אחד מכל שלושה בני אדם יפתח במהלך חייו פרפור פרוזדורים (Atrial Fibrillation), מצב שבו פרוזדורי הלב מתכווצים במהירות רבה ובאי סדירות. נוסף על תסמינים אפשריים כמו כאב בחזה, דפיקות לב מואצות, סחרחורת, בחילה וקוצר נשימה, סיבוכים בהפרעות בקצב הלב גורמים לכרבע מאירועי השבץ המוחי. גילוי התופעה הוא אתגר בפני עצמו: במקרים רבים הלוקה בה הוא אסימפטומטי. הפרפור מתפתח לאורך השנים ומופעיו מתרבים ומתארכים בהדרגה. פתרון חדש לניטור מרחוק על בסיס ניתוח קול משנה את תמונת ההתמודדות.
את הפתרון פיתחה קרדיוקול (Cardiokol) הישראלית. הוא מבוסס על דיבור טלפוני ואינו מצריך תפעול או טעינה של חיישנים לבישים. היישום מאפשר זיהוי ומעקב רציף בעלות נמוכה אחר הפרעות קצב. המוצר הראשון הוא מבוסס הברה: הנבדק משמיע "אהה" במשך 4 שניות. בשלב הבא, שנמצא בשלבי פיתוח סופיים, יבוסס המוצר על דיבור חופשי רציף. את הטכנולוגיה ניתן יהיה להטמיע באפליקציה של ספקי שירותי הבריאות או הביטוח הרפואי או כאפליקציה עצמאית. הנבדק ישתמש באופן חופשי בסמארטפון, טלפון קווי, רמקול חכם, עוזרות קוליות וכדומה, והאלגוריתם ידגום את קולו ויבצע אנליזה ברקע וללא כל הפרעה. כאשר המערכת תזהה הפרעת קצב, היא "תרים דגל" לנבדק או לגורם רפואי, כדי שניתן יהיה לבצע בירור בהקדם וכך אולי למנוע התקף לב או שבץ.
טכנולוגיית הסמן הקולי של קרדיוקול מחלצת כ-200 פיצ'רים מתוך הדיבור המבטאים את ההשפעות השונות עליו - שינויים בעקבות זרימת הדם באיברי הפה, הלוע ומיתרי הקול, שינויים בנשימה, בטונציה ועוד. הטכנולוגיה מוגנת בפטנט רשום בארצות-הברית ובישראל. המוצר נושא אישור CE(התקינה האירופית) ואמ"ר בישראל. הוא הושק מסחרית בהשקה רכה עם חברת טלה רפואה מובילה בתחום הפרעות הקצב, וכבר גילה מספר אנשים עם פרפור פרוזדורים לא מאובחן. היישום והשיטה הותאמו במיוחד לאוכלוסיית הסיכון (בני 65 ומעלה). המוצר מיועד למכירה לספקי שירותי בריאות ומבטחים ודרכם למשתמש הסופי (B2B2C), והמודל העסקי מבוסס רישיון לשימוש ודמי שימוש חודשיים עבור כל משתמש.
הרעיון הגיע מאחד המייסדים שאימו סבלה מפרפור פרוזדורים ללא ניטור תדיר. החשש המתמיד היה מהתפתחות שבץ - והחשש הזה אכן התממש דווקא בעת פרפור א-תסמיני. ניסיונו של הבן כיזם בסקטור הבריאות הוביל אותו לחפש שיטת ניטור מעשית לגילה המבוגר. הוא נתקל בפרסומים מדעיים שקשרו בין קולו של המטופל לקצב הלב, כאשר קצב כאוטי מהווה אינדיקציה לפרפור פרוזדורים. הוא חבר למייסדים שותפים מענפי הטלקום וניתוח הדיבור עם חזון משותף: לפתח שיטה פרגמטית, נגישה וזולה לגילוי וניטור פרפור והפרעות קצב לב אחרות דרך ממשקי קול נפוצים בשימוש יומיומי קבוע בקרב בני 65+.
"מתייצבים לסבב A עם רגליים על הקרקע"
קרדיוקול, שמשרדיה בקריית התעופה (איירפורט סיטי), הוקמה ב-2017 בידי ארבעה יזמים: אלון גורן, אלי עטר, פיני סבח וירמי האופטמן. להם ולצוות הניהולי ניסיון רב בהובלת חברות פרטיות וציבוריות ב-MedTech, פארמה וטלקום. גורן, יו"ר הדירקטוריון הפעיל, הוא בעל ניסיון עשיר בתכנון אסטרטגי, פיתוח עסקי וטכנולוגי רב-תחומי, בייחוד בחברות חדשנות בתחום הרפואי. הוא ייסד והוביל חברת מכשור רפואי משלב הרעיון ועד למכירות גלובליות והנפקה ציבורית. מנכ"ל החברה, ג'יימס עמיהוד, עתיר ניסיון בחברות פארמה בינלאומיות ומכשור רפואי. הוא הוביל תהליכי מיזוג ורכישה וכן גיוסי הון בהיקף של עשרות מיליוני דולרים.
עטר, סמנכ"ל המו"פ והתפעול, מתמחה בפיתוח טכנולוגיות תקשורת ו-Voice ובעל ניסיון בהובלת צוותי פיתוח חומרה ותוכנה בחברות גלובליות. סבח, סמנכ"ל שת"פ ואבטחת מידע, הוביל חברות מרעיון עד מכירות גלובליות. הטכנולוג הראשי האופטמן הוא בעל ניסיון עשיר בעיבוד אותות דיבור, למידת מכונה, רשתות נוירונים ו-DNN (Deep Neural Networks). בעברו הוביל צוותים באקדמיה שעסקו בזיהוי ביומרקרים על סמך דיבור למחלות נשימתיות ולמחלת הפרקינסון. צוות המו"פ בחברה כולל מומחים בעלי MSc ו-PHD בתחומי AI, DNN ועיבוד אותות קול, עם היכרות מעמיקה עם ממשקי קול. בצד הקליני מייעצים לחברה קרדיולוגים (אלקטרופיזיולוגים) ומומחה לשבץ (סטרוקולוג) בעלי שם עולמי, וכן מנכ"לים בהווה ובעבר של חברות פרטיות וציבוריות בתחום התקנים רפואיים ושירותי ניטור קרדיולוגי מרחוק.
בין המשקיעים בחברה עד כה: Kamet Ventures, חברת הפארמה Bayer באמצעות זרוע הבריאות הדיגיטלית G4A, קרן Temaris ועוד מגוון משקיעים פרטיים. כעת נערכת קרדיוקול לגיוס הון בסבב A וכבר החלה בתהליך בדיקת נאותות. "רבים שואלים אותי אם זה זמן טוב לגייס הון", אומר המנכ"ל ג'יימס עמיהוד. "תמיד היינו חברה עם הערכת שווי צנועה אבל עם המון קבלות - פטנט מאושר,ניסויים קליניים עם 700 חולים, מוצר ראשון בשוק ושני חוזים עם חברות ביג פארמה, מאמר שעבר ביקורת עמיתים והתקבל לפרסום ב-Journal of Cardiovascular Electrophysiology. לכן, אנחנו מתייצבים עם רגליים על הקרקע". לאחר סבב הגיוס הבא מתכננת החברה לעבור לשלב הסקייל-אפ, עם התרחבות וגיוס עובדים נוספים. כעת היא במגעים עם בתי חולים מובילים בארצות-הברית לעריכת ניסויים קליניים.
תקווה לזיהוי מוקדם במחלות נוספות
ברקע להתפתחות החברה והמוצר עומדת ההמלצה של ארגון הקרדיולוגים האירופי (ESC) לנטר כל אדם מעל גיל 65, כאשר אוכלוסיית הניטור נחלקת לשלוש קבוצות: אוכלוסייה בסיכון - גיל 65+, אוכלוסייה בסיכון גבוה - גיל 65+ עם מחלות רקע כרוניות (ככל שישנן מחלות רקע נוספות הסיכון לפרפור פרוזדורים ולשבץ עולה) ואוכלוסיית המאובחנים, שניטורה הרציף מסייע בניהול טוב יותר של המחלה. מטופלים אלה עוברים פרוצדורות רפואיות שונות, ובמקרים רבים המחלה חוזרת בצורה א-תסמינית.
"תחום פרפור הפרוזדורים הוא ענק", מוסיף עמיהוד. "באיחוד האירופי קוראים לכל מי שהגיע לגיל 65 לעבור בדיקה ולהימצא תחת ניטור באופן קבוע, והגיל הזה הולך ויורד. מחקרים חוזים כי בשנת 2050 יהיו בסביבות 200 מיליון מקרי שבץ, כרבע מהם בגלל פרפור". אבל בחברה מכוונים אפילו רחוק מזה: "שימוש בסמנים מבוססי הקול (Voice-based markers) לגילוי מחלות קשות ולהצלת חיים הוא בשורה אמיתית. התחלנו בתחום של פרפור פרוזדורים ונמשיך עם מחלות לבביות נוספות ומחלות כרוניות. החזון הוא לפתח פלטפורמה שעל סמך ניתוח הקול תזהה סמנים למגוון מחלות ולאינדיקציות רפואיות נוספות".