עפרה שטראוס, בעלת השליטה בקבוצת שטראוס שוברת היום שתיקה ומגיבה לראשונה לחרם הקוטג' והסערה הציבורית של הימים האחרונים. שטראוס נאמה במפתיע בפורום קיסריה, והתייחסה לביקורת הציבורית החריפה שהופנתה כלפי המחלבות בדבר התייקרות מוצרי החלב מאז הוסר הפיקוח הממשלתי.
"אני שמחה שניתנת לי ההזדמנות להגיב", אמרה שטראוס בתחילת דבריה. "אני לא מחייכת היום. אני חייבת להתייחס לסערה שמתרחשת בחוץ. אני נהנית להיות יו"ר שטראוס ואני מרגישה נוח בפורום הזה. הנושא של יוקר מחירי המזון מכה. שיח כל כך מבקר וכל כך כועס זה הרבה מעבר לקוטג'".
"יש כאן משהו מערכתי לא בסדר. זה הרבה מעבר לקוטג' שלי או לקפה שלנו. זה ברור שזה לא רק קשור למדינת ישראל אלא קשור לעליית חומרי הגלם בעולם, אבל כשזה נוגע לאוכל - זה נוגע לכל אחד ואחת במדינת ישראל. אנשים שם בחוץ לא מחפשים ניתוחים ופרשנויות; יש כאן קריאה לפתרון - ועכשיו!".
"יש רגעים של הקשבה שאולי נראים כהיעלמות, אבל יש כזו עוצמה של הקולות שם בחוץ שכדאי לעצור רגע ולחשוב על מה ששמעתי, איך ייראה המוצר מחר בבוקר, מה זה מחיר סביר, לאיפה אני מביאה אותו", אמרה שטראוס. "אני לפחות הרגשתי שזה לא זה. אני כבר שנים לא מנהלת דיאלוג או שיחה - לא עם הממשלה ולא עם אף אחד - לגבי איך אנחנו מנהלים את העסקים שלנו".
"כן, אנחנו תעשיית המזון של מדינת ישראל ושטראוס משפיעה על איך שנראית התעשייה הזו. אני חושבת שהפתרון לשאלת יוקר המחיה הוא כזה שכולנו צריכים לשבת מסביב לשולחן ולמצוא אותו. שמעתי שיש פתרונות של יבוא, הכנסת פיקוח ועוד. אנחנו כבר תחרותיים ומתחרים - אבל טעינו, זו עובדה. לכל אלה ששאלו איפה אנחנו - אז הנה אנחנו כאן. כל פתרון שלא יימצא לכאב שנמצא שם בחוץ - אנחנו נהיה חלק מהפתרון הזה. שמעתי את הביקורת, זה כואב וזה לא פשוט".
נתניהו הורה לשרים לבחון ייבוא מוצרי חלב מחו"ל
במקביל, ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה לבחון את פתיחת שוק המזון לייבוא מוצרי חלב - זאת בעקבות חרם הקוטג' והסערה הציבורית של הימים האחרונים.
בפתח ישיבת סיעת הליכוד בכנסת היום, אמר נתניהו: "היום הונחה בפניי טבלה המשווה את מחירי המוצרים ביחס למדד - מה עלה ומה ירד. מה שרואים בצורה ברורה זה שהמוצרים שהיו חשופים לתחרות של יבוא ירדו מתחת למדד, ומה שלא היה חשוף לתחרות של ייבוא - עלה. כמעט בראש הרשימה עומדים מוצרי החלב".
"ביקשתי מהשרים האחראים - שר האוצר, שרת החקלאות ושר התמ"ת - לבדוק אפשרות של פתיחת שוק החלב לתחרות", אמר ראש הממשלה. "עד סוף השבוע הם יגישו את המלצותיהם. ייתכן שזו הדרך להקל על המצוקה".
כבר בשבוע שעבר הכריז שר האוצר יובל שטייניץ כי משרד האוצר בוחן ייבוא מקביל של מוצרי חלב מחו"ל. נגיד בנק ישראל סטנלי פישר התייחס לכך גם כן בנאומו היום בפורום קיסריה, ואמר כי ברגע שסוגרים את המשק בפני ייבוא מחו"ל - מגבילים את התחרות.
חרם פייסבוק בשבוע - עכשיו על הלחם הפרוס
לחם פרוס. הקורבן הבא | צילום: גלובסלא על הקוטג' לבדו: לאחר השקת חרם הקוטג' בפייסבוק שהביאה לצניחה של 35% במכירות הקוטג' ברשתות, קבוצה בפייסבוק שקמה לפני כשבועיים קוראת כעת להחרים שלל מוצרי מזון אחרים.
בקבוצה יותר מ-2,600 חברים עד כה (לחצו כאן להצטרף לקבוצה). מארגני החרם הינם פעילים חברתיים מוכרים כגון ג'קי אדרי, יו"ר המועצה החברתית לביטחון ישראל, ואלי סתוי, יו"ר פורום מזון ומכולת. הם מתייחסים ישירות לבדיקות "גלובס" על יוקר מחירי המזון בישראל וקוראים לצרכנים להרחיב את החרם.
"ממשלת ישראל מטילה מיסים על עם ישראל והיא מחייכת; הכיס שלנו בוכה וקרטל המזון שודד לנו את המעט שנשאר לנו לקיום כאזרחים במדינה", כתבו חברי הקבוצה בפייסבוק. הם קוראים לצרכנים "לגלות אחריות חברתית ולהשתתף בפרויקט 'קונים פחות, שוברים מחיר' - בשם כולנו, למען כולנו".
המארגנים מבטיחים להשיק חרם חדש על מוצר שונה מדי שבוע, כאשר בכל מוצ"ש יפורסם המוצר שיוחרם. הם גם מזהירים ש"בעלי ההון יפתחו במסע תקשורתי - אל תאמינו להם. אם הפרויקט יצליח, בעלי ההון והיצרנים יודיעו על פיטורי עובדים עקב ירידה במכירות, מי שיפעל בדרך הזאת נטיל עליו חרם גורף".