שוטר נקלע לתאונת דרכים קשה. המצלמה שעל דש בגדו מתעדת את הזירה ומעבירה את התיעוד לחמ"ל המשטרתי בשידור חי. מהחמ"ל יוצא השידור הישר לניידות נוספות באזור, למד"א ולבתי החולים. בינתיים, לזירה מגיעים עוד ועוד כוחות, וגם לא מעט אזרחים. הרשת הסלולרית הציבורית נופלת, אבל זו של המשטרה ממשיכה לתפקד ולהעביר את הדרמה ברציפות.

כדי שהתרחיש הזה יוכל להתממש, שני דברים צריכים לקרות: 1. רשת סלולרית "פרטית", עם שירות מתועדף ומובטח, המשרתת את המשטרה ומקושרת לכוחות הרלוונטיים. 2. הרשת הזאת צריכה להישען על דור 5 Standalone – שהיא שונה באופן דרמטי מטכנולוגיית הדור החמישי שרובנו מכירים וצורכים. רחוק, אבל מתקרב בצעדי ענק.  

מהפכת ה-5G בישראל הולכת ונשלמת, ואיתה גם האפשרות לרשת פרטית עתירת יכולות. את מי יכולה לשמש רשת כזאת? מחסנים לוגיסטיים, ערים חכמות, בתי חולים ונמלים, מפעלים ואצטדיונים, חברות טק עתירות מכשירים (Devices) עם סניפים במקומות שונים בעולם, וכאמור – גופי שיטור, ביטחון ופיקוח. למען האמת, רשתות פרטיות מהסוג הזה כבר קיימות כאן, אבל רובן מדור 4. כעת ישראל מתחברת לעולם חדש לגמרי. כמה חדש? בנקודה זו צריך לפתוח סוגריים ולהבין את המשמעות של ליבת דור 5 "טהור", או5G Standalone (5G SA) .

הדור הבא של דור 5 – לא מה הכרתם

נכון להיום, הצרכנים הפרטיים בישראל נהנים מטכנולוגיות הדור החמישי. הם מקבלים מהירויות העלאה והורדה גבוהות יחסית לדור הקודם, גם רמת אבטחה גבוהה יותר ויכולת להכיל יותר מכשירים בתא שטח נתון. אבל, המהפכה טרם הושלמה.  

ב-5G SA אפשר, למשל, לחלק את משאבי הרשת הסלולרית ל"סלייסים", לתעדף בתוך הרשת מכשירים ושירותים ספציפיים, ולהבטיח לכל סוג את ה-Quality of Service שיביא אותו לתפקוד מרבי. לדוגמה: קצב Upload מינימלי למצלמות, Latency (זמן השהיה) נמוך לרכיבי ייצור וכך הלאה. ואם כבר הזכרנו Latency, ב-5G טהור אנחנו מדברים על זמן תגובה (פינג) של פחות מאלפית השנייה. זאת, כשעד היום, גם בדור 5 (שאינו Standalone) הגדרנו פינג של פחות מ-20 מילישניות כזמן תגובה אידיאלי.   

"דור 5 מעניק חווית שירות משופרת וטובה לצרכנים פרטיים, אך היתרונות הבולטים והאימפקט הדרמטי שלו יבואו  לידי ביטוי בסקטור העסקי", אומר יגאל גלעדי, סמנכ"ל חטיבת ההנדסה של פרטנר. "הוא נבנה כדי לתת מענה למכשירים (Devices) מחוברים, לרובוטיקה, רחפנים, מכשירי IoT. למפעלי ייצור עתירי מכונות שמחייבות ניטור 24/7. הרעיון הוא לחבר את כל מה שנמצא במפעל, בקמפוס, או באנטרפרייז על כל סניפיו ותחנותיו (גם בפריסה עולמית), לכדי רשת סלולרית אחת הנבדלת מהרשת הציבורית, עם יכולות שאין באף פתרון אלחוטי אחר". בארצות-הברית, אגב, ה-Use case העיקרי של הטכנולוגיה הזאת דווקא כן נוגע לצרכנים הפרטיים – פס רחב לגלישה בבתים. בישראל הקטנה, כשניתן לפרוס בקלות יחסית סיב אופטי לכל פינה, אנחנו יודעים לספק טכנולוגיה מיטבית כבר היום.

גלעדי מזכיר מקרי שימוש שעשויים להישמע לחלקנו עתידניים, אבל במדינות שהקדימו להטמיע את ה-5G SA, זוהי כבר המציאות. אפשר למשל לרשת בסנסורים את כל החניות בתל אביב, להציב בכל חניה משקולת קטנה עם כרטיס SIM שידווח לקונטרול אם החניה תפוסה או פנויה, ואז, דרך אפליקציה ייעודית, הנהגים יוכלו לקבל תמונת מצב עדכנית מהעירייה. לא רע.  

אז מה נותנת לנו הרשת הפרטית?           

הרשת הפרטית אמורה לספק מענה אופטימלי לכלל המכשירים ושירותי התקשורת שבכיסוי – מכונות, מצלמות, אמצעי Surveillance ועובדים. נוסף על ה-Latency הנמוך שהזכרנו, נקבל גם רציפות ושרידות מרביות.– זה קריטי לחירום או לאירוע רב משתתפים (משחק כדורגל, מופע רוק, הפגנה המונית), כשרשתות הסלולר הציבוריות עלולות להיות בתפקוד חסר; והן בשל הגיבוי והחיבור ליותר מאנטנה אחת. לזה קוראים בז'רגון המקצועי Ultra-Reliable Low Latency Communications (URLLC), וזה עוד יתרון של ליבת 5G SA.

יתרון מובהק נוסף של ליבת 5G Standalone הוא רמת האבטחה. תחשבו על נמל ימי גדול עם שניים-שלושה אתרים סלולריים שמכסים את כולו ומתחברים לא למפעיל סלולרי גדול, כי אם לליבה פרטית השוכנת בנמל עצמו. פריסה כזאת מבטיחה רמת אבטחה גבוהה במיוחד, כי הדאטה העובר בין המכשירים (Devices) לא צריך "לטייל" לליבות אחרות – הוא נשאר בארגון. ורק מכשירים הנושאים את מאפייני הרשת הספציפית יכולים להתחבר אליה. למי שמכיר את ה"טלפון האדום" של צה"ל, זה אותו עיקרון – רשת המבודלת מהעולם שמחוץ לה.

יגאל גלעדי, סמנכ"ל חטיבת הנדסה, פרטנר  (צילום: פרטנר)
יגאל גלעדי, סמנכ"ל חטיבת הנדסה, פרטנר | צילום: פרטנר

"כיום, זו האפשרות היחידה לרשת נפרדת המוצפנת מקצה לקצה כשכל הממשקים בה מוצפנים", אומר גלעדי. הוא מציין כי קיימים פתרונות המאפשרים לצאת מהרשת הפרטית לזו הציבורית כשכבה שנייה, אבל גם אז – רק לנמענים שהוגדרו ותחת אבטחה מוקפדת. כך מתאפשר, למשל, למרכז פיתוח בארץ לתקשר עם תחנות קצה מעבר לים. 

בזמני חירום, ובייחוד בעתות של ריבוי תקיפות סייבר – ומאז 7 באוקטובר אנחנו עדים לזינוק של מאות אחוזים בניסיונות לשבש רשתות וחברות ישראליות – רשת פרטית מבוססת 5G SA עשויה להיות פתרון אידיאלי לחברות שלא יכולות להרשות לעצמן השבתה. פרטנר עסקים מציעה שני מודלים: רשת פרטית עצמאית עם ליבה היושבת באתר הלקוח, או רשת נפרדת ומתועדפת שליבתה באתר פרטנר. גלעדי מציין כי לפי שעה, נראה שהפתרון המשולב – רשת השוכנת באתר הלקוח אך מנוהלת ומתוחזקת מקצה לקצה על ידי אנשי פרטנר – הוא המועדף בקרב הלקוחות בארץ. העובדה שמדובר בספקית פתרונות תקשורת, IT ו-Security גדולה, אינטגרטורית של סל מוצרים מבתי היצרנים המובילים בעולם, מבטיחה ללקוחות פתרונות אופטימליים במסגרת של One Stop Shop.

אחרי שנים של דשדוש מסוים, ישראל מדביקה את הפער בתחום הטלקום ומקנה לחברות ולארגונים הפועלים בתחומה אפשרויות תקשורת חדשניות. מהפכת ה-5G היא מרכיב מרכזי במגמה הזאת, והיא מביאה עמה מגוון רחב וחסר תקדים של יכולות גם לרשת הפרטית.