מערכת הבחירות בארצות הברית הגיעה לישורת האחרונה, ושני המועמדים עושים מאמץ אחרון להשפיע על הבוחרים האמריקנים במדינות המתנדנדות. סגנית הנשיא קמלה האריס נהנית מיתרון כלכלי גדול על המועמד הרפובליקני דונלד טראמפ - והוא עשוי לסייע לה בימים האחרונים לפני נעילת הקלפיות בשכנוע מצביעים מתנדנדים ובהנעת בוחריה לקלפיות.

הקמפיין של האריס (שהיה קודם לכן הקמפיין של הנשיא ג'ו ביידן), גייס 987 מיליון דולר בתרומות במערכת הבחירות הנוכחית, יותר מפי שניים מהסכום שגייס הקמפיין של טראמפ - 382 מיליון דולר. הפער האדיר נפתח רק לאחר פרישתו של ביידן מהמרוץ - בסוף חודש יוני, החודש המלא האחרון של ביידן כמועמד, הפער לטובת המועמד הדמוקרטי עמד על 67 מיליון בלבד (284-217).

לפי ניתוח שעשתה עמותת OpenSecrets של תרומות של יותר מ-200 דולר, 48% מהתורמים של האריס הם נשים ו-52% הם גברים. אצל טראמפ הפער גדול בהרבה, כאשר 65% מהתורמים שלו הם גברים. לפי ניתוח של הוושינגטון פוסט רוב גדול מקרב התורמים לטראמפ הם גברים מתחת לגיל 35, ופי שניים יותר מצביעים המתגוררים בפרברים תרמו להאריס מלטראמפ.

"היתרון הכלכלי של האריס חשוב מאוד, אבל לא מכריע - ב-2016 הילרי קלינטון גייסה המון כסף והפסידה. ויש גם משתנים אחרים מעבר לכסף", מבהיר ד"ר יואב פרומר, ראש המרכז לחקר ארה"ב באוניברסיטת תל אביב.

פרומר מסביר על היתרון שהפער הכלכלי מקנה להאריס: "הכסף הזה יכול בהחלט להיות שווה קולות בהקשר של להוציא מצביעים ולהביא אותם לקלפי. המועמדים משתמשים בכסף כדי לשבת על הטלפון וללכת מדלת לדלת במדינות המתנדנדות ולעודד מצביעים של המפלגה להצביע, והם גם מסיעים אנשים לקלפיות. השימוש השני הוא להפציץ בפרסומות. תושבי המדינות המתנדנדות לא יכולים להדליק את הטלוויזיה מבלי לראות פרסומות של האריס וטראמפ".

"חלק גדול מהכסף שגייסה האריס גויס מההתלהבות הראשונית כשביידן הסכים לפנות את הדרך והיא התמנתה במקומו", מוסיף פרומר. "זה קשור קודם כל לאנרגיות שהאריס הביאה כשהיא החליפה את ביידן. הרבה מהכסף של האריס מגיע מתרומות קטנות - זה מראה על התלהבות, על השטח שהיא מצליחה לגייס".

קאמלה האריס (צילום: AP)
האריס, נהנית מיתרון כלכלי אדיר | צילום: AP

בהתאם לפער הגדול לטובתו בגיוס הכספים, קמפיין הבחירות של האריס גם הוציא יותר כסף. האריס השקיעה 869 מיליון דולר, לעומת 345 מיליון דולר שהשקיע טראמפ. הקמפיין של האריס הוציא 488 מיליון דולר על פרסומות מאז שהנשיא ביידן פרש מהמרוץ - בעוד שטראמפ הוציא רק 284 מיליון דולר באותה התקופה. נכון ל-16 באוקטובר, להאריס נותרו 119 מיליון דולר זמינים, בעוד שלקמפיין של טראמפ נותרו 37 מיליון דולר - כסף שעשוי להשפיע על יכולתם הלוגיסטית של המועמדים להניע בוחרים לקלפיות.

יש להדגיש שהנתונים מתייחסים לתרומות ישירות בלבד למועמדים, שמוגבלות עד לסכום של 6,600 דולר. חלק מהתורמים מעדיפים לתרום סכומים גדולים לארגוני שדולה שמסייעים למועמדים להיבחר. לפי נתוני פורבס, עשרת ארגוני השדולה הגדולים ביותר שתומכים בטראמפ גייסו 569 מיליון דולר במערכת הבחירות הנוכחית, לעומת 535 מיליון דולר שגייסו ארגוני השדולה שתומכים בהאריס. 

באופן לא מפתיע, האריס גייסה יותר כסף ברוב המדינות בארה"ב. המדינות שבהן גייסה סגנית הנשיא הכי הרבה כסף הן קליפורניה (146 מיליון דולר), ניו יורק (64 מיליון), ווושינגטון (36 מיליון), בעוד שהמדינות שתרמו הכי הרבה לטראמפ הן קליפורניה (37 מיליון), טקסס (35 מיליון) ופלורידה (34 מיליון). 

מלניה טראמפ בעצרת תמיכה בדונלד טראמפ (צילום: reuters)
טראמפ ורעייתו, ינסה לנטרל את ההפרש בגיוס התרומות | צילום: reuters

מבחינת פילוח התרומות, רוב התרומות של שני המועמדים הן תרומות קטנות של פחות מ-200 דולר. האריס גייסה 673 מיליון דולר מתרומות כאלו, בעוד שטראמפ גייס 192 מיליון. נכון לדוח האחרון שפורסם ב-16 באוקטובר, 2.7 מיליון אמריקנים תרמו לטראמפ 200 דולר או פחות, בעוד שלהאריס תרמו את אותו הסכום יותר מ-4 וחצי מיליון אזרחים.



במי תומכים המיליארדרים?

לפי ניתוח של פורבס, 82 מיליארדרים תומכים במועמדותה של סגנית הנשיא האריס ו-52 מיליארדרים תומכים במועמד הרפובליקני טראמפ. עם זאת, לפי דיווח בוושינגטון פוסט, רוב התורמים הגדולים ביותר תורמים דווקא לקמפיין של המועמד הרפובליקני.

לפי הדיווח, המיליארדר טימותי מלון תרם לטראמפ 150 מיליון דולר, והיה התורם הגדול ביותר במערכת הבחירות הנוכחית. מרים אדלסון תרמה לקמפיין של הנשיא לשעבר 100 מיליון דולר, ואילון מאסק, אחד מתומכיו הבולטים והנלהבים ביותר של טראמפ, תרם 119 מיליון. מנגד, גם האריס נהנתה מתמיכה כלכלית של בעלי הון. אחד ממייסדי פייסבוק, דסטין מוסקוביץ', תרם עד כה 38 מיליון דולר לארגון שמסייע להאריס להיבחר, והמיליארדר מייקל בלומברג תרם 19 מיליון. 

מאסק טראמפ (צילום: רויטרס)
מאסק תרם עשרות מיליוני דולרים למען של טראמפ | צילום: רויטרס

פרומר מסביר שהמפלגה הדמוקרטית הפכה במידה רבה למפלגה שנתמכת על ידי ההון האמריקני, בניגוד לתפיסה המסורתית של שתי המפלגות: "המפלגה הדמוקרטית היא היום המפלגה של בעלי ההון. המפלגה הדמוקרטית הפכה למפלגה של האליטות - האריס מקבלת הרבה כסף מעמק הסיליקון. מנגד, המפלגה הרפובליקנית הפכה למפלגה של המעמד העובד, זה היפוך בלתי נתפס".

המרוץ לבית הלבן בין האריס לטראמפ הוא אחד מהצמודים ביותר בעשרות השנים האחרונות. בכל אחת מ-7 המדינות המתנדנדות הפער בין המתמודדים לפי ממוצע הסקרים של 538 הוא פחות מ-2%, ובהתמודדות כה צמודה הפער הכלכלי בין המועמדים עשוי לשחק תפקיד משמעותי.