השריפה המשתוללת בגבול הצפון כילתה אלפי דונמים והסבה נזק גדול ליישובים. מאז פרוץ המלחמה ביצע חיזבאללה יותר מ-3,000 שיגורים לעבר צפון ישראל, ורבים מהיישובים שמהם פונו התושבים ושאליהם קיוו לשוב במהרה ספגו נזקים אדירים. במנהלת אופק צפוני של משרד הביטחון מופו 930 דיווחי נזק ב-86 יישובים בצפון.
גורמי ביטחון מעריכים שביישובים שספגו את הנזקים הכבדים ביותר יוכלו התושבים לחזור לביתם רק שנה אחרי שתיגמר הלחימה, לנוכח הצורך לשקם את ההרס שנגרם. "היישובים מוזנחים, התשתיות הרוסות והבתים מפורקים. יישובי הגדר במצב אסוני", סיפר ל-N12 ראש המועצה האזורית מטה אשר ויו"ר פורום קו העימות משה דוידוביץ.
(במפות מוצגים היישובים שספגו את הפגיעות הקשות ביותר)
"יש קהילות שלמות שלא יוכלו לחזור הביתה בסוף המלחמה, אצלנו במועצה אנחנו מעריכים שמדובר ב-4-2 יישובים. התחלנו לנסות לדאוג להם לפתרונות בתוך שטחי המועצה", אמר ל-N12 גיורא זלץ, ראש המועצה האזורית הגליל העליון. הוא הוסיף: "המציאות כאן בלתי נסבלת - אזעקות, טילים, נ"ט, יירוטים ושרפות".
דוידוביץ מוסיף: "כל יום כולל היום יש פגיעות נ"ט של חיזבאללה שמפרקות בתים. נכון לעכשיו לא ניתן לשקם אותם כי הם נמצאים בקו מגע עם האויב".
מאבדים את הצפון - פרויקט מיוחד
- התושבים שמשעממים את מדינת ישראל
- בני הנוער המפונים מתגעגעים לחברים
- הציוצים של המנהיגים שנערמים 8 חודשים
- כך זה נראה מהאוויר: היישוב שסופג בלי הפסקה
בצבא ובממשלה מגדירים את המלחמה בצפון כחזית משנית, בזמן שעיקר הכוחות ותשומת הלב מופנים למלחמה בעזה. "כשנשלים את הלחימה בעזה, נפנה את המאמץ הצבאי לצפון", הבטיח שר הביטחון יואב גלנט בדצמבר.
בעוד נזקי המלחמה ניכרים ביישובים רבים, ביישובים מסוימים ההרס כבד במיוחד, ובהם רוב הבתים והתשתיות ניזוקו. בקיבוץ מנרה נהרסו יותר מ-70% מהבתים לצד מבני ציבור רבים. לפי נתוני אופק צפוני, בכל יישובי הצפון ניזוקו כ-450 בתים פרטיים ו-200 מבני קהילה, לצד נזק נרחב לתשתיות.
לפי נתוני המנהלת, רוב הנזק (70%) בצפון נגרם לבתים פרטיים, לאחר מכן למבני ציבור (18%) ויתר הנזק לתשתיות ונכסים אחרים (13%). כרבע מהנזקים נגרמו בידי כוחות צה"ל בפעולות מבצעיות, והיתר בידי פעילות אויב, בעיקר באמצעות טילי נ"ט. מתוך 930 הנזקים שמופו, 318 סווגו כנזקים בינוניים עד כבדים.
מנהלת אופק צפוני, שאספה ומיפתה את הנתונים, הוקמה במשרד הביטחון כדי לקדם ולתאם את פעילות גופי המשרד במרחב הגבול עם לבנון. אחריות המנהלת היא ליישובים הנמצאים במרחק של עד 9 קילומטרים מהגבול, והיא מתאמת את הטיפול בהם עם גופי הממשלה השונים. בין היתר, אופק צפוני מטפלת בקידום מרכיבי הביטחון ביישובים ובציוד מחדש של כיתות הכוננות, תוך עבודה משותפת עם גופי הביטחון, הממשלה והשלטון המקומי.
אחרי קיבוץ מנרה, היישובים שספגו את הנזק הכבד ביותר לפי נתוני אופק צפוני הם קריית שמונה (124 דיווחי נזק), שלומי (113), ערב אל-עראמשה (99) ושתולה (62). הסיבה לפגיעה הרבה יותר ביישובים האלו היא קרבתם לגבול, קווי ראייה נוחים עבור חיזבאללה ונוכחות כוחות צה"ל.
בנוסף, בעקבות הנזק ביישובי הצפון נפתחו כ-2,400 תיקים במס רכוש, שעובד בתיאום עם מנהלת אופק צפוני כדי לפצות את התושבים שנפגעו. עד כה שילמו ברשות המיסים 44 מיליון שקל לתושבים שביתם ניזוק, וחלק מהתיקים עדיין בטיפול.
"הפקירו אותנו": הצפון בוער - ולתושבים אין מיגון
חלק מהבעיה הביטחונית בצפון היא חוסר חמור במרחבים מוגנים. לפני כשנה פורסם שרק בשני הקילומטרים הקרובים לגבול ישנם 5,000 מבנים לא ממוגנים, ועשרות אלפי תושבים חיים ללא מיגון. גורמי ביטחון אמרו ל-N12 שקיימים פערים עצומים במיגון בגבול הצפון, שהתוכנית הממשלתית הקודמת לא יושמה ושהתוכנית שכעת על הפרק תספק מענה רק לחלק קטן מהיישובים המאוימים. לפי אותם גורמים, נדרשת השקעה רחבה יותר מצד המדינה כדי להבטיח את ביטחון התושבים.
לפי הגורמים, מיגון כלל הבתים הפרטיים ביישובי הצפון צפוי להימשך שנים, ומיגון מוסדות החינוך צפוי להסתיים בחודשים הקרובים. במסגרת תוכנית "מגן הצפון", במנהלת אופק צפוני הכשירו או מסרו 419 ממ"דים, 320 ממ"דים נמצאים בתהליכי תכנון ורישוי וההזמנות מוכנות ל-1,192 ממ"דים. בנוסף, 223 מקלטים שוקמו ושופצו בקריית שמונה.
"המדינה הפקירה אותנו מבחינת מיגון במשך הרבה מאוד שנים", ביקר ראש המועצה האזורית הגליל העליון זלץ. "ייקח הרבה מאוד זמן עד שיישובי קו העימות ימוגנו. כרגע אצלנו במועצה למעלה מחצי מהבתים הפרטיים לא ממוגנים. זה עוד דבר שיקשה על התושבים לחזור לביתם ויוריד את מספר האנשים שיהיו מוכנים לחזור".
דוידוביץ סיכם: "כבר עכשיו יש לא מעט משפחות לכל אורך קו העימות שלא יחזרו לביתן גם אם ישקמו את היישובים. אנשים הרימו ידיים והחליטו לעקור מהמקום הזה. זה כואב. הדבר שהתושבים שלנו הכי רוצים זה לחזור הביתה, ואחרי כמעט 8 חודשים של מלחמה ממשלת ישראל לא נותנת להם לא אופק ולא תקווה שזה יכול לקרות".
רשימת היישובים בהם משרד הביטחון מיפה נזק (ומספר דיווחי הנזק):
מועצה אזורית מטה אשר:
ערב אל-עראמשה: 99
חניתה: 15
בצת: 8
גשר הזיו: 6
ראש הנקרה: 4
איילון: 4
אדמית: 3
מצובה: 2
מטה אשר: 1
סער: 1
לימן: 1
כברי: 1
געתון: 1
מועצה אזורית מבואות החרמון:
מרגליות: 9
כפר יובל: 8
דישון: 5
רמות נפתלי: 4
שדה אליעזר: 1
שאר יישוב: 1
מועצה אזורית הגליל העליון:
מנרה: 130
יפתח: 12
ברעם: 11
כפר בלום: 4
מלכיה: 3
יראון: 2
הגושרים: 2
דן: 2
שניר: 1
צבעון: 1
כפר סאלד: 1
דפנה: 1
מועצה אזורית מעלה יוסף:
שתולה: 62
זרעית: 26
שומרה: 7
אלקוש: 4
אבן מנחם: 4
מתת: 3
נטועה: 2
גרנות הגליל: 2
גורן: 2
מנות: 1
נווה זיו: 1
מעונה: 1
מעלה יוסף: 1
מועצה אזורית מרום הגליל:
אביבים - 25
דובב - 7
ערים ומועצות מקומיות:
קריית שמונה: 124
שלומי: 113
מעלות-תרשיחא: 5
עג'ר: 3
פסוטה: 2
חורפיש: 2
מטולה: 1
נהריה: 1
מעיליא: 1