רצח רודף רצח: תושבת עפולה בת ה-48 שנמצאה ללא רוח חיים בביתה היום (שני) ועל גופה סימני אלימות היא האישה ה-17 שנרצחה מאז פרוץ המלחמה. רק לפני יומיים נרצחה אודיה גבאי בת ה-33 מחוץ למועדון בחיפה, ובין אוקטובר 2023 למרץ השנה נרשמה עלייה של כ-75% לעומת התקופה המקבילה בשנה שעברה. בזמן שממדי האלימות כלפי נשים מזנקים, במשרד לביטחון לאומי החליטו שלא לחדש את ההתקשרות עם אחת העמותות המרכזיות שפועלות בתחום, פורום מיכל סלה.
בשנת 2023 נרצחו 29 נשים, 20% יותר מב-2022, וגם 2024 ממשיכה את מגמת העלייה המסוכנת. בכל שבוע נרצחות בממוצע 2 נשים במעשי אלימות בתוך המשפחה. "יש עלייה דרמטית ברצח נשים בהשוואה לשנה שעברה - אי אפשר להישאר אדישות למצב שהולך ומחמיר", אמרה טל הוכמן, המשנה למנכ"לית בשדולת הנשים, בעקבות מעשי הרצח השבוע. "מראשית המלחמה אנחנו מתריעות שוב ושוב, לא רק שהאלימות כלפי נשים אינה עומדת מלכת בזמן מלחמה וחירום, היא אף מתגברת".
לילי בן עמי, מייסדת ומנכ"לית פורום מיכל סלה, הוסיפה: "מאז 7 באוקטובר אנחנו רואות עלייה חדה מאוד של אלימות כלפי נשים. תקופת המלחמה הכואבת הביאה לעליית סטרס מאוד קשה בכל הבתים - ובבתים אלימים זה הביא לעליית מדרגה של האלימות. זו עוד השלכה ישירה של המלחמה. ודווקא עכשיו המשרד לביטחון לאומי מקצץ בתוכנית מוצלחת ושיש אליה ביקוש".
"המלחמה הציבה בפנינו אתגרים חדשים - החלוקה של נשקים מאז המלחמה מציבה איום נוסף על נשים. יש לנו בחוץ חזית מאוד קשה, אבל יש ילדים ונשים שעבורם הבית הוא חזית - ואסור לנו שהחזית הזאת תעבור מתחת לרדאר. יש פה סיר לחץ מבעבע", אמרה בן עמי.
מעשי הרצח אינם עומדים לבדם. לפי נתוני הלמ"ס, כ-83 אלף נשים בשנה חוות אלימות או איומים באלימות. רק רבע מאותן נשים מדווחות על האלימות שהן חוות לרשויות, כך לפי שדולת הנשים בישראל. מנתוני ארגון התצפית הישראלית על רצח נשים עולה שברוב מעשי הרצח של נשים על רקע מגדר החשוד העיקרי הוא בן הזוג, ושחצי מהנרצחות הן יהודיות, לעומת 41% מהמגזר הערבי.
האלימות כלפי נשים משתוללת - אך תקצוב העמותה ייפסק
בצל העלייה באלימות כלפי נשים, במשרד לביטחון לאומי החליטו שלא לחדש את ההתקשרות עם עמותת פורום מיכל סלה, שהוקמה בעקבות הרצח של מיכל סלה בידי בן זוגה ומטרתה להגן על נשים מפני אלימות. לפי נתוני העמותה, היא מספקת הגנה ל-294 נשים מאוימות ו-994 ילדות וילדים מפני בני זוג אלימים, וב-14 מקרים מנעה סכנת חיים במקרי אמת שהתממשו. מאז תחילת המלחמה, דיווחה העמותה על עלייה של 20% בהיקף הבקשות להגנה.
אף שבעמותה טוענים שהיעדים של התוכניות הושגו, ושבמדינה הביעו שביעות רצון מהעמותה, במשרד לביטחון לאומי החליטו במפתיע שלא לחדש את ההתקשרות איתה, ובכך למעשה להפסיק לה את המימון הממשלתי. השר לביטחון לאומי בן גביר טען ש"הסתבר לי שהן רוצות את הכסף לא לחלוקה לנשים אלא לחלוקה לכיס של העמותה", וגם חברת הכנסת סון הר-מלך טענה שהתנהלות העמותה הייתה "מושחתת ולא חוקית". בן גביר וסון הר-מלך לא סיפקו הסברים או ראיות להתנהלות כזאת.
עכשיו מהדיון בכנסת.
— Michal Sela Forum (@MichalSelaForum) March 5, 2024
הפיצוץ בדיון.@limor_sonhrmelh @tzvikafoghel@MOPSISRAEL@oded_forer@KElharrar@Meravbenari@naorshiri@LiliBenAmi@SharonNir11 pic.twitter.com/1zzLzUWKDk
בשיחה עם N12, מנכ"לית העמותה, לילי בן עמי, הדפה את הטענות: "סון הר-מלך מטעה את הציבור, הנתונים של העמותה שקופים ונמצאים במשרד המשפטים. לעמותה יש ניהול תקין והיא עומדת בכל הסטנדרטים הכי מחמירים של מדינת ישראל. אחת מהטענות שלה היו שהמחקר של העמותה לא טוב. זו טענת חסרת ביסוס - את המחקר עשה המדען הראשי של המשרד לביטחון לאומי והוא זה שניהל את המחקרים המלווים של התוכניות, והתוצאות שלהן היו טובות".
בן עמי מספרת שהייתה "המומה" מכך שהמשרד לביטחון לאומי החליט שלא לחדש את ההתקשרות עם העמותה, אף שהפגין שביעות רצון מפעילותה ואף הביע נכונות במשך חודשים ארוכים להאריך את שיתוף הפעולה: "הדרג המקצועי של המשרד לביטחון לאומי היה איתנו בקשר מאוגוסט כל הזמן כי הם רצו להמשיך את ההתקשרות לתקופה נוספת - עד שלפני כשבועיים קיבלנו הודעה דרך התקשורת שהמשרד מפסיק את המימון של התוכנית".
"הייתי המומה - אלה מסרים הפוכים מהמסרים שקיבלנו עד אז מהמשרד", מוסיפי בן עמי. "כל התקופה הוסבר לי שזה מתעכב מסיבות בירוקרטיות. אין שום סיבה עניינית לעצור את התוכניות. אני לא יודעת מה הסיבה להחלטה הזאת".
מאחר שהמשרד לביטחון לאומי מסרב לחדש את ההתקשרות, נכון לעכשיו העמותה מתנהלת בזכות כספי תרומות. בן עמי סיפרה ל-N12 ששר הרווחה יעקב מרגי ביקש שהתוכניות של העמותה יעברו למשרד שלו, והוא יספק להן את התקצוב.
מלשכת השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר נמסר בתגובה: "לצערנו, פורום מיכל סלה מקדם קמפיין אינטרסנטי ציני, ורצוף שקרים, כנגד המשרד לביטחון לאומי. מי שמבקשות לקחת כסף מהקופה הציבורית לצורכי משכורת או יח"צ לא יזכו לסיוע המשרד.
"השר לביטחון לאומי ביקש להכפיל את התקציב לפרויקטים משותפים עם העמותה, עד שהדרג המקצועי נחשף לתוכנית העבודה של העמותה, שניסתה לגלגל על המשרד תשלומים מנופחים בהיקפים גבוהים הנוגעים לעמותה ולעובדיה, במקום להגנה על נשים.
"בעוד אחוז הגידול בנשים במסגרת הפיילוט גדל ב-67% בתוכנית שהוגשה, חבילת ההגנה לנשים הוזלה, כשבמקביל - זינקו לפתע ב-650% הוצאות עלות ראיית חשבון, וכנ"ל הוצאות נוספות עובדים, פרסומים ועוד, שזינקו בין 150% ל-600%, לרבות שכירות, תפעול וציוד משרדי.
"במסגרת הפיילוט שביצע המשרד עם פורום מיכל סלה, לא עמדה העמותה בתנאים. כך למשל, העמותה התחייבה להקצאת 20 כלבי הגנה לנשים, אולם בפועל סיפקה 6 כלבים בלבד. ליקוי חמור נוסף הינו, כי באופן מצער דלף שמה של אשה טעונת הגנה, כאשר העמותה לא זו בלבד שנמנעה מדיווח, אלא אף הסתירה את האירוע החמור. העמותה נמנעה גם משליחת דוחות עבודה וחשבוניות כמחויב, באופן בלתי תקין לחלוטין.
"באשר ל'מחקר' שהעניק כביכול ניקוד גבוה לפעילות העמותה, מדובר בשאלוני שביעות רצון, שטופלו והועברו למשרד על ידי העמותה בעצמה. חשוב לציין, כי התקציב הנ"ל לא בוטל, אלא הוחלט על מימושו באמצעות קול קורא שיאפשר לכלל ארגוני הנשים להתמודד עליו, דבר אותו מנסים בפורום מיכל סלע למנוע, כדי לקבל תקציב בפטור ממכרז, לעמותה בעלת התנהלות לקויה.
"למותר לציין כי המשרד לביטחון לאומי רואה חשיבות עצומה בקידום מיזמים שתכליתם הגנה על נשים, משקיע כ-100 מליון שקל בשנה בפרויקטים שונים להגנה על נשים וימשיך לפעול למימוש יעד זה. קמפיין העמותה לא ירפה את ידי המשרד שפועל לפרסם קול קורא לבחינת חלופות נוספות במטרה לפעול עם עמותות או גופים שיפעלו למימוש התקציב למען נשים טעונות הגנה ולא להתעשרותם.
"טוב תעשה העמותה לו תשקיע את מרצה ומשאביה לטיפול בנשים טעונות הגנה, כפי שפועלת, לכאורה, להשגת התקשרות ללא מכרז".
מח"כ סון הר-מלך טרם נמסרה תגובה.