ב-9 החודשים הראשונים של המלחמה נרשמה ירידה ניכרת במספר העבירות שנחקרו במשטרה, כך לפי נתוני המשטרה שפורסמו בימים האחרונים. לפי ניתוח N12, הירידה במספר העבירות שנחקרו מאז 7 באוקטובר התרחשה בכל קטגוריות הפשיעה המרכזיות, וכמעט בכל המחוזות בישראל.
מספר העבירות שנחקרו במשטרה עשוי להיות אינדיקציה חזקה למצב הפשיעה, שכן מדובר בשלב התחלתי של עבודת המשטרה שמגיע לאחר קבלת התלונה. מנגד, ייתכן שהירידה בעבירות שנחקרו נובעת מהיעדר דיווח על פשעים שבוצעו ופעילות יזומה פחותה של המשטרה. כמו כן, פתיחת החקירה בנושא מסוים עשויה להיות נתונה למדיניות המשטרה, ומספר חקירות יכולות להיפתח באותו התיק ולגבי אותו המקרה, מה שעלול להחליש את המתאם בין הנתונים ובין מצב הפשיעה בפועל.
"הסיבה לירידה במספר העבירות שנחקרו נתונה לכל מיני פרשנויות - פרשנות אחת היא שיש ירידה בפשיעה, פרשנות אחרת היא שיש ירידה באמון הציבור במשטרה שמובילה לכך שאזרחים לא מתלוננים על פשעים למשטרה, ופרשנות שלישית היא שיש ירידה בהיקף היוזמות המשטרתיות שבגללה חושפים פחות עבירות", מסביר עורך הדין קובי סודרי.
בין אוקטובר 2023 ליוני 2024, 9 החודשים הראשונים של המלחמה, נחקרו במשטרה 95,102 עבירות - ירידה של 12% לעומת 9 החודשים שלפני כן (107,736) ונתון נמוך גם בהשוואה לתקופות קודמות. ירידה דומה נרשמה גם במספר החקירות של עבירות נגד גוף ואדם (5%), עבירות רכוש (21%) ומין (8%).
הנתונים מצביעים על ירידה חדה במספר העבירות שנחקרו ב-3 החודשים הראשונים של המלחמה, ועלייה קלה במספר העבירות שנחקרו ב-2024, אם כי שיעור העבירות שנחקרו נשאר נמוך יחסית. המגמה הזו נכונה גם עבור עבירות מין ועבירות רכוש, ובעבירות נגד גוף ואדם (שהן עבירות חמורות, כגון רצח, הריגה ותקיפה) נרשמה ירידה חדה ב-3 החודשים הראשונים של המלחמה ולאחר מכן עלייה חדה בשנתון השני של 2024, שבו נחקר מספר דומה של עבירות לזה שנחקר בשנה שלפני המלחמה.
"לגבי הירידה מתחילת המלחמה - בשלושת החודשים הראשונים של המלחמה כל המדינה הייתה בהלם מוחלט, וזה משליך גם על עבריינים, שהיו המומים מהמצב הזה", מסביר סודרי, ומוסיף: "יותר אנשים היו בבתים ולכן קשה יותר לבצע עבירות מסוימות, המשטרה הייתה עסוקה בפעילויות בעלות אופי צבאי ולא משטרתי, ולא היה מי שיחקור תלונות. זה שילוב".
עבירות רכוש: בשנתיים שלפני פרוץ המלחמה נרשמה עלייה הדרגתית במספר העבירות שנחקרו, שהגיעה לשיאה ב-3 החודשים שלפני המלחמה - בהם נחקרו 38,676 עבירות רכוש. עם פרוץ המלחמה נרשמה צניחה של 28% במספר העבירות, ובחצי השנה הראשונה של 2024 נרשמה עלייה הדרגתית, אך מספר העבירות שנחקרו נותר נמוך משמעותית מלפני המלחמה, וברבעון השני של 2024 נחקרו 31,680 עבירות.
עבירות נגד אדם: עבירות נגד אדם הן עבירות חמורות שכוללות בין היתר רצח והריגה. מסוף שנת 2019 ועד פרוץ המלחמה נרשמה עלייה הדרגתית במספר העבירות נגד אדם שנחקרו, וב-3 חודשים הראשונים של המלחמה מגמה זו הגיעה לשיאה - 432 עבירות נחקרו בין אוקטובר לדצמבר 2023, לעומת 327 עבירות שנחקרו ב-3 החודשים שלפני כן. בחצי השנה הראשונה של 2024 נרשמה ירידה במספר העבירות שנחקרו, אך הוא עדיין גבוה יחסית.
עבירות מין: גם בעבירות מין נרשמה מגמה דומה של ירידה של 14% בין שלושת החודשים הראשונים של המלחמה לשלושת החודשים שלפניה. עם תחילת 2024 נרשמה עלייה במספר העבירות שנחקרו בגין עבירות אלו.
מה המחוז שבו נחקרו הכי הרבה עבירות?
במחוז הדרום של המשטרה נחקרו הכי הרבה עבירות לאורך 5 השנים האחרונות ביחס לאוכלוסיית המחוז, כך לפי ניתוח N12 לנתוני המשטרה. בדרום נחקרו 13.7 עבירות לאלף תושבים מדי רבעון, במחוז יהודה ושומרון נחקרו בממוצע 12.7 עבירות, במחוז תל אביב 11.5, במחוז החוף 10.4, במחוז הצפון 9.5, במחוז המרכז 8.9 ובמחוז ירושלים נחקרו בממוצע 8.7 עבירות לאלף תושבים, פחות מבכל מחוז אחר. עם זאת, לטענת עו"ד סודרי שיעור הדיווח על פשיעה עשוי להשתנות בין המחוזות השונים ולהשפיע על נתוני החקירות.
בכל המחוזות מלבד מחוז יהודה ושומרון ניתן לראות ירידה במספר העבירות שנחקרו מאז פרוץ המלחמה, ומלבד מחוז ירושלים ויהודה ושומרון, בכל המחוזות יש עלייה קלה ב-2024 שמגיעה לאחר ירידה חדה בסוף 2023. במחוז יהודה ושומרון יש אוכלוסייה קטנה מבשאר המחוזות, ונתוני החקירות בו תנודתיים מאוד.