מחקר עדכני של מרכז טאוב מצא כי ישראל עקפה את ארה"ב ומדורגת במקום הראשון בעולם בצריכת אופיואידים. אותם חומרים ביוכימיים ממכרים שנמצאים בשורה של תרופות משככות כאבים, תרופות הרגעה, תרופות נגד חרדה, כדורי שינה ואפילו בתרופות לטיפול בשיעול. בארה"ב בלבד נפטרו מעל ל-80 אלף איש מצריכת יתר של אופיואידים בשנת 2021.
למרות ששימוש בקנאביס מעלה את רמות הדופאמין במוח ומעורר תגובות כימיות הקשורות לרגיעה, אופוריה ואושר, מבחינה ביוכימית הוא אינו דומה לאופיואידים (וגם לא לקוקאין או סמים אחרים).
אז מה בדיוק הופך קנאביס ל"ממכר"?
יש שמגדירים את התלות בקנאביס כרגשית בעיקרה, זמנית והפיכה, עם תסמיני גמילה לא קשים באופן יחסי.
"הקנאביס לא ממכר יותר מכל סם אחר, אולי אפילו פחות", אומרת אירית אבישר, אחות, מגשרת ועורכת דין. יו"ר האגודה הישראלית לסיעוד קנאביס רפואי (ע"ר). אבישר התמודדה לאורך השנים עם פיברומיאלגיה, טרשת נפוצה וסרטן. מלבד היותה מנהלת מרפאת קנאביס אשר מייעצת לרופאים למטופלים, היא מטופלת בעצמה בקנאביס רפואי מעל ל-10 שנים. לדבריה, הקנאביס אף סייע לה להשתקם מהטרשת ולהיפרד מהשימוש בזריקות וכדורים לאיזון המחלה.
"תלות בקנאביס מתרחשת כאשר משתמשים מסתגלים לTHC המרכיב הפסיכואקטיבי העיקרי בצמח - וזקוקים ליותר ויותר ממנו כדי לחוות את אותה השפעה. זה יכול להוביל לתחושות של חוסר שקט ועצבנות כאשר מטופל אינו משתמש בקנאביס. יחד עם זאת, בקרב מרבית משתמשי הקנאביס עם התוויה רפואיות, צריכת החומר נותרת יציבה או יורדת לאורך זמן".
מתי קיים סיכון מוגבר לפיתוח תלות בקנאביס?
התמכרות לקנאביס מוגדרת מקצועית כהפרעת שימוש בקנאביס (CUD). גורמי סיכון מסוימים עשויים להגביר את הסבירות להתפתחות תלות בחומר וחשוב להכיר אותם מראש.
ראשית, ככל שאדם מתחיל להשתמש מוקדם יותר בקנאביס, כך עולה הסיכון שלו לפיתוח תלות בחומר. משתמשים עם מצב פסיכיאטרי קיים כגון חרדה, דיכאון, הפרעת דחק פוסט טראומטית, הפרעת קשב וריכוז ומאניה דפרסיה נמצאים גם הם בסיכון מוגבר לפיתוח תלות בחומר. גברים צעירים עשויים להיות רגישים במיוחד להשפעות הקנאביס על סכיזופרניה. בנוסף, ככל שהשימוש בקנאביס מוגבר יותר, כך גדל הסיכוי לפתח תלות בחומר.
"גנים הם מנבא חזק להתפתחות התמכרות לקנאביס" מציינת אבישר. "אנחנו יודעים מנתונים ש-9 אחוז מהאוכלוסייה הכללית הם אנשים עם נטייה גנטית להתמכרות. זה יכול להיות לקניות, לאלכוהול, למין, לאוכל וכן לקנאביס. מדובר באנשים שנמצאים מראש בקבוצת סיכון.
"קיים קשר בין ריכוז ה-THC בקנאביס - התרכובת הפסיכואקטיבית בצמח - לפיתוח תלות בחומר. חלק מהסטיגמה הממכרת שנוצרה לקנאביס נובעת מסמי פיצוציות שמכילים THC סינטטי שהוא הרבה יותר ממכר. קנאביס רפואי הוא חומר מפוקח ומבוקר, לא חומר של 'מסוממים או נרקומנים'", מציינת אבישר ומוסיפה "הפרעת שימוש בקנאביס היא משהו שעשוי להתרחש עקב שימוש לא מידתי בחומר, מהבוקר עד הלילה, בלי הפסקה ותוך ויתור על שגרת היום. אנחנו מכוונים לתוצאה הפוכה - דרך מינון נכון של גורמי המקצוע והתאמה מדויקת של מוצרי קנאביס אנחנו גורמים לאנשים להיות יותר תפקודיים ולחוש מוטיבציה. אני עזרתי לאנשים לחזור לעבוד, ללמוד, לצייר ולנגן".
קנאביס רפואי אף הוגדר כפתרון אפשרי למשבר מינון היתר של אופיואידים בארה"ב. אבישר אומרת כי מחקרים בארה"ב הראו כי השימוש בקנאביס הביא לירידה בצריכת אופיואידים וכן לירידה בתמותה מאופיואידים. "מטופלים שלקחו תרופות אופיואידיות לכאבים במשך שנים, הצליחו להפחית באופן דרמטי את כמות האופיאטים (תת-קבוצה של אופיואידים) בהם הם משתמשים או לרדת מהם לחלוטין.
"מחקר נוסף הראה כי השימוש בקנאביס פעל כחלופה לאופיואידים במרשם אצל קצת יותר ממחצית מהחולים עם כאבי גב תחתון ושימש להפחתת השימוש באופיואידים אצל משתמשים כרוניים".
מחקר של אוניברסיטאות פיטסבורג וקורנל אף הראה כי לגליזציה של שימוש בקנאביס עשויה להפחית את השימוש לרעה באופיואידים במרשם, ועקב כך גם להציל חיים ומקרי מוות ממנת יתר. הליגליזציה במדינות שונות בארה"ב הביאה לאחר ארבע שנים לירידה של 37% במתן קודאין בבתי מרקחת.
קנאביס – הסם המרפא
עוד הבדל מהותי בין קנאביס לחומרים ממכרים אחרים הוא שבניגוד לניקוטין למשל ולאלכוהול הערמומי, קנאביס הוא סם תֵּרַפִּי. כלומר, נעשה בו שימוש רפואי לטיפול בכאב, הפרעות שינה, חרדה, רעידות (כמו במחלת פרקינסון) ועוד ועוד. לקנאביס הרפואי יש יתרונות רבים עבור חולים עם כאב כרוני, הצרכנים השכיחים של אופיואידים.
"קנאביס עובד על מגוון קולטנים בצורה מתונה ועדינה", אומרת אבישר, "הגוף מכיר את החומרים הפעילים שבצמח, שהם הרבה יותר ידידותיים לגוף מאשר חומרים כימיים שיש בהם תוצרי פירוק ששוקעים בגוף וגורמים לתופעות לוואי קשות.
"קנאביס אף עשוי לסייע בגמילה מהתמכרויות אחרות כמו התמכרות לסיגריות, בין היתר בזכות ההשפעה המאזנת של CBD, שמסייע להרגעת חרדה, ולאיזון שינה, תיאבון והיבטים שונים של התמכרות".
קנאביס למניעת התמכרות
מחקר שנעשה באונ' מינסוטה על 4,000 תאומים מארה"ב, גילה כי לא נמצא קשר בין לגליזציה של קנאביס לבין סיכון מוגבר להפרעת שימוש בקנאביס. בנוסף, החוקרים מצאו כי קנאביס איננו משמש כ"שער כניסה" לעולם הסמים הקשים.
נתון מעניין שעלה מהמחקר הוא שתאומים ממדינות שבהן הקנאביס חוקי הראו פחות תסמינים של הפרעת שימוש באלכוהול. באופן ספציפי, הם היו בסבירות פחותה לעסוק בהתנהגות מסוכנת לאחר שתייה, כמו נהיגה בשכרות.
שימוש בקנאביס קשור בשתייה מופחתת גם במחקרים על בע"ח. CBD, מיצוי קנאבידיול בקנאביס, נמצא כמפעיל אפקט נוירו-פרוטקטיבי כנגד השלכות שליליות של אלכוהול על ההיפוקמפוס במוח.
לסיכום, גם אם מדובר בסם פחות מסוכן מחומרים ממכרים אחרים, כמו עם כל תרופה אחרת, גם בשימוש בקנאביס רפואי יש לפעול לפי המלצת הרופא המטפל ובהתאם למינון מותאם אישית. מומלץ לדחות את השימוש בקנאביס לגיל מאוחר מגיל הנעורים, להימנע משימוש לרעה בסמים אחרים במקביל, וכן להגביל את השימוש בקנאביס בזמן נהיגה או במקום העבודה. שימו לב, הסיכון לפיתוח תלות בקנאביס יורד גם כאשר משתמשים מחוברים לעוגנים בחיים כמו עבודה, משפחה וחברים.
*המידע מובא באדיבות "שיח מדיקל גרופ", חברה לקנאביס רפואי, ומתייחס לצריכת קנאביס חוקית בלבד.
התוכן אינו מהווה חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או תחליף לקבלת ייעוץ רפואי. קנאביס הינו סם מסוכן כהגדרתו בפקודת הסמים המסוכנים, על כל המשתמע מכך. מאקו/ N12 אינו מעודד או ממליץ לצרוך כל חומר שהוא ולא יהיה אחראי על כל שימוש מסוג זה.