסות כלל למקרה שבו נמצא מאומת אחרי סגירת הסגלים. מה כן יש? עוד סעיף מלא באי בהירות. נא להכיר את סעיף 4: "קבוצה שיש לה יותר מארבעה זרים ואחד/או יותר חיוביים לנגיף הקורונה מחויבת לרשום זרים אחרים במקומם והמאומתים הנ"ל ייגרעו מהספירה". לפני הרישום? אחרי הרישום? היריבה צריכה להסכים? שאלות טובות. בתקנון אין תשובות.
במנהלת הגדילו את עומק הטעות כשאישרו את החלפתו של ז'יז'יץ' מבלי שהוא בכלל נמצא מאומת. במכבי מסרו שהוא סובל מתסמינים, המנהלת עדכנה את חולון, שביקשה לדעת מי השחקן כדי להתכונן בהתאם. עד פתיחת המשחק לא התקבלה שום תוצאה חיובית לאנטה ז'יז'יץ', שהוחלף בדריק וויליאמס. סעיף 6 קובע: "במקרה של שחקן הרשום בסגל אשר בבוקר המשחק אינו חש בטוב, יש להציג תוצאת בדיקת אנטיגן מוסדית עד השעה 12:00 בצהריים… במידה והוא שלילי או שהוא החיובי השלישי ומטה בקבוצה אזי המשחק יתנהל כסדרו".
מכבי ת"א לא הציגה בפני המנהלת תוצאה חיובית עד פתיחת המשחק. המשמעות: אתמול בהיכל שיחק שחקן שנרשם למשחק בניגוד לתקנון המנהלת השוטף, שם סעיף 1.1.13 קובע במפורש כי אין לבצע שינויים בסגל לאחר סגירת הרישום - גם אם הקבוצה היריבה מסכימה לכך. באיגוד הכדורסל, אגב, טוענים כי מדובר בעניינים פנימיים של המנהלת שנובעים מתקנון שהיא קבעה לעצמה ולכן האיגוד לא יכול להתערב בנושא.
מי יתקן את התקנון?
מנהלת הליגה זכתה לשבחים רבים על התנהלותה בתקופת הקורונה, כולל פתרונות יצירתיים ועמידה על חידוש המשחקים גם בגלים הראשונים שהיו מלאים בחוסר ודאות. כשהאחות מהכדורגל נאבקה כדי לאפשר לקבוצות רק להתאמן, קבוצות הכדורסל שיחקו במסגרת הליגה הבלקנית, וראשי המנהלת קצרו מחמאות רבות, ובצדק, על הפתרונות שמצאו. אבל נדמה שתקנון הקורונה של העונה הנוכחית הוא לא אלא מסמך כושל, מלא חורים ומקום לפרשנויות, והתוצאה היא כאוס אחד גדול.
זה התחיל עם סעיף 5 השנוי במחלוקת, שמאפשר לכל קבוצה אפשרות חד פעמית לדחות משחק במקרה של מאומת אחד בלבד. מאז, ראינו שחלק מהקבוצות בחרו לנצל את הסעיף באופן ציני ומרגיז, ומשחקים נדחו לחינם. במנהלת חוזרים ומדגישים כי כל המטרה שלהם היא לקיים את כל המשחקים כסדרם, אבל הסעיף האומלל הזה הביא לכך שמשחקים נדחו בלי אבחנה וברוב המקרים בלי הצדקה.
אתמול התגלה התקנון כולו במערומיו: כמעט כל סעיף במסמך הזה מנוסח בצורה בעייתית, לא ברורה, ונתונה לפרשנות. כך למשל, סעיף 2, שאומר כך: "משחק יידחה באם המאמן הראשי ואחד משני עוזריו הבכירים אשר רשומים באתר המנהלת נמצאו חיובים לנגיף הקורונה לפי בדיקת פי.סי.אר/אנטיגן מוסדי בלבד". לפי הסעיף הזה, אין מקום לשיקול דעת ואין רלוונטיות לרצון הקבוצה. לפיכך, המשחק אמש היה צריך להידחות. במאמר מוסגר יש לומר: טוב שהמשחק לא נדחה, ומגיע למכבי ת"א קרדיט על שלא דרשה זאת, אבל אין צל של ספק שמדובר בסעיף נוסף שמנוסח בצורה שלומיאלית ונתונה לפרשנות.
נמשיך עם סעיפים 1 ו-3, שם במנהלת ממשיכה להתנסח בצורה לא ברורה וקובעת כי "משחק יידחה במידה ולקבוצה יש לפחות 4 שחקנים 'משמעותיים' חיוביים לנגיף הקורונה. שחקן משמעותי הוא שחקן שנמצא בעשיריה הראשונה של קבוצתו מבחינת דקות משחק. יוחרגו שחקנים שחזרו מפציעה או שחקנים חדשים שהצטרפו לקבוצה בחודש האחרון". כלומר, מאמן שמנסה להבין אם קבוצתו עומדת בקריטריון לביטול המשחק צריך לשלוף מחשבון ולבדוק מי מהמאומתים שיחק וכמה.
החדשות הטובות הן שעדיין לא מאוחר לשנות. אפשר וצריך להתכנס ולעדכן את תקנון הקורונה וליישם את כל הלקחים שהופקו בשבועות האחרונים. לא ברור כיצד נכתב התקנון הנוכחי, מי כתב אותו ואיזה בעלי אינטרסים משכו לכיוון כזה או אחר, אבל דבר אחד ברור: אם יש תקנון, צריך לעבוד לפיו. אולי אחד השינויים שייעשו צריך להעניק למנכ"ל המנהלת שלומי פרי סמכות לקבל החלטה עצמאית במקרים שבהם מתגלה "תחום אפור", על פי שיקול דעתו, מבלי שיצטרך לתת דין וחשבון.
ממנהלת הליגה נמסר בתגובה: "במנהלת הליגה עומדים מאחורי כל סעיף שנכתב בתקנות הקורונה, אך באותה נשימה בתקופה הנוכחית יש גם מקום לשיקול דעת ועל כן קיימת מנהלת הליגה. לשם הבהרה, התקנות לא נכתבו על מנת לשנות את לוח המשחקים אלא כצו השעה עבור קבוצה שנתקלת בבעיה כזו או אחרת בשל מגיפת הקורונה ולכן הוא נכנס לתוקף רק אם קבוצה מבקשת להפעילו ולא אוטומטית. בתקופה בעייתית כמו זו שאנו נמצאים בה רוב ההחלטות מתקבלות בסמוך לקיום המשחקים. יתכן שנעשו או ייעשו טעויות בדרך, אך כפי שהצלחנו להתמודד בתקופות הקשות יותר של הקורונה והמשכנו לשחק נצלח גם את המהמורה הנוכחית. המנהלת עושה ככל שביכולתה על מנת שהמשחקים יתקיימו כסדרם".
בנושא אחר, היום הכריע איגוד הכדורסל על החזרת ניהול ליגת העל מהמנהלת, ברוב של 18 מול 3.
"בימים אלו, בהם מורגשת חוסר משילות בליגה", נכתב בהודעה הרשמית, "בה קבוצות מבטלות לעצמן משחקים ללא התחשבות בקהל האוהדים, בספורטיביות ובזכיין השידור, האיגוד רואה חשיבות גדולה בהאצת התהליך של החזרת ליגת העל לאיגוד הכדורסל, בו הקבוצות לא יהיו אלו שינהלו את עצמן, אלא אנשי מקצוע בכל תחום ותחום".
"האיגוד עושה בימים אלו בדיקות במספר תחומים בנושא וכבר היום ברור שהאיגוד יידע לגייס עבור הליגה והקבוצות שישתתפו בה, סכומים משמעותיים יותר מאלו שהמנהלת מביאה להן היום, כשאת מרבית הכספים המנהלת מגייסת מגורמים מוסדיים".
"אגב קורונה, המגיפה משתוללת בכל הליגות, לא רק בליגת העל, אבל בליגה הלאומית לדוגמה, בה נדחה מספר קטן של משחק, הם נדחים על פי החלטת גורמי המקצוע באיגוד, ללא אפשרות של הקבוצות להשפיע על ההחלטה, כפי שנהוג בכל ליגה תקינה אחרת ומיד נקבעים למשחקים אלו מועדים חליפיים. בליגות המקצועניות לכדורגל, לא נדחה אפילו משחק אחד בגל החמישי של הקורונה".
מהמנהלת נמסר בתגובה: "מרגע פרוץ הקורונה ב-2019 המטרה של מנהלת הליגה היתה המשכיות הליגה וקיום המשחקים, נזכיר שבישיבת הדירקטוריון במאי 2020 לאחר שהליגה נאלצה להיעצר בשל המגיפה, הוחלט ברוב קולות על החזרת המשחקים ומי שבחרו להימנע בהצבעה הכל כך קריטית הזו היו אנשי האיגוד היושבים בדירקטוריון".
"תקנון הקורונה של ליגת ווינר סל משתנה על פי צו השעה ומטרתו לעזור לקבוצות להתנהל בזמן המגיפה ועל מנת שיוכלו להמשיך לשחק גם אם התנאים לא אידיאלים. זמן טוב לציין כי אחת הסיבות העיקריות שמנהלת הליגה הוקמה היתה כי הקבוצות הרגישו שהן מנוהלות על ידי עסקנים ופוליטיקאים ולא מקבלות את המענה הדרוש בסיטואציות כאלה או אחרות לפני כ- 20 שנה. מאז פרוץ המגיפה, מתקיימות פגישות של דירקטוריון הליגה והאקזקוטיבה על מנת למצוא את הפתרונות הטובים ביותר בהתאם לשינויים שנכפים על הליגה בשל הקורונה".
"במנהלת הליגה צריכים לקבל החלטות בזמן אמת ורגע לפני המשחקים, כך שאין ממש זמן לוועדות חקירה וטבעי שיקרו גם טעויות. בשורה התחתונה, הליגה מצליחה להתגבר על המגיפה, המשחקים משוחקים ולכל משחק שנדחה יש כבר תאריך חדש בו הוא ישוחק. הבנו שבאיגוד הכדורסל מודאגים, רק חבל שהדברים לא תמיד מסתדרים עם העובדות".
"3 משחקים מתוך 4 המשחקים (75%) שהיו אמורים להתקיים במסגרת רבע גמר הגביע נדחו בשל האומיקרון, משחקי הליגה הלאומית מתקיימים או לא מתקיימים כסדרם, קשה לדעת כי באיגוד בוחרים שלא לעדכן, לא באתר ולא את התקשורת, אך מבדיקה זריזה לפחות 11 משחקים במהלך חודש ינואר לא התקיימו במועדם בשל האומיקרון. בכל העולם מתמודדים על המגיפה בצורתה הנוכחית, כמעט בכל מקום משחקים נדחים, אבל אם באיגוד מודאגים, נזכיר כי גם בתקופה הקשה ביותר של הקורונה, ליגת ווינר סל היתה אחת משלוש הליגות היחידות באירופה שהצליחו להגיע למועד סיומן החוקי, בעוד שבאיגוד הכדורסל בחרו להפסיק את פעילותה של הליגה הלאומית".