הכל בגלל ציוץ: רשת הטלוויזיה המובילה של סין, CCTV, הודיעה אתמול (שלישי) כי לא תשדר את שני משחקי טרום העונה של ליגת ה-NBA שייערכו בסין – זאת בגלל תמיכה שהביע מנהל אחת הקבוצות בליגה במפגינים בהונג קונג. כעת מנסים בליגת הכדורסל המובילה בעולם להבין איך יצליחו לשלב בין חופש הביטוי של החברים בה לבין האינטרסים הכלכליים העצומים שלה בסין.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
הסערה החלה בעקבות ציוץ בודד ששיגר מנהל קבוצת היוסטון רוקטס, דריל מוריי, ובה תמונה של המחאה ועליה הכיתוב "הילחמו למען חופש. עימדו עם הונג קונג". תוך זמן קצר מחק מוריי את הציוץ בעקבות התגובות הזועמות שקיבל – אולם זה היה מאוחר מדי: שלל רשתות שידור ושירותי סטרימינג בסין הודיעו כי לא ישדרו יותר את משחקי הקבוצה.
Morey owes the Chinese an apology #HongKong https://t.co/fuXia3riHh pic.twitter.com/iQSy3zBs4o
— CCTV (@CCTV) October 8, 2019
"אנחנו מאוד לא מרוצים ומתנגדים לטענת הנציב סילבר כי הוא תומך בזכות חופש הביטוי של מוריי", הסבירו ב-CCTV. "אנחנו מאמינים שהתבטאויות שמציבות אתגר לריבונות הלאומית שלנו והיציבות החברתית שלנו לא נכלל במסגרת חופש הביטוי. לכן, החלטנו להשהות מיידית את ההסכם לגבי שידורי משחק טרום-העונה ולבדוק מחדש את כל שיתופי הפעולה שלנו הנוגעים ל-NBA". גם העובדה שמוריי צייץ מספר התנצלויות על כך שפגע במעריצים הסיניים של הקבוצה, ובעלי הקבוצה טילמן פריטה צייץ התנצלות במהלכה הרחיק עצמו מדברי מוריי, לא סייעה.
מספר אוהדי NBA בסין - כפול מבארה"ב
משחקי ה-NBA נצפים בידי מיליונים רבים בסין, ונחשבים לשידורים אהובים במיוחד במדינה: לדברי הליגה, מספר האוהדים שלה בסין כפול מזה של אוהדיה בארה"ב. לליגה אף יש הסכם שידורים עם אחד משירותי הסטרימינג במדינה ששוויה 1.5 מיליארד דולרים. היוסטון רוקטס פופולריים במיוחד בסין, לאחר שבשנת 2002 החתימו את השחקן הסיני יאו מינג.
1/ I did not intend my tweet to cause any offense to Rockets fans and friends of mine in China. I was merely voicing one thought, based on one interpretation, of one complicated event. I have had a lot of opportunity since that tweet to hear and consider other perspectives.
— Daryl Morey (@dmorey) October 7, 2019
בעקבות זאת, ניסה נציב הליגה, אדם סילבר, לנסות לפייס במידת מה את הסינים – אולם מבלי לפגוע בחופש הביטוי של השחקנים, המנהלים והמאמנים בליגה. סילבר והליגה יצאו להגנת מוריי, אולם ניסו לשמור על עמדת הליגה עצמה ניטרלית בנושא. בהודעה רשמית של הליגה נכתב כי היא מבינה כי דבריו "פגעו עמוקות" במספר אוהדים בסין ודבריו "אינם מייצגים את הרוקטס או את ה-NBA".
LIVE: NBA Commissioner Adam Silver #NBAJapanGames Press Conference https://t.co/8rweMfr3AI
— NBA (@NBA) October 8, 2019
סילבר עצמו הבהיר במסיבת עיתונאים כי "אני לא חושב שזה חוסר עקביות להיות מחד רגיש לתחושות האוהדים, ומאידך לעמוד על העקרונות שלנו". עוד אמר: "ההשלכות הכלכליות כבר ניכרות. שוחחתי עם מינג, שמאוד כועס בעקבות האירוע. אבל אני חושב שאם זה המחיר של היצמדות לערכים שלנו, אנחנו עדיין מאמינים שזה חשוב".
אולם דבריו של סילבר גררו ביקורת מבית: מחוקקים דמוקרטיים ורפובליקניים כאחד תקפו את מה שהם תופסים כהתרפסות בפני האינטרסים הכלכליים של הליגה בסין. "אנחנו טובים יותר מזה: זכויות אדם לא צריכות להיות למכירה, וה-NBA לא צריכה לעזור לצנזורה הקומוניסטית של סין", צייץ הסנאטור הרפובליקני טד קרוז. הסנאטור הדמוקרטי בריאן שאץ הסתפק בציוץ קצר: "זו טעות שהליגה צריכה לתקן במהירות".