מזכיר המדינה האמריקני בלינקן סיים שלשום (שלישי) את ביקורו בישראל, ובכך חתם את ביקורו ה-10 בישראל מתחילת כהונתו - יותר מבכל מדינה אחרת. ביקוריו התכופים של בלינקן מצטרפים לתמיכתה היוצאת דופן של ארה"ב בישראל, שהתבטאה גם בחבילת סיוע אסטרונומית ובהטלות וטו עקביות במועצת הביטחון. "הברית הזאת היא כמעט קיומית. אמריקה היא הלבנה הגדולה בשמירת הביטחון הישראלי", הסביר פרופסור יוסי שיין, מומחה ליחסים בין-לאומיים מאוניברסיטת תל אביב ואוניברסיטת ג'ורג'טאון. 

בתחילת המלחמה יזם הנשיא ביידן חבילת סיוע על סך 52 מיליארד שקל - כ-11% מתקציב המדינה הישראלי כולו בשנת 2023. החבילה אושרה בבית המחוקקים וזוכה לתמיכת שתי המפלגות, אך מתעכבת בשל סכסוך פנים אמריקני. מאז הקמתה, קיבלה ישראל סיוע בסך 318 מיליארד דולר, יותר מכל מדינה אחרת באותו פרק זמן, ו-52% יותר מווייטנאם, הבאה אחריה.

לצד הסיוע הכספי, היבט חשוב נוסף לברית בין ארה"ב לישראל הוא המישור המדיני, ובמיוחד היכולת של ארה"ב להטיל וטו על החלטות של מועצת הביטחון של האו"ם שעלולות לפגוע בישראל. ארה"ב הטילה וטו על החלטות מועצת הביטחון הקשורות לישראל לא פחות מ-46 פעמים, הרבה יותר מכל מדינה אחרת ויותר משליש מסך כל הפעמים בהם השתמשה ארה"ב בווטו. גם מאז פרוץ המלחמה הגנה ארה"ב על ישראל, והטילה וטו פעמיים על החלטות לרעת ישראל. 

"הממשל האמריקאי מספק לנו שני שירותים חשובים ביותר: וטו במערכת הביטחון שיכולה לכפות עלינו הפסקת אש, וכלי תחמושת חיוניים. אלו שירותים קריטיים", מספר מייקל אורן, לשעבר שגריר ישראל בארה"ב.

"לישראל אין כמעט חברים בעולם חוץ מארה"ב", מסביר שיין על התלות הגדולה של ישראל בארה"ב. "אמריקה היא המעצמה הגדולה, היא החברה במועצת הביטחון ואין אף מדינה שיכולה לסייע לישראל כמוה מבחינת נשק ומהבחינה המדינית. אמריקה היא המשענת האמיתית היחידה של ישראל בעולם". 

מייקל אורן, ארכיון (צילום: Miriam Alster/FLASH90)
שגריר ישראל בארה"ב לשעבר אורן, "התלות בארה"ב בלתי נסבלת" | צילום: Miriam Alster/FLASH90

"אין ספק שהמלחמה היום בעזה מאפשרת לנו עוד יותר לראות כמה הקשר בין המדינות חזק", אומר ד״ר יונתן פרימן, מומחה ליחסים בינלאומיים מהאוניברסיטה העברית בירושלים. "הברית הזו רק מתחזקת, המלחמה רק מוכיחה עד כמה הקשר הזה בלתי שביר".

ברית אינטרסים או קשר עמוק?

הנתונים מצביעים על כך שהברית של ארה"ב עם ישראל שונה מכל ברית אחרת של המעצמה האמריקנית. המומחים מבהירים שלצד אינטרסים שחשובים לאמריקאים במזרח התיכון, יש לברית מימד נוסף, ערכי, שהופך את הברית לאיתנה ולכזו שלא תלויה באינטרסים משתנים בלבד. גם דעת הקהל האמריקנית, בה יש תמיכה עצומה לישראל, הופכת את הברית למושרשת היטב במדיניות האמריקנית.

"הברית מושתת על שלושה עמודי תווך: ערכים דמוקרטיים משותפים, ברית אסטרטגית ביטחונית עמוקה ורב-גונית, במיוחד בתחום הסייבר, מודיעין ופיתוח מערכות, והעמוד הרוחני - שהוא מה שמייחד את יחסי ישראל-ארה"ב. זה מה שמבדיל את היחסים שלנו עם האמריקנים מהיחסים שלהם עם כל שאר המדינות", מסביר אורן.

ד"ר פרימן (צילום: באדיבות המצולם)
ד"ר יונתן פרימן, "הקשר עם ארה"ב בלתי שביר" | צילום: באדיבות המצולם

פרימן מדגיש את השותפות הערכית: "הברית הזו מאוד מבוססת על ערכים, בשני מובנים: הזהות הדתית והערכים היהודיים-נוצרים של שני העמים, וערכי הדמוקרטיה והחופש הכלכלי". הוא אף מוסיף שחלק משמעותי בברית הוא ההזדהות שחשים האמריקנים עם הסיפור הישראלי: "אנחנו מזכירים לאמריקנים את מי שהם היו בתחילת הדרך. גם הם הגיעו לשממה באמריקה, והפריחו אותה".

"זו ברית שהיא מעבר לאינטרסים, זו ברית בין עמים בלי קשר למי שבממשלה. אני טוען שזו הברית הכי חזקה שיש לארצות הברית", מוסיף פרימן. עם זאת, הוא מסביר גם שברור שהקשר בין המדינות לא חף מאינטרסים: "אנחנו יכולים לעזור לארה"ב לממש את האינטרסים שלה במזרח התיכון - אנחנו שימושיים עבורם מבחינה צבאית, דיפלומטית וכלכלית. לפי פרסומים זרים ישראל עוזרת לארה"ב מודיעינית במלחמות שלה באזור, ובעבר היא גם היוותה בסיס לוגיסטי עבור ארה"ב. גם מבחינת תעשיית הנשק ומעבר אווירי ישראל מסייעת לארה"ב".

"עוד אינטרס חשוב שבו ישראל מסייעת לאמריקנים הוא יכולת הדיבור שלנו עם יריבים של האמריקנים. ישראל היא לפעמים תחנת ממסר בין האמריקנים ליריבים שלהם, כמו סין ורוסיה", הוא מרחיב.

פגישת ראש הממשלה נתניהו ומזכיר המדינה בלינקן (צילום: קובי גדעון , לע"מ)
נתניהו ובלינקן, "ישראל שיכורה מכוח" | צילום: קובי גדעון , לע"מ

תמרור אזהרה

בחודשים לפני המלחמה נרשמו מספר עימותים בין שרי הממשלה לבין הממשל האמריקני. שר התפוצות שיקלי אמר לשגריר ארה"ב "תתעסק בעניינים שלך" לאחר שזה ביקר את המהפכה המשפטית, וסגן יו"ר הכנסת טען ש"הממשל האמריקני מוסת על ידי האופוזיציה". מנגד, בוושינגטון הביעו את התנגדותם למהפכה המשפטית, לא הזמינו את ראש הממשלה נתניהו לבית הלבן ואף סירבו להיפגש עם שר האוצר סמוטריץ' בביקורו בארה"ב.

"הייתה שחיקה בברית ועוינות גדולה מאוד בגלל הנושא הדמוקרטי בזמן כהונת הממשלה האחרונה", מזהיר פרופ' שיין. "אחת הבעיות הגדולות היא שבישראל עצמה נוצרו כוחות, ביניהם חסרי כנסת, שהתחילו לזלזל בברית הזו, שחשבו שאפשר בלעדיה, והפכו לשיכורים מכוח שאין לנו. חשבנו שאנחנו יכולים להסתדר לבד - אבל התברר שאפילו על גבול הדרום שלנו אנחנו לא מסוגלים לשמור לבד, שלא לדבר על גבול הצפון".

_OBJ

גם שגריר ישראל בארה"ב לשעבר אורן מזהיר מפני הידרדרות היחסים, אך גם טוען שאסור לישראל להיות תלויה בארה"ב: "אני לא בטוח שהשירותים החיוניים שמספק לנו ממשל ארה"ב הם בלתי מותנים. אם נמשיך באמירות של שרים מסוימים - הברית כולה עלולה להיפגע - היא לא תישבר, אבל היא תיסדק. לדעתי, אחת המסקנות של המלחמה היא שאנחנו חייבים בעתיד להשיג עצמאות אסטרטגית מארצות הברית. התלות הזאת היא בלתי נסבלת".

שיין מסכים שישראל תלויה בארה"ב, אך לטענתו מדובר בעסקה שמשרתת את ישראל: "התלות של ישראל בארה"ב היא מוחלטת. בכל תחום אנחנו צריכים אותם, ובלי משלוחי הנשק והסיוע הדיפלומטי שלהם אנחנו בצרות. יש להם אינטרסים, ואם אנחנו לא ממלאים אותם הם מתערבים. אבל הם גם שומרים עלינו, וכשאנחנו היינו עם המכנסיים למטה הם הגיעו ועזרו לנו. הם מעצמה ואנחנו מדינה קטנה שחושבת שהיא מעצמה. אנחנו תלויים בהם, אבל אנחנו צריכים לקבל את זה".