סוגיית הנסיגה הישראלית לקווי 1967, שהועלתה בנאומו של הנשיא אובמה, היא אחת הסוגיות המהותיות, העומדות בלב הסכסוך הישראלי-פלסטיני. מדובר בדרישה חוזרת ונשנית של הצד הפלסטיני במסגרת המשא ומתן, וכן תנאי בסיסי בכל המסמכים הרשמיים של המוסדות הבינערביים, המדברים על פתרון הסוגיה הפלסטינית. למעשה, כל מדינות ערב התומכות בסיום הסכסוך בין הצדדים, מכריזות כי הדבר חייב להיעשות על בסיס נסיגה ישראלית לגבולות 1967 - דרישה שעלתה לאורך השנים גם במהלך המשא ומתן בין ישראל לסוריה.
כיצד שולטת ישראל בשטחים שמעבר לקו?
קווי 67' הם הכינוי לקווי שביתת הנשק שנקבעו בהסכמים של ישראל ושכנותיה בתום מלחמת העצמות בשנת 1949. מדובר בגבול מנהלי, שהשטחים הנמצאים מעבר לגבול מנוהלים על ידי ישראל באמצעות ממשל צבאי או תחת הסכמים שהושגו לאורך השנים עם הרשות הפלסטינית, המעניקים לה סמכויות שלטון בשטח. שליטתה של ישראל בשטחים מעבר לקו הירוק מתבטאת באספקת שירותי חשמל, מים, טלפון ותמיכה כלכלית המתבטאת בסיוע כספי חודשי.
כיצד נראית החלוקה בשטח?
תוואי קווי 67' אינו כולל את רמת הגולן, לרבות חלקה המזרחי של הכנרת, אינו כולל את שטחי יהודה ושומרון וכן את שטחי רצועת עזה. לאורך השנים, במהלך המשא ומתן בין ישראל לפלסטינים, עלו מספר פשרות בין הצדדים, שכללו את סיפוחם של שטחים כאלה ואחרים, שהיו צמודים מאוד לקווי שביתת הנשק.
ומה עם ירושלים?
באשר למעמדה של ירושלים - הרי שלאחר כיבושה במלחמת ששת הימים, נחקק בשנת 1981 בכנסת חוק יסוד "ירושלים בירת ישראל", המגדיר את העיר כבירתה השלמה והמאוחדת של ישראל. בחלוף השנים טענו מדינות רבות, ובהן מדינות ערב, כי סיפוח השכונות במזרח ירושלים הופך אותן למעשה לשטח כבוש וכי הבנייה בחלקה המזרחי של העיר הוא בגדר "התנחלויות". עד היום טוענים הפלסטינים כי ירושלים המזרחית תהיה בירת המדינה הפלסטינית כשזו תוקם רשמית.
על מה הוסכם בהסכמי אוסלו?
עם זאת, עד היום לא נמצאה פשרה בין מנהיגי ישראל והרשות הפלסטינית בעניין מתכונת הנסיגה הישראלית מהשטחים. בהסכם אוסלו חולקו שטחי הרשות הפלסטינית לשלושה אזורי חלוקה - ולראשונה ניתנה לפלסטינים שליטה מלאה בפועל בשטחים: שטחי A היו תחת שליטה פלסטינית מלאה, שטחי B תחת שליטה אזרחית פלסטינית ושליטה ביטחונית ישראלית ושטחי C, הנמצאים תחת שליטה מנהלית וצבאית מלאה של צה"ל.
מה מציע העולם הערבי בתמורה לנסיגה?
במסגרת "היוזמה הערבית" שגובשה בשנים האחרונות על ידי מספר מדינות ערב ובראשן סעודיה, גובשה פשרה לפיה ישראל תיסוג לקווי 1967, ובתמורה יחלו מדינות ערב בהליך הדרגתי של נירמול יחסים עם ישראל. "היוזמה הערבית" שולבה במספר יוזמות שלום בינלאומיות, אך לאורך השנים הציגו הפלסטינים וישראל שורה של הסתייגויות ממנה.