קיץ 2024 הוא הקיץ החם ביותר שנמדד אי-פעם בישראל ובעולם כולו, כך לפי נתוני השירות המטאורולוגי ושירות מעקב האקלים של האיחוד האירופי קופרניקוס. הנתונים מצביעים על כך שמגמת ההתחממות נמשכת, ו-2024 בדרך לעקוף את השיא שנקבע ב-2023 ולהפוך לשנה החמה ביותר מאז ומעולם. "הקיץ הזה מדאיג, כל מה שהזהרנו מפניו מתרחש לנגד עינינו. המדענים מאוד חוששים - והעולם אדיש", אמר ל-N12 ד"ר אבנר גרוס, ראש המעבדה לחקר שינויי אקלים באוניברסיטת בן-גוריון בנגב.

"השלכות קשות לכדור הארץ"

  • הטמפרטורה העולמית הממוצעת בקיץ (יוני-אוגוסט) 2024 הייתה הגבוהה ביותר שאי-פעם נמדדה - 0.69 מעלות צלזיוס מעל הממוצע שבין השנים 2020-1991. הקיץ השני הכי חם נמדד בשנה שעברה, שם הטמפרטורות שנרשמו היו 0.66 מעלות מעל הממוצע.
  • קיים סיכוי סביר ש-2024 תעקוף את 2023 ותהפוך לשנה החמה ביותר אי-פעם. חודש יוני 2024 היה היוני החם ביותר מאז ומעולם, יולי 2024 היה שני רק ליולי 2023, ואוגוסט 2024 השתווה לאוגוסט 2023 כחודשי האוגוסט החמים ביותר שנמדדו.
  • מדינות ברחבי העולם סבלו מהטפרטורות הקיצוניות, והתמודדו עם גלי חום חריגים, שרפות בהיקפים אדירים וסופות עוצמתיות. "כל שנה יש אירועי קיצון שלא היו הגיוניים ולא הייתה להם אפשרות להתרחש בעבר. יש סימנים ראשונים לתחילה של שבירה והתערערות של המערכת האקלימית היציבה שהיינו רגילים אליה בציוויליזציה האנושית ב-10,000 השנים האחרונות", הסביר גרוס.

שרפות עקב המטח הכבד לצפון (צילום: דוד כהן, פלאש 90)
גל שרפות בעקבות החום החריג, ארכיון | צילום: דוד כהן, פלאש 90

  • מגוון של שיאי אקלים נרשמו בחודשים האחרונים, מטמפרטורות חסרות תקדים בקוטב הצפוני ועד יובש חריג באמזונס. ב-21 ביולי נרשם היום הכי חם אי-פעם, כשהטמפרטורה העולמית הממוצעת עמדה על 17.09 מעלות צלזיוס.
  • "אירועי הקיצון שקשורים לטמפרטורה שחווינו הקיץ רק ימשיכו להתחזק, עם השלכות קשות לאנשים ולכדור הארץ, אלא אם כן ננקוט את הצעדים הדחופים שנדרשים כדי להפחית פליטת גזי חממה", מסרה סגנית מנהלת מרכז קופרניקוס סמנת'ה בורגס.

החום החריג לא פסח על ישראל

  • גם בישראל היה קיץ 2024 החם ביותר מאז החלו המדידות ב-1950 - ובהפרש ניכר מהבאים אחריו. ההפרש בטמפרטורה הממוצעת בין הקיץ הנוכחי לקיץ 2012, שהיה החם ביותר שנמדד בישראל עד השנה, הוא מעלה אחת. חודש יוני היה החודש החם ביותר מתחילת המדידות ובפער גדול מקודמיו, וחודש יולי היה השני החם ביותר. חודש אוגוסט גם הוא היה חם מהממוצע. 
  • ד"ר עמוס פורת, מנהל תחום שירותים אקלימיים בשירות המטאורולוגי, הסביר שלצד החום החריג, בקיץ הנוכחי נרשמה מגמה מפתיעה: "למרות שמדובר בקיץ החם ביותר, בחודשי שיא הקיץ (יולי ואוגוסט) לא היו גלי חום קיצוניים. זאת בשונה מקיצים חמים מאוד בעבר שהתאפיינו בגלי חום כבדים. הסיבה העיקרית לקיץ החם באופן יוצא דופן השנה, היא טמפרטורת ים חסרת תקדים שהגיעה עד לכדי 32 מעלות בחלק מימי החודש. זה השפיע במיוחד על מישור החוף, אך גם על אזורים פנימיים יותר".
  • גרוס סיפר שאומנם שיא החום נשבר בקיץ הנוכחי, אך הישראלים עוד צפויים להתגעגע לקרירות היחסית של 2024. "אנחנו חיים במדינה שהיא שונה מבחינה אקלימית מזו של דור ההורים שלנו. אם נסתכל על הקיץ הזה בעוד עשור, הוא ייראה לנו נעים מאוד. אנחנו לא נחזור לקיצים שהיו לנו פעם". גרוס הוסיף והזהיר מפני ההיערכות של ישראל לאירוע אקלים: "זה שישראל עדיין לא סבלה מאירוע קיצון אקלימי זה רק עניין של מזל. אנחנו לא ערוכים לכך בכלל".

אילת (צילום: נועם רביקין פנטום, פלאש 90)
גם ישראל סבלה מהקיץ החם ביותר מאז שהחלו המדידות | צילום: נועם רביקין פנטום, פלאש 90