חיסולו של ראש הלשכה המדינית של חמאס איסמאעיל הנייה בלב איראן, שיוחס לישראל לפי דיווחים זרים, לצד החיסולים של מוחמד דף ופואד שוכר, הדגים פעם נוספת את היכולת של מערכת הביטחון הישראלית לשלוח את ידה הארוכה ולפגוע באויביה גם במרחק קילומטרים רבים משטח הארץ. הפעולה מצטרפת לשורה ארוכה של חיסולים שביצעה ישראל ברחבי העולם לאורך עשרות שנים, ממבצעי הפיגוע באולימפיאדת מינכן, דרך מנהיג חיזבאללה ועד מייסד חמאס.

המדיניות של ישראל לבצע חיסולים ברחבי העולם פרצה בעקבות טבח הספורטאים באולימפיאדת מינכן ב-1972. בהוראת הממשלה פתח המוסד במבצע "זעם האל" לחסל את ראשי ארגון ספטמבר השחור שהיה אחראי לטבח, וחיסל בעשור שלאחר מכן מחבלים בכירים רבים ברחבי אירופה והמזרח התיכון, כולל בפריז, ברומא ובבריסל. 

המאמצים של ישראל לחסל את מחוללי הטרור הבכירים נמשכו גם בעשורים שלאחר מכן. לפי דיווחים זרים, ב-1988 חוסל ראש הזרוע הצבאית של אש"ף בפשיטה נועזת בתוניס, ובשנות ה-90 חוסלו פעילי טרור בולטים בבלגיה ובמלטה. בתחילת שנות ה-2000 החלו כוחות הביטחון גל נוסף של סיכולים ממוקדים נגד ראשי ארגוני טרור פלסטיניים, בעיקר בעזה וביהודה ושומרון. 

המבנה בו חוסל איסמאעיל הנייה (צילום: AP)
הנייה, הצטרף לשורה ארוכה של מנהיגי טרור שחוסלו | צילום: AP

מבצע "זעם האל" - החיסולים אחרי הטבח במינכן

  •  ואאיל עאדל זעיתיר - זועייתר היה מראשי ארגון הטרור ספטמבר השחור באירופה, והיה אחראי לפיגועים משטח היבשת. הוא נחשב לאינטלקטואל ועסק בתרגום שירים וספרים. הוא חוסל ב-1972 בידי שני גברים שירו בו 12 כדורים באמצעות אקדח בזמן שיצא מדירה ברומא וצעד לעבר ביתו. החיסול יוחס לישראל בתקשורת הזרה.
  • מחמוד המשארי - מספר 2 בארגון הטרור ספטמבר השחור ונציגה הרשמי של אש"ף בצרפת חוסל בפריז ב-1972 לאחר פיצוץ מטען בחדרו. לפני מותו הוא האשים את המוסד בהתנקשות בחייו, ואמר ש"איש מלבדם לא יכול היה לעשות זאת".
  • חוסין עבד אל-ח'יר - אל-ח'יר שימש כמקשר בין ארגון ספטמבר השחור ובין ברית המועצות, והוא חוסל ב-1973 בעקבות פיצוץ מטען שהוצמד למיטתו במלון בבירת קפריסין ניקוסיה.
  • סעיד מוקאסי - ממקום מושבו באירופה, מוקאסי היה בכיר בארגון ספטמבר השחור, והוא נהרג בפיצוץ בחדרו במלון באתונה ב-1973.
    המסוק בו הועברו הישראלים, רגע לפני הרצח (צילום: AP, חדשות 12)
    הפיגוע באולימפיאדת מינכן שבעקבותיו החלה ישראל בגל חיסולים | צילום: AP, חדשות 12

מתוניס ועד בלגיה: ישראל המשיכה לגבות מחיר מראשי ארגוני הטרור

  • אבו ג'יהאד - חליל אל-וזיר, הידוע בכינויו אבו-ג'יהאד, היה ממייסדי פת"ח, סגנו של ערפאת וראש הזרוע הצבאית של אש"ף. הוא חוסל במבצע נועז במיוחד ב-1988 בתוניס, יותר מ-2,000 קילומטר משטח ישראל. לפי הדיווחים, כוח של השייטת הובילו את לוחמי סיירת מטכ"ל אל חוף תוניסיה, שם חברו הלוחמים לסוכני המוסד. הכוח, שחלקו היה מחופש לנשים, פשט על הווילה של אבו-ג'יהאד, וחיסל אותו ואת מאבטחיו ביריות מטווח קצר. 
  • ג'ראלד בול - בול היה מהנדס קנדי, שסייע בבניית תותחים עבור שליט עיראק סדאם חוסין, שרצה להשתמש בהם כדי לפגוע בישראל, ושקד על בניית "תותח-על". לפי דיווחים זרים, בול הוזהר להפסיק לעבוד עם עיראק, אך משלא הקשיב לאזהרות הוא חוסל ביריות מטווח קצר ב-1990 בבריסל, בפעולה שיוחסה למוסד. 
  • עבאס מוסאווי - מוסוואי מונה למנהיג חיזבאללה ב-1991, והבטיח ש"ימחה כל זכר לישראל". הוא חוסל באמצעות מטוסי קרב בזמן שנסע בשיירה בדרום לבנון ב-1992. בתגובה לחיסולו, חיזבאללה הוציא לפועל פיגועים שגבו את חייהם של עשרות יהודים. מנהיג חיזבאללה הנוכחי חסן נסראללה החליף את מוסאווי לאחר החיסול.
  • פתחי שקאקישקאקי היה ממייסדי הג'יהאד האיסלאמי והנהיג את הארגון עד לחיסולו במלטה ב-1995. לפי דיווחים זרים, שני סוכני מוסד רכובים על אופנוע נצמדו אל שקאקי בעת שהלך ברחוב, וחיסלו אותו באמצעות יריות אקדח.
עימאד מורנייה
מורנייה, ""הטרוריסט הכי גדול באיסלאם הקיצוני"

חיסול מייסד חמאס והפעולה שהסתבכה בדובאי

  • אחמד יאסין - יאסין, איש דת, ייסד את חמאס ב-1988 ונעצר בידי השב"כ שנה לאחר מכן. הוא ישב בכלא הישראלי במשך 6 שנים, עד ששוחרר וחזר לטרור. יאסין חוסל ברצועת עזה ב-2004 באמצעות שלושה טילים ששיגרו מסוקי קרב של חיל האוויר, בעת שיצא מתפילה במסגד.
  • עימאד מורנייה - מורנייה שימש כראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה ומספר 2 בארגון, והוא חוסל ב-2008 בפיצוץ לאחר שחומר נפץ הוטמן בגלגל מכוניתו בדמשק, כך לפי פרסומים זרים. ישראל רדפה אחרי מורנייה במשך שנים ארוכות עד שחוסל, וראש אמ"ן עמוס ידלין הגדיר אותו כ"הטרוריסט הכי גדול באיסלאם הקיצוני".
  • מחמוד אל-מבחוח - מבחוח נמצא ללא רוח חיים בחדר מלון בדובאי ב-2010, ותיעודים שפורסמו העלו חשד כבד שחוסל על ידי ישראל. התיעודים שפורסמו, שבהם נראו סוכנים לבושים בבגדי טניס מכינים את הקרקע לחיסול, פורסמו בעולם והובילו לחשיפה לכאורה של שמותיהם של אנשי מוסד ולמשבר דיפלומטי בין ישראל למדינות אחרות. מבחוח היה בכיר בחמאס והיה מעורב אישית בהוצאה לפועל של פיגועים שבהם נרצחו ישראלים.

השיח' אחמד יאסין (צילום: רויטרס, רויטרס3)
מייסד חמאס אחמד יאסין, חוסל בעזה ב-2004 | צילום: רויטרס, רויטרס3

  • אחמד ג'עברי - ב-2012 חיסל חיל האוויר בירי מדויק את סגן ראש הזרוע הצבאית של חמאס אחמד ג'עברי, בזמן שהוא נסע ברכבו. ג'עברי הנהיג קו קיצוני בחמאס, נחשב לאחד מהיוזמים של ההפיכה הצבאית האלימה שביצע הארגון ברצועת עזה, ויזם ותיכנן את חטיפת גלעד שליט.
  • פאדי אל-בטש - אל-בטש גדל ברצועת עזה והיה אחד מהמדענים הבכירים ביותר בחמאס. הוא חוסל ב-2018 בידי שני מתנקשים רכובים על אופנוע סמוך למסגד שבו התפלל בבירת מלזיה, וחיסולו יוחס לישראל בתקשורת הזרה.
  • מוחמד דף - דף פיקד על הזרוע הצבאית של חמאס במשך יותר מ-20 שנה, ושרד מספר ניסיונות התנקשות בחייו, שהותירו אותו נכה. הוא היה בכיר המבוקשים בחמאס לצד יחיא סינוואר, והוא הוביל את הלחימה נגד צה"ל בחרבות ברזל ואת הטבח ב-7 באוקטובר. דף חוסל לפני כחודש בתקיפה אווירית סמוך לח'אן יונס.
  • איסמאעיל הנייה - מנהיג הלשכה המדינית של חמאס חוסל במהלך מלחמת חרבות ברזל בבית הארחה בטהראן, לאחר שהגיע לעיר לכבוד השבעתו של נשיא איראן. בתקשורת הזרה נפוצו דיווחים סותרים על אופן החיסול, מטיל שפגע בדירה ועד מטענים שהוטמנו מראש. איראן הטילה על ישראל את האחריות לחיסול והבטיחה להגיב.

זירת החיסול של מוחמד דף (צילום: דובר צה"ל)
חיסולו של דף, ראש הזרוע הצבאית של חמאס | צילום: דובר צה"ל