ראש הממשלה המשיך במתן עדותו גם אתמול (שני) - במקביל לניהול המלחמה והמאמץ להשתלט על הסערות הפוליטיות. בתוך כך, אושר כי ראש הממשלה לא יעיד במשפטו ביום רביעי, כדי שיוכל להצביע במליאה ולנכוח בדיון 40 חתימות, שבו הוא חייב להיות. בשבוע הבא נתניהו יעיד בשלושה ימי עדות בתמורה לביטול עדותו השבוע.
לפי בדיקת N12, עד היום באף שבוע לא התקיימו כל הדיונים שתוכננו, וכמעט מדי שבוע ביקשו סנגוריו של נתניהו דחייה במשפטו.
"משך עדותו הראשית של נתניהו חריג ביותר", מסביר הסנגור הפלילי עו"ד עפר ברטל. "אני לא מכיר מקרים כאלה והופעתי גם בתיקי ענק. מספר הדחיות כאן הוא מאוד חריג, ובדרך כלל בתי המשפט מאוד קמצנים בדחיות".
"8 שנים אני מחכה ליום הזה. שמונה שנים אני מחכה להציג את האמת, מחכה לפוצץ סופית את ההאשמות ההזויות והמופרכות שכוונו נגדי, מחכה לחשוף את השיטה של מסע הציד". את הדברים הללו אמר נתניהו בפתיחת עדותו. בהזדמנות אחרת הוא אמר שהוא "רוצה לסיים את המשפט בהקדם האפשרי".
למרות הדברים הנוקבים, הנתונים מצביעים על כך שבפועל ראש הממשלה לא ממהר לקדם את המשפט שהוא טוען שהוא להוט לסיים - מבדיקת N12 עולה כי נתניהו מאז תחילת עדותו לפני 3 וחצי חודשים, ראש הממשלה הגיש לפחות 18 בקשות לביטול או לקיצור ימי עדות, וכמעט מדי שבוע הוגשה בקשה כזו. בנוסף, בסוף פברואר ביקש נתניהו לעבור להעיד פעמיים בשבוע בלבד, ובקשתו התקבלה.
חלק גדול מהבקשות התקבלו, ועד היום התקיימו 19 ימי עדות בלבד. בקשות הדחייה של נתניהו מגוונות - ממצבו הרפואי, דרך דיונים והצבעות בכנסת אליהם הוא ביקש להגיע, ועד ביקורים דיפלומטיים.
העיכובים הרבים וההתמשכות החריגה של עדותו הראשית של נתניהו משקפים את התנהלות המשפט כולו. משפטו של נתניהו החל לפני כ-5 שנים, ועדיין אין סיום באופק. החקירה הנגדית, השלב בו נתניהו ייחקר על ידי הפרקליטות, צפויה להימשך זמן רב בהרבה מהחקירה הראשית, כך שצפוי זמן רב מאוד עד שהמשפט יגיע לשלבי ההכרעה שלו.
בעוד שמשפט נתניהו נמשך כבר 58 חודשים, תיק פלילי ממוצע בבית המשפט המחוזי נמשך 9 חודשים. כמו כן, רק 10% מהתיקים בבית המשפט המחוזי בירושלים נמשכים יותר מ-5 שנים, כך לפי נתוני הנהלת בתי המשפט ב-2023, וכ-90% מהתיקים בישראל שנמשכים מעל 5 שנים הם תיקי פשיטת רגל. לצד זאת יש להדגיש שמורכבות האישומים נגד נתניהו והיקפם, לצד האילוצים הטבעיים של תפקיד ראש הממשלה, מהווים סיבות "טבעיות" להתמשכות משפטו מעבר למשך הזמן הממוצע גם ללא בקשות הדחייה הבלתי פוסקות של סנגוריו.
"משפט נתניהו מתמשך באופן יוצא דופן. לשופטים יש סמכות לקצוב זמנים, מספר שאלות ומספר דיונים - הסמכויות קיימות כולן, וניכר שהשופטים נוהגים בנתניהו ברוחב יד, הרבה יותר מהנהוג. אני מניח שהדברים נובעים מכך שהוא ראש הממשלה ומהלחץ הגדול שמופעל עליהם. הם רוצים להציג מצג לפיו הם נותנים לו את מלא היכולת להגן על עצמו", מסביר ברטל.
גם השופטים עצמם התייחסו להתארכות החריגה של ההליך המשפטי, וניסו לדחוק בצדדים לקדם את המשפט. "אנחנו צריכים אולי לשנות את מתכונת הדיון. הנצח גם הוא קצוב", אמרה השופטת פרידמן-פלדמן באחד הדיונים, והשופט משה בר-עם הוסיף: "צריך לסיים את התיק". במטרה לקצר את ההליך המשפטי, לפני כחודש החליטו השופטים לקצוב את עדותו הראשית של נתניהו ל-25 ישיבות.

נתניהו טען בעבר בפני בג"ץ שביכולתו לנהל את המדינה ואת המשפט הפלילי נגדו במקביל, מבלי שהמדינה תיפגע. עם זאת, בבקשתו לצמצם את ימי הדיון במשפטו, אמר נתניהו לפני כחודש ש"בלתי אפשרי" לנהל את המשפט והמדינה במקביל כל עוד מתקיימים 3 דיונים בשבוע בהם הוא צריך להיות נוכח.
עו"ד ברטל מסביר מדוע עיכוב המשפט משרת את ראש הממשלה: "ברגע שראש ממשלה מורשע בהרשעה סופית וחלוטה שיש עימה קלון הוא צריך להפסיק את תפקידו, ולכן הוא לא רוצה תוצאה סופית כשהוא באמצע הקדנציה שלו, והוא מנסה להאריך את המשפט ככל יכולתו. במקביל, מאוד חשוב לנתניהו לנהל את התיק הזה כל עוד הוא ראש ממשלה - כך מתעסקים בו בכפפות של משי והרבה פחות מגבילים אותו ורוחשים לו יותר כבוד".

תגובות