שנת הלימודים האקדמית נפתחה הבוקר ברוב המוסדות, אך לפי נתוני צה"ל ומשרד המשפטים כ-70 אלף סטודנטים, שהם 21% מסך הלומדים במכללות ובאוניברסיטאות, עדיין משרתים שירות מילואים פעיל. למרות שהאוניברסיטאות הציעו מתווים נרחבים לסיוע לסטודנטים הנמצאים במילואים, סטודנטים רבים מרגישים שהשאירו אותם מאחור: "בסוף נוצר מצב שגורמים לי לבחור בין המילואים לבין התואר שלי. הסטודנטים בשטח מרגישים מופקרים", משתף הראל קליינר, סטודנט באוניברסיטה העברית שנאבק נגד פתיחת שנת הלימודים במתווה הנוכחי.

בנוסף, לפי קצין מילואים ראשי תא"ל בני בן ארי, נכון להיום רוב הלוחמים הקרביים הם סטודנטים. גם בקרב הסגל האקדמי רבים גויסו למילואים – 2-3% מקרב הסגל הבכיר באוניברסיטאות וכ-10% מקרב הסגל הזוטר. "אי אפשר להאשים סטודנטים שלא מוכנים להקריב את התואר בשביל המילואים. הרבה אומרים שאם יחזרו ללימודים בלעדיהם הם ינסו לבטל את הצו", מוסיף קליינר. "נוצר אי-שוויון מטורף. האוניברסיטה אומרת שתדאג לך אבל בין מעשים לדיבורים יש פער גדול - ומרגישים את זה".

האוניברסיטאות מצידן פרסמו מתווים שנועדו נרחבים לסייע לסטודנטים הנמצאים במילואים. חלק מהביקורת של הסטודנטים על המתווים היא על כך שאין אחידות בין האוניברסיטאות השונות, וכך יוצא ששני לוחמים באותה הפלוגה מקבלים סיוע שונה לגמרי מהמוסד האקדמי בו הם לומדים. בדאטה 12 ריכזנו את מתווה הסיוע שמציעה כל אוניברסיטה:

גם גלעד נחמיה, סטודנט להנדסת ביוטכנולוגיה באוניברסיטת בן-גוריון בנגב שנמצא בשירות מילואים פעיל בגבול הצפון, מספר על החשש עם פתיחת שנת הלימודים: "בסוף אי אפשר לברוח מזה שנשאר מאחור. למרות כל העזרה והאהבה, אם לא נהיה בקמפוס, לא נצליח להיות באותו קצב כמו כולם, לא משנה כמה שיעורי עזר יתנו לנו. זה באסה". 

עם זאת, נחמיה מדגיש שהוא לא מתנגד לפתיחת הלימודים, אלא רק מקווה למתווה שיקל יותר על מילואימניקים: "חייבים מתווה שיקרב אותנו כמה שיותר להשוואת המצב שלנו לשאר הסטודנטים שמתחילים ללמוד כרגיל. וכרגע אני לא מרגיש שזה קורה. אני מבין את הרצון לחזור ללימודים ובעד שזה יקרה, אבל עצוב שזה יוצא על חשבון המילואימניקים".

גלעד נחמיה (צילום: באדיבות המצולם)
גלעד נחמיה, "בסוף נישאר מאחור" | צילום: באדיבות המצולם
 הראל קליינר, סטודנט באוניברסיטה העברית
הראל קליינר

רקטור האוניברסיטה העברית פרופסור תמיר שפר, ששמע את הביקורות, טוען שהאוניברסיטאות עושות מאמצים עילאיים כדי לסייע למילואימניקים, לצד מחויבות לסטודנטים שאינם מגויסים, שמשוועים להמשיך את לימודיהם: "בכל ההיסטוריה של האוניברסיטה העברית מעולם לא ניתן מתווה נדיב וכולל כל כך. אני בטוח כי המעטפת הזאת שבנינו תבטיח כי אף סטודנט לא יישאר מאחור. זוהי הבטחנו והבטחת כל היחידות שלנו לכלל הסטודנטים והסטודנטיות שלנו. ואנחנו מחויבים לכך באופן מלא".

שפר מוסיף ומסביר את ההחלטה לפתוח את שנת הלימודים בעת הזו: "יש לנו מספר שיקולים. דבר ראשון, זהו המועד האחרון בו ניתן להבטיח כי השנה האקדמית תתקיים – מקוצרת, שונה, אבל תתקיים. לביטול שנת לימודים יש משמעויות כלכליות כבדות. יש לנו מחויבות לא רק כלפי הסטודנטים שלנו אלא גם כלפי המשק הישראלי. תמונת ניצחון לא מורכבת רק מניצחון צבאי אלא גם מניצחון אזרחי, ולאקדמיה חלק מרכזי בכך. יש לנו גם מחויבות לאלפי הסטודנטים שלנו שאינם במילואים וכרגע אינם יכולים לעבוד או ללמוד".

יש להדגיש שמוסדות אחדים, כמו הטכניון ומכללת תל-חי, החליטו לפתוח את הלימודים רק עוד שבועיים, ב-14.1, מתוך תקווה שבמועד הזה יותר סטודנטים יוכלו לשוב לספסל הלימודים.

"זה לא יהיה קל אבל נעשה כל מאמץ לעזור למילואימניקים עד כמה שרק אפשר גם מבחינה אקדמית בהקלות וסיוע בנושא. הכל נעשה בהתאם לשיח שאנחנו מקיימים עם נציגי הסטודנטים המילואימניקים שאמרו מה שוב להם", סיכם שפר.

אוניברסיטת תל אביב, האוניברסיטה העברית
האוניברסיטאות פרסמו מתווים שנועדו לסייע למילואימניקים