שנה ושלושה חודשים של לחימה אינטנסיבית הותירו את רצועת עזה חרבה. בשבועות האחרונים ניהל צה"ל מבצע בג'באליה שבצפון הרצועה, וכ-100% מהמבנים בעיר הושמדו, כך לפי ניתוח תמונות לוויין שביצע עדי בן נון ממרכז GIS באוניברסיטה העברית עבור N12. בנוסף, לפי הניתוח צה"ל השיג את היעד שהציב בתחילת המלחמה ויצר אזור חיץ בין עזה לישראל - כל המבנים במרחק של קילומטר מהגבול הושמדו.

ההרס בג'באליה

בתחילת אוקטובר החל צה"ל לחימה בג'באליה בפעם השלישית בעקבות מידע מודיעיני על נוכחות מחבלים ותשתיות טרור בעיר. בחודשיים וחצי של לחימה נהרסו 4,500 מבנים - 1,500 מהם מבנים שהיו תקינים נהרסו, ו-3,000 מבנים שכבר היו פגועים הפכו להרוסים לגמרי. לפי הניתוח, רוב ההרס בחודשיים האחרונים נגרם במערב העיר.

ההרס ברצועת עזה
ההרס בג'באליה
 
לאחר המבצע האחרון כ-100% מהמבנים בעיר הפלסטינית נהרסו - שהם כ-19 אלף מבנים. בתחילת חודש יולי ניתוח דומה העלה כי 54% מהמבנים בג'באליה נפגעו, כך שב-5 וחצי חודשים שחלפו מאז הושמדו כמחצית מהמבנים בעיר.

אזור החיץ בין ישראל לעזה הושלם

מניתוח תמונות הלוויין עולה גם שאזור החיץ בין ישראל לעזה הושלם, ובכך צה"ל השיג את אחד מהיעדים שהציב לעצמו בתחילת המלחמה. 4,000 מבנים שנבנו בשטח עזה בטווח של קילומטר עם הגבול עם ישראל נהרסו, שהם כ-100% מהמבנים בטווח הזה. 

 

ההרס ברצועת עזה
ההרס באזור החיץ

גם במסדרון נצרים, שאותו כבש צה"ל בתחילת הלחימה, אין כמעט מבנה שאינו הרוס. המסדרון מבתר את הרצועה לשניים ומאפשר לצה"ל לשלוט בתנועה של פלסטינים לאורכה ולצאת לפעולות מבצעיות. גם סמוך למסדרון פילדלפי, שעליו השתלט צה"ל בסוף מאי, הושמדו כמעט כל המבנים.

נראה שבחלק מהמקרים הנזק למבנים הוא תוצאה של מדיניות צה"ל שנועדה לשרת מטרות מבצעיות, כמו בהריסת המבנים באזור החיץ. במקרים אחרים היקף ההרס נגרם בשל הלחימה עצמה. בכל אופן, אחרי יותר משנה של לחימה ההרס ברצועת עזה אדיר, ובכל האזורים ברצועה נהרסו מרבית המבנים.