שר המשפטים לוין הצהיר אמש (שבת) על כוונתו לחדש את חקיקת המהפכה המשפטית, זאת לאחר שבג"ץ הורה לו למנות נשיא קבוע לבית המשפט העליון בתוך חודש. הממשלה הספיקה להעביר שני חוקים מרכזיים ולקדם בכנסת כמה נוספים עד שהקפיאה את חקיקת המהפכה המשפטית עם פרוץ המלחמה, ועוד לפני הצהרת לוין החלה בחודשים האחרונים לקדם גל נוסף של חקיקה שמטרתה לשנות את פני הדמוקרטיה הישראלית. מה מצבם של חוקי המהפכה שהוקפאו, ואיזה חוקים חדשים מקודמים? N12 עם תמונת המצב.

יוצאו מהקפאה? החוקים שקידמה הממשלה במסגרת המהפכה המשפטית

במוקד חקיקת המהפכה המשפטית עמד הניסיון להחליש את מערכת המשפט ולחזק את הכנסת והממשלה. הצעדים המרכזיים שקידמה הממשלה ונועדו לשרת את התכלית הזו הם שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים כך שיהיה רוב לקואליציה, הגבלת כוחו של בג"ץ להתערב בהחלטות הכנסת ולפסול חוקים רגילים וחוקי יסוד, והגבלת כוחו של בג"ץ להתערב בהחלטות הממשלה באמצעות עילת הסבירות.

כוונתו של לוין לחדש את החקיקה מגיעה בעקבות מחלוקת עזה בינו לבין שופטי בית המשפט העליון לגבי מינוי נשיא בית המשפט העליון, וכרגע אין נשיא קבוע אלא ממלא מקום בלבד. כמו כן, שופטי העליון ושר המשפטים חלוקים לגבי מינוי שופטים נוספים לבית המשפט, וכיום מכהנים 12 שופטי עליון מתוך 15.

בשבוע שעבר הוציא בג"ץ צו שמחייב את לוין להביא להצבעה את בחירת נשיא בית המשפט עד 16 בינואר, זאת לאחר שלוין נמנע מלעשות זאת במשך חודשים ארוכים ואין לבית המשפט נשיא קבוע. לוין כינה את הצו "לא חוקי", ולפי ההודעה שפרסם לוין נראה שבמרכז חידוש החקיקה המשפטית תעמוד שאיפתו של לוין לשלוט במינוי השופטים.

במסגרת המהפכה המשפטית קודם חוק שיעניק לקואליציה רוב בוועדה לבחירת שופטים ויאפשר לה למנות שופטי עליון ללא צורך בהסתמכות על האופוזיציה או שופטי העליון עצמם. החוק נמצא בישורת האחרונה והונח על שולחן הכנסת לקריאה שנייה ושלישית, והקואליציה תוכל לאשר אותו בקלות ובמהירות יחסית. כך גם לגבי "חוק דרעי 2".

"הממשלה פעלה באחריות ועם פרוץ המלחמה השעתה כל עיסוק ברפורמה. בית המשפט, בחוסר אחריות שאין למעלה ממנו, החליט לנצל זאת כדי להמשיך ולהשתלט על סמכויות הכנסת והממשלה", כתב לוין ברשתות החברתיות, והוסיף מסר תקיף: "זו מציאות שאין לקבלה. בית המשפט דוחק את הכנסת ואת הממשלה בלית ברירה לפעול בעת הזו על מנת להשיב את סמכויותיה על כנן. הם לא הותירו בידינו ברירה, זה לא יכול להימשך כך".

יצחק עמית, יריב לוין (צילום: פלאש 90)
מחלוקת חריפה על מעמד הרשות השופטת, לוין והשופט עמית | צילום: פלאש 90

החוקים החדשים שישנו את פני ישראל

עוד לפני הצהרתו הדרמטית של לוין, קידמה הקואליציה בזמן המלחמה שורה של חוקים שנועדו לשנות את פני הדמוקרטיה הישראלית. ההצעות נועדו בין היתר לפגוע בעצמאותה של התקשורת, להחליש את מערכת המשפט, להעניק כוח רב יותר למשטרה ולחברי הכנסת ולעודד השתמטות.

הצהרתו של לוין והצעדים בהם נקטה הקואליציה מצביעים על נחישותם להמשיך ולקדם חוקים שישנו את האיזון הקיים בין הרשויות וישנו את מבנה הדמוקרטיה. לאחר 7 באוקטובר עצרה הממשלה את קידום המהפכה המשפטית, ויו"ר ועדת חוקה חה"כ שמחה רוטמן אמר "אנחנו מאוחדים לניצחון, לא אדבר על שום נושא אחר", כשנשאל על קידום חוקי המהפכה המשפטית זמן קצר לאחר 7 באוקטובר.