גם השנה, ישראל דורגה במקום החמישי במדד האושר העולמי, למרות כל האתגרים בבית ומבחוץ איתם אנו מתמודדים. מה הסוד הישראלי וכיצד אנחנו משאירים מאחור את מדינות אירופה. ובכן מדד האושר בודק את מידת היעילות הסביבתית לתמיכה ברווחת האדם במדינה, כלומר: כיצד הקהילות שאנו חיים בהן משפיעות על תחושת הרווחה, החוסן והביטחון שלנו?

כמו שכולנו יודעים, אנחנו הישראלים אוהבים את הקהילות שלנו, תורמים להן ומנהלים חיי קהילה אינטנסיביים מאז ומעולם: החברים מהשכונה ומבית הספר, מהצבא והלימודים, הם המשפחה השנייה שלנו. הם מלווים אותנו לאורך כל החיים, מהווים את העוגן שלנו ונמשכים גם לדור הבא.

הצורך שלנו בקהילה מקומית בדמות השכונה בה אנו גרים, משפיע באופן ניכר על הבחירה שלנו ברכישת דירה משום שהרוכשים מבינים כי הכתובת שבה הם בוחרים לגור, היא הבסיס לקהילה החדשה ולחברויות הבאות שלנו.

עם זאת, ניכר כי בשנים האחרונות משקלן של הקהילות עלה עוד יותר במערך השיקולים של רוכשי הדירות. כדי להבין עד כמה, די להסתכל על שכונות כמו אור הים באור עקיבא, כפר סבא הירוקה, אם המושבות בפתח תקווה ועיר היין באשקלון.

שעתן היפה של הקהילות השכונתיות

מה גרם לנו לחזור ולהתאהב בקהילות? ובכן, מה שהתחיל בקבוצות ווטסאפ של שכנים, קיבל תנופה עצומה במהלך מגפת הקורונה, בה גילינו כולנו שטוב שכן קרוב מאח רחוק. הגבלת המרחק הובילה את כולנו לגלות את החברים איתם אפשר להיפגש בפארק או בגינת המשחקים שסמוכה לבית, לחגוג את האירועים החשובים בחיים ביחד עם הקהילה המיידית שלנו, להקים קבוצת יוגה או פילאטיס עם השכנות, ואפילו להתפלל יחד תחת כיפת השמיים בראש השנה וביום כיפור.

_OBJ

ההסתמכות שלנו על הקהילה וההשקעה בה נותרו גם לאחר הקורונה, והיוו את הבסיס לצמיחתן המחודשת במהלך החודשים הראשונים של מלחמת "חרבות ברזל". כולנו זוכרים את קבוצות ההתנדבות שהוקמו תוך דקות כדי לאסוף תרומות למפונים ולדאוג לחיילים בחזית לאוכל ולציוד.

במקביל להתנדבות, בשכונות רבות החלו לפעול קבוצות משחק לילדים שלא היו במסגרות הרגילות, שהפכו לערבי קולנוע, מסיבות יום הולדת ועוד, והמשפחות בהן אחד ההורים התגייס למילואים נעטפו באהבה, בייביסיטר ותמיכה רגשית ולוגיסטית סביב השעון.

הישראלים רוכשים בית בקהילה

"אם נבחן את סיפורי ההצלחה הגדולים ביותר בתחום הנדל"ן נגלה כי השכונות שהציגו בפני הרוכשים את התשתית המתאימה ליצירת קהילה הצליחו למשוך אליהן אוכלוסייה צעירה ואיכותית שהביאה בעקבותיה את המשפחה והחברים", מסבירה דינה ענבר, סמנכ"ל ומנהלת חטיבת לקוחות בקבוצת אלדר.

"השכונות אם המושבות בפתח תקווה, כפר סבא הירוקה ואור הים באור עקיבא הציגו לרוכשים את השילוש המנצח בכל הנוגע לקהילתיות: שכונה שמהווה עיר בתוך עיר ובה מוסדות חינוך ומרכזים קהילתיים, פארק בלב השכונה שמהווה את נקודת המפגש החשובה ביותר בקהילה, ומרכז מסחרי שמהווה עוד עוגן קהילתי משמעותי".

ענבר מוסיפה, "שלושת העוגנים האלה מאפשרים למשפחות שחיות בשכונות אלה לנהל את השגרה שלהן בתוך השכונה, להיפגש עם השכנים ולרקום איתם יחסי חברות ולבנות את הקהילה שלהם בדיוק כפי שהם רוצים.
כאשר בוחנים את מחירי הדירות בשכונות אלה, רואים כי הדירות נמכרות במחיר הגבוה ב- 15-25% מאשר המחיר הממוצע בעיר. לשם הדוגמא, מהנתונים באתר מדל"ן עולה כי בשכונת כפר סבא הירוקה, המחיר הממוצע לדירה עומד על כ- 3.64 מיליון שקלים במרץ 2024 בעוד שהמחיר הממוצע בעיר עומד על כ- 3.04 מיליון שקלים לדירה".

_OBJ

ענבר מוסיפה ומספרת כי השיווק בפרויקטים אלה נהנה מ"סוכני מכירות" מסורים: הרוכשים בשכונה ממהרים להביא בעקבותיהם את המשפחה הקרובה והרחוקה, את החברים ואת השכנים, מתוך מטרה להתחיל ולבנות את הקהילה הבאה שלהם עוד לפני האכלוס ולקראתו. השכנים לעתיד מובילים יוזמות כמו מפגשים של המשפחות לפני האכלוס של הפרויקט, קבוצות רכישה לציוד לבית ויצירת קבוצות ספציפיות לילדים בגילאים שונים.

הקהילות צומחות באוויר הפתוח

אחד המפתחות החשובים ליצירת קהילה מעצימה הוא התשתיות הפיזיות שלה שיהוו את מוקדי המפגש והפעילות שלה. בעוד שבעשור הקודם חלק מהפרויקטים התהדרו במתחמים קהילתיים דוגמת מועדוני דיירים, חדרי משחקים וכדומה, הרי שהשילוב בין הקורונה, ובין ההעדפה הטבעית שלנו למרחבים תחת כיפת השמיים, הוביל את היזמים המובילים לבחור בשכונות ומתחמי מגורים בהם יש פארקים נרחבים כמו השכונות אותן ציינו בעבר.

בפרויקט CREATE של קבוצת BST ואמריקה ישראל בגבעת הכלניות בקרית אתא, ניתן לראות כיצד מייצרים את התשתית הקהילתית הנחשקת לקהילות. דרור תורן, מנכ"ל אמריקה ישראל מסביר: "כאשר בחנו את גבעת הכלניות לפרויקט המשותף שלנו עם BST, העובדה כי תכנון השכונה כולל מוסדות חינוך, מבני ציבור, מרכז מסחרי ופארק המשתרע על יותר מאלף דונם היוותה יתרון משמעותי בעינינו. התכנון של השכונה מהווה את התשתית המושלמת להקמת קהילה והעובדה כי תושבי השכונה יכולים להגיע למוקדים האלה ברגל דרך הפארק מחזקת את הקהילה בה הם יחיו וממנה ייהנו".

תורן מסכם: "פרויקט CREATE תוכנן מסביב לפארק בגבעת הכלניות והופך אותו ללב הקהילה. מוסדות החינוך והמרכזים הקהילתיים יהוו את מוקדי הצמיחה שלה משום שבהן נוצרות חברויות של הילדים והוריהם, והעובדה כי ניתן להגיע לכל אחד מהמוקדים האלה ברגל, דרך הפארק הירוק, יעצים את תחושת הקהילתיות ויאפשר לתושבים סביבה בטוחה, מטופחת ומעצימה".

לפרטים נוספים על פרויקט create >>