המתמחים לא מוותרים: לאחר שרופאים המתמחים בבית החולים "מאיר" בכפר סבא הכריזו על שביתת רעב, עזבו את המחלקות והתאספו במיון, הם מקבלים תמיכה מהרופאים הבכירים. המומחים הצטרפו אליהם והשאירו רק רופא אחד בכל מחלקה. בבית החולים מתכנסים כעת הרופאים הבכירים והמתמחים, להחליט על המשך צעדיהם.
ד"ר גבי הר"ן מתמחה בבית החולים "מאיר", סיפר לחדשות 2 באינטרנט: "כל הרופאים המתחמים עזבו את המחלקות. אנחנו נמצאים במיון בשביתת רעב. המיון סגור בפנינו לאחר שהתקבלה הוראה שלא לקבל רופאים".
ד"ר הר"ן הוסיף: "היתה ישיבה של הרופאים הבכירים והוחלט שהם יצטרפו למאבק - הם יהוו את חוד החנית של המאבק. הרופאים עזבו גם הם את המחלקות והשאירו רופא אחד במחלקה, כמו בנוהל חירום". ד"ר הר"ן הבהיר כי הם אינם עוברים על צווי המניעה אלא רק 'ירדו לפגישה במיון".
"שוללים מאיתנו זכות בסיסית"
במספר בתי חולים ברחבי הארץ, בהם שיבא בתל השומר, בילינסון בפתח תקווה ומאיר בכפר סבא, אשפזו עצמם מוקדם יותר עשרות מתמחים בחדרי המיון. לאחר שקיבלו איומים מהנהלות בתי החולים הם חזרו למחלקות.
ד"ר הר"ן סיפר כי "התעוררנו בבוקר למציאות חדשה שבה העבדות שבה אנו חיים היא חוקית בפני בית המשפט. זה לא חכמה להגיד שהמתמחה חי בעומס תמידי ולכן יעמוד בעומס נוסף. הבוקר אמרנו שנפנה למיון כי אנחנו חשים עייפות כרונית, וכך נזכה לטיפול רפואי".
"קיבלנו איומים ממנהל בית החולים מהר"י ישירות", אמר ד"ר הר"ן. "הם טוענים שזה צעד לא חוקי ודרשו שנחזור לעבודה. הצעד של מנהל בית החולים מאיר בתגובה היה לסגור את המיון מפני אשפוז של רופאים - וכך לשלול מאיתנו זכות בסיסית".
ד"ר הר"ן ציין: "אנחנו מקבלים כל הזמן איומים שאנו מבצעים פעולה בלתי חוקית ולכן פנינו לייעוץ. עד להכרעה משפטית אני וחברי החלטנו לפתוח בשביתת רעב. אם נתעלף ולא נוכל לקבל עזרה במיון נצטרך לפנות לרחמיו של מנהל בית החולים. מדובר בבית חולים מאיר וככל הנראה יצטרפו אלינו בשאר בתי החולים בקרוב".
"איום ההתפטרות ההמונית הוא קיים ותקף", הזהיר ד"ר הר"ן. "אנחנו עוצרים בשיניים את מי שמארגן זאת כי זה דבר שיפיל את מערכת הביראות, אנחנו רוצים להשתמש בזה כצעד אחרון. אנחנו מקווים שמשרד האוצר ובריאות ינקטו צעדים, ושרא הממשלה שתמך באטימות יחשוב על מה שהוא עושה - בריאות חשובה יותר מקוטג'".
עשרות מתמחים התאשפזו במיון
למרות צווי המניעה שהוצאו נגדם אמש, הצליחו המתמחים למצוא פתרון "יצירתי" להפסקת עבודתם השוטפת בבתי החולים. המתמחים עזבו את עבודתם, והגיעו לחדרי המיון עם תלונות בריאותיות שונות. מבית החולים תל השומר נמסר לחדשות 2 באינטרנט, כי עשרות מתמחים הגיעו לחדר המיון, וכי הם פונו למחלקות השונות לקבל טיפול מתאים לתלונתם.
פרופסור ארנון אפק, סגן מנהל בית החולים "שיבא" אמר לחדשות 2 באינטרנט בתגובה: "זה דור אחר, זה דור שכועס. הם הגיעו עם מועקה לבית החולים הבוקר ודיברנו עכשיו, אני שמח לבשר שהם החליטו לחזור למחלקות".
"צריך לכבד את בית המשפט וזה הבסיס להכל", מסביר אפק. "הם צריכים לפעול במסגרת הארגון המייצג שלהם. יש להם טענות צודקות, אבל שיעלו אותם דרך הארגון שלהם.
ד"ר יונה וייסבוך, מתמחה בבית החולים בילינסון ויו"ר עמותת מרש"ם, אמר כי הגעת מתמחים לחדרי המיון התרחשה בלמעלה משני שלישים מבתי החולים בארץ. לדבריו הם אשפזו עצמם וקיימו הדרכות דחופות במחלקות.
המתמחים: "נשקול צעדים נוספים"
בשעות הבוקר הרופאים המתמחים לדון במהלך התגובה שלהם להחלטת בית הדין לעבודה הלילה, להוציא צווי מניעה לרופאים השובתים. למרות ההוראה הם טוענים כי ימשיכו במחאתם: "נשקול צעדים נוספים במסגרת החוק, אנחנו נלחמים למען החולים". בהמשך היום ייפגשו נציגיהם עם נציגי ההסתדרות הרפואית, אשר מנהלת את המאבק הכללי מול משרד האוצר.
ד"ר וייסבוך, אמר מוקדם יותר לחדשות 2: "אנחנו מכנסים אסיפות מתמחים בהם נסביר את המשמעויות והאופציות שעומדות בפנינו. נשקול צעדים נוספים במסגרת החוק, אבל נכבד את החוק".
"ההזנחה הפושעת שמדוכאת מתחת לשטיח לא תבוא לפתרונה אם נתניהו יחליט לא להתערב", מדגיש וייסבוך. "צריך לקחת בחשבון שיש דברים שהציבור לא יודע. אנחנו כוח העבודה העיקרי ורואים בשטח כמה הרפואה היא נחותה, כי לא נותנים את המשאבים המינימלים. אנחנו לא נלחמים רק על השכר, אלא קודם כל זאת זעקת החולים ולכן יש לאשר תקנים נוספים".
וייסבוך מציין כי המתמחים לא מכוונים למרוד ולפעול נגד ההסתדרות הרפואית: "אנחנו לעולם לא אמרנו שההסתדרות לא מייצגת אותנו. אנו מהווים את רוח המרד שהתפרצה באופן ספונטני וזה מהתסכול. שלושה חודשים עוברים וזה הזנחה של שנים שלא מטופלת ולא ניתן להסתיר אותה".
נשיאת בית הדין הארצי לעבודה השופטת נילי ארד הורתה אמש להוציא צווי מניעה לרופאים השובתים. השופטת קבעה כי פעולותיהם ביומיים האחרונים, מחוץ למסגרת ההסתדרות הרפואית, נחשבות לשביתה בלתי חוקית. בתוך כך, גם האחיות בבית החולים תל השומר יחריפו הבוקר את העיצומים ויעזבו ב-9:00 את 6 המחלקות הפנימיות, זאת במחאה על מה שהן מכנות "אי העמידה במתן התקנים".
"קורה שיש התפרצויות ספונטניות"
ההסתדרות הרפואית נענתה אמש לבקשה של ארד להקפיא את עיצומי הרופאים עד יום ראשון הקרוב ולחדש את המו"מ עם משרד האוצר, שהתפוצץ בלילה של יום ג' בעקבות מחאת המתמחים ומנהלי בתי החולים כנגד ההסכמות שגובשו.
צווי המניעה מגיעים לאור היומיים האחרונים שבהם נטשו את המחלקות בבתי החולים ללא אישור מההסתדרות הרפואית ותוך גיבוי מצד חלק ממנהלי בתי החולים, בראשם איכילוב, שיבא ורמב"ם. "אנו נענים לבקשה זו מתוך ראיית חשיבות רבה ביותר למגעים שיקיימו הצדדים בינם ובין עצמם ומקווים שהצדדים יגיעו להבנה, וככל הניתן להסכמה בדרכי שלום", כך מסרה ההסתדרות הרפואית. אם לא תושג הסכמה עד יום ראשון, יתקיים דיון נוסף בביה"ד הארצי לעבודה.
ההסתדרות הרפואית הודיעה שהיא מסכימה לקחת על עצמה את משימת הרגעת השטח - זאת כדי למנוע הוצאת צווי מניעה למתמחים. ההסתדרות הרפואית ביקשה מבית הדין להמתין ולא להוציא צווים, והתחייבה להסביר להם את משמעות הפעולות הנעשות על ידם. עו"ד אורנה לין, המייצגת את ההסתדרות הרפואית, אמרה לשופטת ארד: "בסכסוכים קשים קורה שיש התפרצויות ספונטניות. נקדיש את מחר לטפל בעניין הזה".