ריצ'רד דראו מביט היום על קו הרקיע של מנהטן ומתפלא, באיזו מהירות הדברים משתנים: "אני ממש מופתע מהמהירות בה המגדלים האלה נבנים, אני מקווה שהם לא יהפכו לעוד מטרות".
דראו בן ה-64, צלם ותיק של סוכנות הידיעות AP, הופיע בדרום מנהטן עם כובע בייסבול ומשקפיים רחבים, במקום שבו קלט את אחת התמונות שהפכו לסמל מפיגוע הטרור האדיר ששינה את העולם.
זו הפעם הראשונה שהוא חוזר לאזור בו הוא עמד ב-11 בספטמבר 2001, לפני כמעט 10 שנים. ריצ'רד מספר שהוא ראה, מבעד לעדשת הניקון DCS-620 שלו, עשרות אנשים נהרגים באותו היום. היום הוא זוכר את "11/9" לפי הפריימים. שני המגדלים בערו "כמו שני זיקוקי עשן גדולים", אז הוא החל לצלם, כשהוא מתרכז בקומות הגבוהות. "לא עבר זמן רב והבנתי שהאנשים, שחלק מהאנשים שלכודים בפנים, מעדיפים לקפוץ למותם ולא להמתין ללהבות". לפי ההערכות, 200 מהאנשים שנלכדו במגדלי התאומים קפצו למותם.
"הנה אחד, הנה עוד אחד", הוא נזכר באירועים ההם, "פשוט התחלתי לצלם אנשים נופלים". המפורסם באנשים האלה נודע בשם "האיש הנופל": איש לא יודע מי הוא אותו האיש בתמונה המצמררת. רבים טוענים שזהו ג'ונתן ברילב, מהנדס סאונד שעבד במסעדה שנמצאת בקומה העליונה של המגדל הצפוני. דראו קלט אותו ב-12 תמונות שונות. באחת מהן, המפורסמת ביותר, הוא נראה צונח בתנוחה אנכית למגדל.
לא אוהב להגיע לאתר בו עמדו התאומים
התמונה זכתה בפרס העיתונות העולמית, הייתה הנושא המרכזי בסרט דוקומנטרי שצולם ב-2006 והופיעה בעשרות אלפי עיתונים ברחבי העולם בימים לאחר האסון. התמונה גם הציתה ויכוח עירני בתקשורת העולמית, סביב השאלה האם יש לחשוף את הציבור הרחב לתמונות מסוג זה.
"אני חושב שזו תמונה די שלווה", אומר דראו. "האיש הנופל" שונה לחלוטין מתמונה אחרת שהפכה לסמל למלחמת וייטנאם, התמונה מ-1972 בה נראית ילדה בת תשע אחרי הפגזת נפלאם של הכוחות האמריקנים, או תמונה אחרת של דראו, בה נראה בובי קנדי מדמם למוות.
דראו אומר שהוא לא מגיע לאף אחד מטקסי הזיכרון שנערכים לאירועי 11 בספטמבר. הוא לא מתכוון להגיע גם השנה: "אני לא צריך להיות כאן כדי לזכור מה קרה לי, אני מתעד את ההסטוריה בכל יום מחדש. כל מה שאני עושה, זה יכול להיות דומיניק שטראוס-קאהן בבית המשפט, זה יכול להיות מרכז הסחר העולמי, אימון בייסבול - זה הכל חלק מההסטוריה, זה לא משנה עד כמה זה גדול או קטן".
"למרות זאת", הוא מספר, "יש לי התרעה למייל בכל פעם שמופיע רצף המילים 'איש נופל'". ברוב המקרים לא מדובר בתמונה הזו, אך בימים האחרונים, לקראת אירועי העשור, פתאום העולם התעורר מחדש לתמונה הזו. "זה מאוד מסקרן אותי לראות איך אנשים מגיבים לתמונה הזו", הוא אומר. "איך הם מפרשים אותה".
בנוגע ל"איש הנופל", אומר דראו לכתב Yahoo news: "גם אם אנשים לא רוצים לראות את התמונה שלי, האיש הזה עדיין נפל מהבניין".
רוצים לקבל עדכונים נוספים מרחבי העולם? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק