מכירים את זה שהפתרון שחשבתם שמצאתם רק החמיר את הבעיה? זה בדיוק מה שקרה לעסקים רבים עם הענן. כי בצד היתרונות הברורים שהוא מביא לעסק – השירותים, הגמישות, הפטור מהתעסקות אינטנסיבית בשרתים ובתשתיות – ההנחה הייתה שהמעבר לענן הציבורי יוביל גם להפחתה בעלויות. למעשה, לא פעם, זה הפוך. אצל הספקיות העולמיות המובילות, ואפילו במודלים של Pay-as-you-go, תשלום רק על הצריכה בפועל, יש לא מעט עלויות חבויות. מה גם שלקרוא ולהבין חשבונית כזאת זה אירוע מורכב כשלעצמו. וכל זה עוד לפני שדיברנו על הסכומים שגובים על המיגרציה, המעבר לענן.
הפער הזה, בין הצפי לעלויות בפועל, הוליד ענף שלם – FinOps. תכליתו: ניהול וייעול העלויות של סביבות הענן. גם את השירות הזה מציעות הספקיות הבינלאומיות הגדולות. אבל פרדוקסלית, בדרך כלל, הוא שוב מקפיץ את ההוצאה. על כן, לעסקים קטנים ובינוניים, זה לא ממש רלוונטי.
אז האם לעשות אחורה-פנה, לוותר כליל על הענן ולחזור לשרתים שיושבים בעסק, מה שנקרא On-prem? לא כל כך מהר. הפתרון העדכני, המותאם והמתאים יותר הוא זה המשולב, או בשמו המקצועי: היברידי. כי הענן, במקרה הזה לפחות, הוא לא שחור-לבן. יש לו כמה וכמה מודלים, לא הכול צריך לעבור אליו, וקריעת הכיס העסקי למענו היא לא גזירת גורל.
פרטי, היברידי ומולטי
חלופה אחת היא ללכת לחוות שרתים (דאטה סנטר) מקומית שמציעה שירותי אירוח. העלות במקרה כזה ללקוח היא קבועה, אם כי לרוב יש צורך ברכישת חומרה ובעלות נוספת של התקנה ותחזוקה. פרטנר עסקים, כספקית שירותי דאטה סנטר, מארחת מאות לקוחות ומנהלת אופרציה מורכבת – מבחינת רוחב פס, שירותי אבטחת מידע, תחזוקה והגנה פיזית על חוות השרתים. הלקוחות מקבלים את השירות בסכום קבוע. חלופה שנייה, למי שזקוק גם לשירותים (Services) שמעבר לתשתית – יכולות AI, למידת מכונה, פיתוח בסביבת Kubernetes – היא לעבור לענן הציבורי. שם, השירותים הללו כבר מוטמעים לשימוש פשוט וגמיש.
הבדל נוסף הוא שבענן הציבורי אפשר להרים שרת ולהגדיל Capacity בדקות, מה שבסביבת On-prem עשוי לקחת חודשים. לעסקים שמבצעים מכירות אונליין (איקומרס) ועשויים לראות קפיצה פתאומית בטראפיק, הסקיילביליות הזאת עשויה להיות קריטית.
אבל כבר אמרנו – זה לא שחור-לבן, אלא גם-וגם. היברידי. יש נתונים ותהליכים שמוטב להשאיר בדאטה סנטר, אם מסיבות של צורך באבטחת מידע יתרה ואם בשל מורכבות וחוסר בשלות לטרנספורמציה; וישנם חלקים שבהחלט משתלם להעביר. מגמה נוספת היא ה-Multi-cloud, שהייה במספר עננים, שתאפשר ליהנות מכל העולמות. למשל: מכלי ה-AI החזקים של גוגל או מיקרוסופט, מה-Database של אורקל ומסביבת הפיתוח של AWS. נכון שכולן עושות הכול, אבל כל אחת מצטיינת במשהו. גם העסקים מצידם ייטו ללכת לפי כוח האדם שיש להם בבית. לפי הידע, הניסיון וההסמכות.
על זה לא כדאי להתפשר
את הפתרונות בעולם הענן מקובל לחלק לשלושה עולמות: התשתית, האפליקציות (והשירותים) והפלטפורמה. אם שמעתם את המושגים IaaS, SaaS ו-PaaS, לכך בעצם הכוונה, בהתאמה. הסיומת aaS, as-a-Service, פירושה שמדובר בתשתית/תוכנה/פלטפורמה כשירות. שחקניות מובילות בעולמות ה-IT והתקשורת מציעות סלי פתרונות בשלושת העולמות, כשהן משלבות בין ענן פרטי, ציבורי והיברידי ומשתדלות גם לספק קישוריות נוחה וחלקה לפלטפורמות הבינלאומיות. איך בוחרים? רועי קופלר, מנהל תחום הענן בפרטנר עסקים, מונה מרכיבים שלא מומלץ לוותר עליהם:
- גמישות ויעילות – ממשק ניהול עצמאי שמאפשר לעסק להגדיל ולהקטין Capacity לפי צורך, כדי מצד אחד – לא לשלם יותר מדי, ומצד שני – לא להגיע לקריסת שרתים מרוב עומס.
- עלויות קבועות ככל שניתן, בלי הפתעות ואותיות קטנות וללא קשר לטראפיק ופיקים (יש ספקים שיגבו עלות נוספת על אותו Scale-up/Scale-down ב-Capacity. עדיף להימנע מזה).
- עלויות המיגרציה – שבעצמן עלולות להתברר כבור ללא תחתית. כאן לפרטנר עסקים יש הצעה ייחודית: טרנספורמציה מקצה לקצה – ממיפוי מערכות העסק וצרכיו, דרך אפיון ותכנון המעבר לענן ועד לפריסה עצמה – ללא עלות נוספת. ולמרות ההשקעה הכבדה מצד החברה, הלקוח איננו מחויב להישאר.
- גישה נוחה לשרתים בינלאומיים – לפרטנר עסקים יש שיתוף פעולה רחב היקף ונוח בהיבטי התשתית עם GNS, חברת ענן ציבורי עם פריסה עולמית.
ומה בנוגע לדרישות בגזרת ה-IaaS? גם את החלק הזה מעדיפים עסקים רבים, ולא רק הקטנים שבהם, להוציא משורות הארגון כדי להתפנות לעסקי הליבה. במקרה כזה, הם זקוקים לשירותים מנוהלים. "אנחנו מציעים להם מעטפת שלמה של שירות 24/7 באבטחת מידע, אינטגרציה בין מערכות, שדרוג במערכות הפעלה, העלאת שרתים, שירותי גיבוי (Backup-as-a-Service) דרך אתרי דאטה סנטר חלופיים בגיאוגרפיות שונות, שחזור דאטה (לרבות דוא"ל) משעות ועד שנים לאחור, שרידות של החומרה והתוכנה והמשכיות עסקית", אומר קופלר. שירות נוסף שהוא מזכיר הוא Connectivity, קישוריות מהירה – על גבי קו תמסורת מאובטח ולא Over the Internet – לסביבות הענן העולמיות הגדולות, בין שלדאטה סנטרים שלהן בארץ ובין שבחו"ל.
למי שמעדיף להישאר בסביבת ענן פרטית מציעה פרטנר עסקים פתרון שמשלב IaaS ו-SaaS. במודל הזה, הן התשתית והן החומרה מסופקות על ידה; שירותי ההתאוששות מאסון (DR) ניתנים באופן דיפולטיבי, דרך הכפלה מתמדת של הסביבה; וה-Security מיושם ברמה הכי גבוהה שיש – הרמה שמחייבת את קבוצת פרטנר עצמה, באתריה שלה. בנוסף, מוצעת ללקוחות סביבה ייעודית לטובת מרכזיות וירטואליות בענן, אף היא יושבת פיזית בחוות השרתים של פרטנר עסקים ומנוהלת משם.
"עסקים רבים עוברים לענן בלי להתכונן, בלי להבין את השינוי שייגזר בתוצרת העבודה, בלי לקחת בחשבון את המעטפת שתידרש ובלי שמץ של מושג לאילו עלויות ייתכן שהכניסו את עצמם", אומר קופלר. "תהליך כזה יכול להרתיע, ואם לא עושים אותו באופן מדורג, הוא עלול בקלות גם להתפספס – לא מעט ארגונים מגלים שאחרי כל ההשקעה הזאת, העובדים שלהם מוצאים דרכים יצירתיות לעקוף את הענן ולחזור לדפוס הקודם. לכן, קריטי להבין תחילה מה רוצים להשיג, מה נכון לעשות, ומה עדיף להשאיר בבית".
קופלר מספר על פרויקט מעבר גדול שהאפיון בו ארך כשנה, ובמהלכו הפנים הלקוח כי התוכנית שאיתה הגיע כלל לא התאימה לצרכיו. "היינו צריכים לתכנן את הכול מהתחלה, זה היה כרוך בשינוי מבני ו'הזיז את הגבינה' במספר נקודות מפתח. אבל התכנון המקורי היה מסב יותר נזק מתועלת ולא מוסיף ערך מהענן, רק מגדיל עלויות. אלו דברים שקורים כל הזמן ומדגישים את הצורך במיומנות. זה לא רק למכור תשתית או שירותים אלא לאפיין נכון תהליכים, על כלל הרבדים וההשלכות. מהי למשל המשמעות של עבודה מהבית? איך מאבטחים ומבדלים מחשב פרטי או רשת ביתית שמשמשת גם את הילדים לצרכים אחרים? אנחנו נותנים לעסקים מענה מהתכנון עד ל-Cut-over, רגע המעבר לסביבה העננית, ואנחנו עושים את זה ללא עלות. כי אנחנו יוצאים למסע משותף".