*המידע בסרטון באדיבות "שיח מדיקל גרופ", חברה חלוצה לקנאביס רפואי בישראל. המידע בכתבה מתייחס לצריכת קנאביס חוקית בלבד. התוכן אינו מהווה חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או תחליף לקבלת ייעוץ רפואי. קנאביס הינו סם מסוכן כהגדרתו בפקודת הסמים המסוכנים, על כל המשתמע מכך. מאקו/ N12אינו מעודד או ממליץ לצרוך כל חומר שהוא ולא יהיה אחראי על כל שימוש מסוג זה.
שיח פתוח וגלוי על סרטן השד, המחלה שנוגעת באחת מכל 8 נשים בישראל, יכול, מתברר, להוות את ההבדל בין חיים למוות. סרטן השד הוא הסרטן השכיח בעולם, והמודעות לו מעודדת גילוי מוקדם של המחלה ומאפשרת לנשים לתפוס אותו בשלבים שהוא ניתן לטיפול. כמה פשוט – ככה נכון.
אבחון מוקדם משמעו גם יותר אפשרויות טיפול מתקדמות, פחות התערבות ניתוחית וטיפולית וכמובן, סיכויים טובים יותר לריפוי. במחקר שהוצג בכנס השנתי של החברה האמריקנית לאונקולוגיה קלינית (ASCO) בשיקגו, התברר שכ-70% מהנשים עם סרטן שד בשלב מוקדם יכולות לוותר על כימותרפיה.
האם את בקבוצת סיכון לסרטן השד?
מדי שנה, בכל חודש אוקטובר, מציינים ברחבי העולם את חודש המודעות לסרטן השד. בעוד שרבות מאיתנו נמתין אולי לקריאת השכמה חיצונית שתזמן אותנו לממוגרפיה או לבדיקת כירורג שד, מתברר שיש לנו הרבה מה לעשות לפני. למשל, להכיר את גורמי הסיכון למחלה והתסמינים האופיינים לה כחלק מהאפשרויות לאבחון מוקדם.
גורם הסיכון הראשון לסרטן השד הוא כמובן מגדר. הרוב המוחלט של החולות במחלה הן נשים (רק 1% מסה"כ מקרי סרטן השד הם של גברים). בנוסף, רוב מקרי סרטן השד מאובחנים בנשים בנות 50 ומעלה כך שגיל הוא לחלוטין פקטור למחלה.
גורמים נוספים שעלולים להגביר את הסיכון לחלות בסרטן השד כוללים היסטוריה אישית/משפחתית (נשים שבמשפחתן אירעו מספר מקרי סרטן אך הן אינן נושאות גן פגום) מוצא אתני (סרטן השד שכיח בקרב נשים יהודיות ילידות הארץ, מכל מוצא שהוא, וכן בקרב נשים יהודיות ילידות אירופה וצפון אמריקה.( עוד גורמי סיכון הם צפיפות השד והיסטוריה של הווסת. בנוסף, שינויים בגנים מסוימים של סרטן השד BRCA1 - ו- BRCA2- מגבירים את הסיכון ללקות בסרטן שד תורשתי. כזכור, השחקנית המפורסמת אנג'לינה ג'ולי, שאימה נפטרה מסרטן השד בגיל 56, גילתה שהיא נושאת את גן ה- BRCA1 והחליטה לעבור כריתת שדיים מניעתית. בישראל הסיכון למוטציות בגנים המדוברים הינו בעיקר בקרב נשים ממוצא אשכנזי ועיראקי.
גורמי סיכון מסוימים לסרטן השד קשורים לאורח חיים, לרבות שימוש בגלולות למניעת הריון, טיפול הורמונלי לאחר גיל המעבר, הבאת ילדים לעולם (נשים שלא ילדו נמצאות בסיכון מוגבר יותר מאשר נשים שילדו), שתיית אלכוהול, עודף משקל, תזונה לקויה ואי-פעילות גופנית.
כדאי לזכור, גורם סיכון אחד או יותר אינו אומר שאישה תפתח סרטן שד, מנגד, העובדה שאינך בקבוצת סיכון, לא אומר שאת "מחוסנות" למחלה. להורדת הסיכון לסרטן השד מומלץ לנהל אורח חיים בריא ולהקפיד על שגרת בדיקות. לנשים מגיל בגרות מומלץ לבצע בדיקה עצמית של מישוש והתבוננות בשדיים פעם בחודש. מגיל 30 מומלץ לעבור בדיקת כירורג שד שנתית. ומגיל 50 ועד גיל 74 יש לעבור בדיקת ממוגרפיה כל שנתיים.
שימו לב, נשים בגילאים 49-45 יכולות לבקש בדיקת ממוגרפיה מיוזמתן ולקבלה במימון הקופה, לאחר הפנייה של רופא. עבור נשים בקבוצות סיכון יש להתייעץ עם הרופא המטפל היות וההמלצות לבדיקות ומעקב משתנות.
כיצד מסייע קנאביס רפואי בהתמודדות עם סרטן השד?
קנאביס רפואי הוא אחד מהאמצעים המוכרים והפופולריים לטיפול בתופעות הלוואי ותסמיני סרטן השד – כתוצאה מהטיפול או מהמחלה עצמה. אף שלא נעשו מספיק מחקרים בנושא השפעת הקנאביס הרפואי על הקלת סימפוטים של סרטן השד, ועוד נגיע לסיבה לכך בהמשך, עם נתונים קשה להתווכח.
על פי סקר של ארגון Breastcancer.org כ-75 אחוז מחולות וחולי סרטן השד שניסו קנאביס רפואי אמרו שהוא הועיל להן. מטופלות סרטן שד רבות נעזרות בקנאביס רפואי למניעה או הפחתה של בחילות והקאות (לקנאביס יכולת אנטי-אמטית לדיכוי מרכז ההקאה הנגרם בד"כ כתוצאה מכימותרפיה). הקנאביס הרפואי אף משמש לגירוי התיאבון, לשיכוך כאבים עזים, ולהקלה על חרדות ונדודי שינה.
בחלק מהמקרים הקנאביס משמש כטיפול תומך המפחית או מבטל את התלות במשככי כאבים חזקים וממכרים כמו אופיאטים. עבור מטופלות אשר סובלות מהשפעות הורמונליות כתוצאה מהמחלה, הקנאביס הרפואי עשוי אף לסייע בהקלה על גלי החום ונוקשות המפרקים (קשיון) הבאות במקרים אלו לידי ביטוי.
קנאביס רפואי בהתוויה לחולות בסרטן השד
עם כל היתרונות המדווחים של קנאביס רפואי, ישנו כאמור מחסור במחקרים המוכיחים את מה שרבים ורבות חווים. הסיבה לכך היא שבמדינות שונות החוק מגביל את המחקר על קנאביס רפואי והשפעותיו על חולי סרטן מחשש לשימוש לרעה בחומר – ולכן ביצוע מחקרים בתחום הוא יותר מאתגר.
יחד עם זאת, ה-FDA – מנהל המזון והתרופות האמריקני, אחד הגופים המהימנים ביותר בתחומו, אישר שתי תרופות המכילות את הרכיבים הפעילים בקנאביס: THC ו- CBD בצורתם הסינתטית, לטיפול בבחילות והקאות הנגרמות על ידי כימותרפיה וכן עבור נדודי שינה וחרדה. מחקרים שונים אכן הוכיחו כבר את יעילות הקנאביס הרפואי בהקלה על בחילות, כאב עצבי, ותופעות לוואי נוספות של כימותרפיה. ובנוסף, במדינות רבות, כולל ישראל, ההתוויה לשימוש בקנאביס רפואי (טבעי כמובן) כוללת בראש ובראשונה חולי סרטן.
קנאביס לריפוי גידולים סרטניים: מה המחקרים אומרים?
בשנים האחרונות ישנן ראיות מדעיות ראשוניות שקנאביס רפואי עשוי להאט או להפוך את הצמיחה של תאים סרטניים מסוימים.כלומר, לא רק שמדובר בחומר שמשמש להקלה על תסמינים, אלא כזה בעל יכולות ריפוי לכאורה.
מחקר נוסף הצביע על כך שקנאביס עשוי לעזור להאט את הצמיחה של סוגים מסוימים של סרטן השד. למשל, מחקר משנת 2020 דיווח כי קנבינואידים יכולים להאט או לעצור את הצמיחה של סרטן שד חיובי לקולטני אסטרוגן.
מחקר משנת 2019 מצא כי קנאביס sativa L, מדרום אפריקה, היה היעיל ביותר מבין הגידולים שנבדקו לשיבוש צמיחת תאי סרטן השד MCF-7. סרטן שד חיובי להורמונים. עם זאת, זה היה במסגרת מעבדה, לא בגוף אנושי.
מחקר עדכני נוסף שבדק את החומר הפעיל THC בקנאביס, זה שגורם לתחושת היי, גילה כי הוא עשוי להאט את צמיחת הגידול הסרטני. עם זאת, חשוב לציין שהנתונים התומכים בכל התועלות הפוטנציאליות שציינו אינם חד משמעיים ושאף ניסוי קליני לא חקר את היעילות של קנאביס או קנבינואידים לטיפול בסרטן השד בבני אדם.
מנגד, תוצאות שנראו במעבדה ולא בגוף אנושי, הראו כי מרכיבי קנאביס יכולים להפחית את ההשפעות האנטי-סרטניות של אחת מהתרופות הנפוצות לסרטן השד (טמוקסיפן). כלומר, מומלץ לכל מטופלת לשוחח עם האונקולוג שלה ולוודא שהקנאביס הרפואי איננו יוצר אינטראקציה עם הטיפולים במחלתה, לא משנה מה מטרת השימוש בו.
איך קנאביס רפואי פועל על סרטן השד?
למרות שחוקרים אינם מבינים את יחסי הגומלין בין השניים עד הסוף ומדוע קנאביס רפואי עשוי לסייע בהקלה על תסמיני סרטן השד או על האטת גידולים סרטניים, מה שכן ידוע הוא שזה ככל הנראה קשור למערכת האנדוקנבינואידית של הגוף. מערכת זו מעבדת כימיקלים הדומים בחלקם לאלו הקיימים בקנאביס, וממלאת תפקיד חשוב בתפקודים רבים. הכימיקלים בקנאביס למעשה מקיימים אינטראקציה עם המערכת האנדוקנבינואידית, ועשויים לשנות את האופן שבו הגוף מגיב למצבים שונים, גם לסרטן השד ולטיפול בו.
עם ניצני מחקרים בנוגע להשפעות נוספות של קנאביס על סרטן השד, יש לצפות שהשימוש בחומר יחצה בעתיד את גבולות הטיפול הניסיוני או החלופי ויהפוך לטיפול מוכח רפואית שייתכן שישמש גם למיגור המחלה עצמה.
*המידע מובא באדיבות "שיח מדיקל גרופ", חברה חלוצה לקנאביס רפואי בישראל. המידע בכתבה מתייחס לצריכת קנאביס חוקית בלבד.
התוכן אינו מהווה חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או תחליף לקבלת ייעוץ רפואי. קנאביס הינו סם מסוכן כהגדרתו בפקודת הסמים המסוכנים, על כל המשתמע מכך. מאקו/ N12אינו מעודד או ממליץ לצרוך כל חומר שהוא ולא יהיה אחראי על כל שימוש מסוג זה.